بازاری با آیندهای مبهم
اوپک و متحدانش شامل روسیه که گروه اوپک پلاس را تشکیل میدهند روز شنبه با تمدید کاهش تولید ۹.۷ میلیون بشکه در روز به مدت یک ماه دیگر تا پایان ژوییه موافقت کردند که طبق گفته کارشناسان احتمالا روال کاهش تولید تا پایان سال ادامه خواهد یافت.
محمد خطیبی کارشناس حوزه انرژی درباره وضعیت فعلی و پیشبینی آینده بازار نفت گفت: مکزیک از همان ابتدا موافق کاهش تولید نبود و امریکا عهدهدار کاهش تولید این کشور شد اما مابقی کشورها موافق کاهش تولید هستند و حداقل تا انتهای ماه ژوییه ادامه خواهد داشت.
وی با بیان اینکه بعد از این زمان باتوجه به وضعیت بازار و میزان تقاضا از میزان کاهش کاسته خواهد شد، تصریح کرد: به میزانی که تقاضا بهبود یابد میزان کاهش تغییر خواهد کرد، به هرحال کشورها به دنبال ایجاد یک توازن در عرضه و تقاضا هستند.
به گفته این کارشناس، عدم تناسب بین عرضه و تقاضا موجب افزایش و یا کاهش قیمت میشود بنابراین تعادل بازار ایجاب میکند تا مدیریت عرضه با دقت ادامه داشته باشد چراکه وضعیت دنیا هنوز به شرایط عادی بازنگشته، هرچند شرایط کمی تغییر کرده اما هنوز بهبود صد درصدی محقق نشده است.
میتوان از این کشورها نیز انتظار کاهش تولید داشت؟
خطیبی با تاکید بر اینکه بازار نیازمند مدیریت عرضه است و تا انتهای سال نیز همچنان باید این مدیریت ادامه داشته باشد، گفت: احتمال دارد در ماههای آتی میزان کاهش تولید تغییر یابد و کشورها به دنبال افزایش تولید باشند.
وی با اشاره به نقش و تاثیر ایران در بازار فعلی نفت، گفت: باتوجه به عادی نبودن شرایط ایران و گذراندن دوران تحریم نمیتوان از ایران و کشورهایی که شرایط مشابه ما دارند انتظار ایفای نقش داشت چراکه باید این نقش را کشورهایی ایفا کنند که شرایط آنها عادی است و تولید بالایی دارند.
کارشناس حوزه انرژی با بیان اینکه تنها زمانی میتوان از ایران انتظار ایفا نقش داشت که شرایط آن به حالت عادی بازگردد، گفت: اگر شرایط ایران و کشورهای مشابه آن به حالت عادی بازگردد میتوان از این کشورها نیز انتظار کاهش تولید داشت.
در این شرایط گروه اوپک همچنین از کشورهایی مانند نیجریه و عراق که از سهمیه تولیدشان در ماه مه و ژوئن فراتر رفته بودند، خواست با کاهش بیشتر تولید در ژوییه تا سپتامبر، به جبران بپردازند. اوپک و متحدانش در واکنش به نابودی تقاضا بر اثر بحران شیوع ویروس کرونا و سقوط قیمتها، در آوریل با کاهش تاریخی تولید به میزان ۹.۷ میلیون بشکه در روز در ماههای مه و ژوئن موافقت کردند.
طبق توافق اولیه اوپک پلاس که ۲۳ کشور در آن حضور دارند، مقرر شده بود که تولید نفت به میزان ۹.۷ میلیون بشکه در روز در طول ماههای مه و ژوئن کاهش داده شود و سپس محدودیت عرضه تا پایان سال ۲۰۲۰ به ۷.۷ میلیون بشکه در روز و از سال ۲۰۲۱ تا سه ماهه اول سال ۲۰۲۰ به ۵.۸ میلیون بشکه در روز تسهیل شود. همچنین توافق آوریل تحت فشار دونالد ترامپ، رئیسجمهوری امریکا که در تلاش برای جلوگیری از ورشکستگی صنعت نفت امریکا بود، تصویب شد.
ترامپ که پیش از این تهدید کرده بود اگر ریاض اقدام نکند، نیروهای امریکایی را از عربستان سعودی بیرون خواهد برد، پیش از مذاکرات روز شنبه با سران روسیه و عربستان سعودی گفتوگو و اظهار کرد که از بهبود قیمت نفت راضی است. اگرچه قیمتهای نفت تا حدودی بهبود پیدا کردهاند اما همچنان پایینتر از قیمت مورد نیاز بیشتر تولیدکنندگان نفت شیل امریکا برای سودآوری هستند. تعطیلیها، اخراجها و کاهش هزینهها در سراسر امریکا ادامه دارد.
دن برویت، وزیر انرژی امریکا پس از تصویب تمدید کاهش تولید ۹.۷ میلیون بشکه در نشست روز شنبه اوپک پلاس، در توییتر نوشت: من اوپک را برای رسیدن به توافق مهم امروز که در شرایط حساسی انجام گرفته و تقاضا برای نفت رو به بهبود است و اقتصادهای سراسر جهان در حال بازگشایی هستند، تمجید میکنم.
انتظار میرود با کاهش محدودیتهای قرنطینه در سراسر جهان، تقاضا برای نفت در ژوییه از عرضه فراتر رود اما اوپک باید یک میلیارد بشکه نفت مازادی که در مارس به ذخایر اضافه شد را از بازار حذف کند. از سوی دیگر روسیو ناهله، وزیر انرژی مکزیک روز شنبه اظهار کرد که مکزیک در تمدید یک ماهه کاهش تولید ۹.۷ میلیون بشکه در روز به سایر اعضای اوپک پلاس ملحق نخواهد شد.
تحت توافقی که در آوریل تصویب شد، مکزیک در برابر سهمیه خود برای کاهش تولید ۲۳ درصد معادل ۴۰۰ هزار بشکه در روز مقاومت کرد و تنها حاضر شد ۱۰۰ هزار بشکه در روز تولیدش را در ماههای مه و ژوئن کاهش دهد.
ارسال نظر