|

وزارت نیرو با جریمه‌های چند صد میلیاردی ماینرها چه کرد؟

وزارت نیرو از فعالیت زیرزمینی استقبال می کند تا از محل جریمه هایی که از فعالان این حوزه دریافت می کند؛ کسب درآمد کند.

انرژی وزارت نیرو با جریمه‌های چند صد میلیاردی ماینرها چه کرد؟

وزارت نیرو با انتشار گزارشی، افزایش مصرف برق را متوجه صنعت استخراج ارز دیجیتال دانست در حالی که یک عضو انجمن فناوران زنجیره بلوک گفت: مصرف قانونی و غیرقانونی صنعت ماینینگ در مجموع به ۹۰۰ مگاوات می رسد که عدد قابل توجهی نیست.

به اعتقاد امید علوی، وزارت نیرو از فعالیت غیرقانونی مزارع استخراج ارز دیجیتال استقبال می کند چرا که درآمد مستقیم چند صد میلیاردی برای این وزارتخانه داشته است.

عضو انجمن فناوران زنجیره بلوک در واکنش به گزارش وزارت نیرو که مقصر خاموشی ها را استخراج ارز دیجیتال می داند اظهار کرد: کافی است در گوگل عبارت cambridge bitcoin electricity را جستجو کنید؛ تا گزارشی در خصوص مصرف برق شبکه بیت کوین که به طور سالانه در کمبریج تهیه می شود را ببینید. در این گزارش نشان داده می شود که بیت کوین در دنیا چه میزان برق مصرف می کند و سهم هر کشور چقدر است.

علوی اضافه کرد: کمبریج برای تهیه این گزارش متدلوژی های خاصی را استفاده می کند. یک روش بحث ترافیک هایی است که روی استخرهای استخراج می رود. این روش در شناسایی مصرف برق مزارع بیت کوین در ایران موثر است چون ما در کشور سولوماینیک نداریم یعنی هیچ کسی انفرادی ارز دیجیتال استخراج نمی کند و حتما به یک استخر متصل می شود.

دو روش برای شناسایی مصرف کنندگان

او عنوان کرد: استخرها اطلاعات خود را در اختیار این موسسه تحقیقاتی قرار می دهند و به جز اطلاعاتی که خود استخرها در اختیار موسسه قرار می دهد، از طریق بات نت ها که ترافیک روی استخرها را چک می کند نیز میران مصرف مشخص می شود. در بات نت ها از طریق آی پی متوجه می شوند که ترافیک روی استخرها از کدام کشورها می آید. شاید برخی از مراکز استخراج از وی پی ان استفاده کنند اما خود استخر متوجه می شود که این ترافیک ها از کدام کشورهاست. بر این اساس گزارش این موسسه تا ۹۰ درصد قابل اعتماد است.

مصرف برق صنعت ماینینگ در ایران ۹۰۰ مگاوات است

علوی تاکید کرد: در آخرین گزارشی که این موسسه منتشر کرده که مربوط به تیرماه سال جاری است سهم ایران ۴.۶ درصد اعلام شده است. این عدد زمانی اعلام شد که چین ماینرهای خود را خاموش کرده بود و شبکه بیت کوین حدود ۳۰ درصد از قدرت پردازش خود را از دست داده بود. بنابراین با یک محاسبه ساده می توان دریافت که میزان مصرف برق بیت کوین در ایران ۶۰۰ تا ۷۰۰ مگاوات است.

او افزود: این گزارش در تیرماه ۱۴۰۰ منتشر شد یعنی زمانی که یک ماه از خاموشی مزارع قانونی ارز دیجیتال در ایران گذشته بود.

عضو انجمن فناوران زنجیره بلوک خاطرنشان کرد: ما در کشور ۲۲۰ مگاوات مصرف برق در مزارع قانونی داریم که با ۷۰۰ مگاوات ماینینگ غیرقانونی، جمع مصرف برق ماینینگ قانونی و غیرقانونی ما به کمتر از ۱۰۰۰ مگاوات می رسد یعنی حدود ۹۰۰ مگاوات در این صنعت برق مصرف می شود.

ماینینگ زیرزمینی چرا فعال شد؟

علوی با تاکید بر اینکه ماینینگ زیرزمینی صد درصد به شبکه برق فشار وارد می کند متذکر شد: اما باید به این پرسش مهم پاسخ داد که چه زمانی یک فعالیت زیرزمینی می شود؟ این اتفاق نه به فرهنگ و نه به سبک زندگی مردم باز می گردد. بلکه اقتصاد هر صنعت، نحوه فعالیت آن را مشخص می کند. اگر دولت بستر فعالیت قانونی یک صنعت را به گونه ای فراهم کند که افراد علاقمند بتوانند به راحتی مجوز بگیرند و به راحتی انشعاب دریافت کرده و در شرایط برابر و مطلوب فعالیت کنند؛ هیچ گاه فعالیت زیرزمینی در آن صنعت ایجاد نخواهد شد.

او اذعان کرد: دولت باید در عین حال هزینه فعالیت غیرقانونی و زیرزمینی را نیز بالا ببرد. اما در کشور ما درست برعکس این رویه عمل شده است. دولت با نرخ گذاری متوسط صادراتی کاری کرد که برق ایران برای صنعت استخراج به گران ترین برق ها تبدیل شود. همین امروز در آمریکا با ۲.۸ سنت، در روسیه با ۳ سنت و کانادا ۴ سنت می توانید ارز دیجیتال استخراج کنید. اما در ایران در فصول سرد ۵ سنت و در فصول گرم حدود ۱۴ سنت هزینه برق صنایع خواهد بود.

قیمت گاز برای صنایع، ناعادلانه تعریف شده است

عضو انجمن فناوران زنجیره بلوک توضیح داد: متاسفانه با دخالت های وزارت نیرو قیمت گاز نیز ناعادلانه شده است. اگر قیمت گاز را برای فعالان این صنعت عادلانه در نظر می گرفتند؛ علاقمندان به حوزه رمزارز خودشان با ایجاد نیروگاه های کوچک مقیاس، برق تولید می کردند.

وزارت نیرو به دنبال جریمه های مصارف غیرقانونی است

او تاکید کرد: به نظر می رسد وزارت نیرو از فعالیت زیرزمینی استقبال می کند تا از محل جریمه هایی که از فعالان این حوزه دریافت می کند؛ کسب درآمد کند. چیزی که مشهود است اینکه جلوی فعالیت مجاز و شفاف را بسته اند در مقابل راه برای فعالیت غیرمجاز باز است.

علوی یادآور شد: از یک دهه پیش تاکنون دیگر درآمد وزارت نیرو به حساب های خود وزارتخانه واریز نمی شود. این درآمد به خزانه می رود و از آنجا برای وزارتخانه بودجه تخصیص می یابد. جریمه ها تنها درآمدی است که مستقیم به حساب وزارت نیرو می رود. بنابراین وزارت نیرو از هرچه بیشتر شدن جریمه ها استقبال خواهد کرد.

او افزود: تاکنون وزارت نیرو حدود ۳۰۰ هزار دستگاه غیرقانونی کشف کرده و بنا بر گفته خود مسئولان نزدیک ۵۰۰ مگاوات فارم غیرقانونی کشف شده است. این فارم ها به اندازه یک تا ۲ سال جریمه شده اند. من در جریان هستم عددی حدود چند صد میلیارد تومان از فارم های غیرقانونی جریمه دریافت شده است. این جریمه ها امروز کجاست؟ صرف چه مواردی شده است؟ چرا یک گزارش از هزینه کرد جریمه ها داده نشده است؟

به گفته علوی اگر بستر مناسب برای فعالیت قانونی یک صنعت ایجاد نشود؛ زمینه زیرزمینی شدن آن صنعت فراهم خواهد شد.امروز ظرفیت ماینینگ زیرزمینی سه برابر ماینینگ مجاز در کشور است. این اتفاق به دلیل سیاست های اشتباه و عدم وجود رگولاتوری مناسب ایجاد شده است.

در آینده نزدیک با فراگیری ماینینگ خانگی روبرو خواهیم بود

این انجمن فناوران زنجیره بلوک معتقد است: اگر نرخ گذاری اصلاح نشود، با توجه به رشد قیمت بیت کوین، در آینده نزدیک با فراگیری ماینینگ های خانگی روبرو خواهیم بود. هر خانه با یک یا دو دستگاه ماینر نسبت به استخراج رمزارز اقدام می کند و برای وزارت نیرو مقابله با این حجم مانینگ قانونی امکان پذیر نخواهد بود.

علوی توضیح داد: در حال حاضر نرخ پایه برق ماینینگ ۱۷۰۰تومان است که در ۸ ماه سال ضرب در نیم می شود و در چهار ماه از سال در ۲ ضرب می شود. در آن ۸ ماهی که در نیم ضرب می شود باز در ساعاتی از ماه در ۲ ضرب می شود. بنابراین در هشت ماه سرد سال قیمت حدود ۵ سنت برای صنایع تمام می شود.

او بیان کرد: صحبت از تخفیف نیز فقط یک نمایش است. در آئین نامه یک تخفیف ۱۵ درصد برای اتصال به استخرهای بومی پیش بینی شده است. اما هنوز آئین نامه استخرهای بومی را ننوشته اند و مشخص نکرده اند استخر بومی چیست. یعنی عملا شرایط استفاده از تخفیف فراهم نیست. اما وزارت نیرو این مسائل را بازگو نمی کند و فقط نمایش دادن تخفیف را در رسانه ها اجرا می کنند.

چرا برق یک درصدی معابر قطع شد؟

علوی گفت: اگر در گوگل جستجو کنید؛ نمودار مصرف برق ایران را به تفکیک نمایش می دهد. در کشور ۴۰ درصد برق توسط صنایع مصرف می شود. حدود ۳۰ درصد مصرف خانگی داریم و برق معابر در ایران عدد نزدیک یک درصد است.

او تصریح کرد: زمستان سال گذشته وزارت نیرو به جای قطع کردن برق پرمصرف ها چرا برق معابر را قطع کرد؟ چون قصد داشت اذهان را تحریک کند. علاوه بر بلد کردن مصرف ماینینگ ها، دولت را تحت فشار قرار دهد تا بودجه وزارت نیرو را افزایش دهند. یعنی کشور را به بحران کشاندند تا دولت برای رفع آن هزینه کند. اما آیا مقابل تصادفات در اثر خاموشی معابر و جرایمی که به دنبال این خاموشی ها اتفاق افتاد هیچ پاسخگویی دیده شد؟

 

منبع: اقتصاد آنلاین
کدخبر: 195664

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین