|

قیمت خوراک پتروشیمی‌ها ارزان نیست

دبیر کل انجمن صنفی صنعت پتروشیمی با اشاره به اینکه پتروشیمی‌ها تمام ارزهای صادراتی خود را به کشور بازگردانده‌اند، گفت: با توجه به نقش پتروشیمی‌ها در اقتصاد ایران، لازم است تا در قیمت‌گذاری خوراک گازی این واحدهای تولیدی بازنگری صورت گیرد تا تولید آنها رقابت‌پذیر بوده و باعث جذب سرمایه شود.

احمد مهدوی ابهری در میزگرد بررسی قیمت‌گذاری خوراک گاز پتروشیمی‌ها که توسط اندیشکده نفت، گاز و پتروشیمی دانشگاه امام صادق برگزار شد، با اشاره به اینکه هر کشوری برای توسعه اقتصادی به دنبال مزیت‌های خود می‌رود، افزود: اگر امروز آب فراوان داشتیم کشت محصولاتی مانند هندوانه را ممنوع نمی‌کردیم؛ اما منطق اقتصادی حکم می‌کند که کشاورزی را که به آب فراوان نیاز دارد از اولویت خارج کنیم و به دنبال مزیت‌های اقتصادی خود برویم که در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی است و بدون شک توسعه زیربنایی این بخش می‌تواند در آینده ما را از تولیدات غیراقتصادی در بسیاری از حوزه‌ها رهایی بخشد .

وی با تاکید بر اینکه مزیت ایران انرژی است؛ زیرا دارای منابع غنی هیدروکربوری در جهان است، ادامه داد: حتی برخی شرکت‌ها مانند بریتیش پترولیوم ایران را از نظر منابع گاز اول جهان می‌داند.

مهدوی ابهری تصریح کرد: باید قدر این نعمت را بدانیم و هدر ندهیم و با استفاده بهینه تبدیل به ارزش افزوده کنیم.

وی با اشاره به اینکه یکی از راه‌هایی که می‌توانیم منابع هیدرو کربنی را به ارزش افزوده تبدیل کنیم، پتروشیمی است، گفت: زیرا این صنعت بر اساس مزیت ایران یعنی انرژی ایجاد شده و در مقایسه با سایر صنایع ارزش افزوده بالاتری ایجاد می‌کند.

دبیر کل انجمن صنفی صنعت پتروشیمی افزود: اکنون پتروشیمی در زندگی انسان کاملاً نفوذ کرده و در همه شئون زندگی اثرگذار است و هر روز مصرف آن افزایش پیدا می‌کند؛ بنابراین منطق اقتصادی حکم می‌کند این صنعت را گسترش دهیم.

وی با تاکید بر اینکه در سال‌های گذشته استراتژی مشخص و مدونی نه برای پتروشیمی و نه هیچ صنعتی نداشتیم، ادامه داد: ظرفیت تولید متانول را در کشور گسترش دادیم؛ اما در زمانی که تحریم نبودیم لیسانس تبدیل متانول به پروپیلن را به دست نیاوردیم تا زنجیره ارزش را کامل کنیم. ضمن اینکه سرمایه گذاری برای طرح‌های MTO و MTP بسیار زیاد و اقتصاد آنها تا حدودی نامشخص است .  

مهدوی ابهری تاکید کرد: ظرفیت بالای ایران در تولید متانول می‌تواند فرصت قیمت‌گذاری متانول را در اختیار کشورمان قرار دهد؛ اما در صورت غفلت، ممکن است آسیب‌های جدی به اقتصاد وارد کند.  

وی با بیان اینکه تولید پلی‌پروپیلن در کشور پایین است و تبدیل پروپان به پروپیلن در کشور مورد توجه قرار نگرفته است، گفت: به جای تبدیل پروپان به پروپیلن در زنجیره ارزش، این خوراک صادر می‌شود.  

قیمت خوراک پتروشیمی‌ها ارزان نیست

دبیر کل انجمن صنفی صنعت پتروشیمی افزود: قیمت‌گذاری خوراک برای پتروشیمی‌ها از ۲ منظر قانون و واقعیت‌های اقتصادی ایران و جهان مورد توجه است.

وی ادامه داد: بر عکس چیزی که در باور عامه در خصوص ارزان بودن خوراک پتروشیمی‌ها در ایران وجود دارد، قیمت خوراک تنها زمانی که پتروشیمی‌ها دست دولت بود و خصوصی سازی انجام نگرفته بود، ارزان بود؛ اما اکنون یکی از گران‌ترین خوراک‌های دنیا را داریم.

مهدوی ابهری تاکید کرد: این در شرایطی است که با وجود تحریم اما در صادرات محصولات پتروشیمی تقریباً تمام ارز صادراتی به کشور بازگشته و حتی برخی محصولات را پیش فروش کرده‌ایم و این موضوع در تامین ارز بسیار موثر بوده است. همچنین ارز پتروشیمی در اختیار حاکمیت است؛ اما سایر صادرکنندگان ارز خود را می‌توانند در صرافی‌ها با قیمت بالاتر بفروشند و این در حالی است که پتروشیمی‌ها در سامانه نیما و با قیمت پایین عرضه می‌کنند که در اقتصاد کشور بسیار موثر است و مانع از نوسانات شدید قیمت ارز در کشور می‌شود. این مسائل حکایت از لزوم توجه سیاست‌گذاران و تصمیم سازان کشور برای توسعه این صنعت بزرگ است .

به گفته مهدوی، اما آنهایی که برای قیمت خوراک پتروشیمی تصمیم می‌گیرند همه اطلاعات و داده‌ها را ندارند و این‌گونه درباره قیمت خوراک نظر می‌دهند که باعث ضرر پتروشیمی‌ها می‌شود.

وی افزود: در سال‌های اخیر نرخ خوراک پتروشیمی مرجع قیمت‌گذاری صنایع عمده به جز نیروگاه‌ها شده و بر کل صنایع اثرگذار بوده است و بنابراین اثرات این صنعت در اقتصاد ملی و بازار سرمایه بسیار زیاد است.

سقوط ۷۰ هزار میلیارد تومانی بازار سرمایه با قیمت‌گذاری دستوری خوراک گاز در سال ۱۳۹۲

مهدوی ابهری ادامه داد: در بودجه سال ۹۳ مجلس قیمت خوراک گاز پتروشیمی‌ها را به‌صورت دستوری ۱۳ سنت تعیین کرد در حالی که نظر دولت این نبود و این مسئله به‌سرعت عوارض نامطلوبی را در اقتصاد شرکت‌های پتروشیمی و بازار سرمایه برجا گذاشت .

وی با بیان اینکه در آن سال ارزش بازار سرمایه ۴۴۰ همت بود و این تصمیم مجلس که از بهمن سال ۹۲ خبری شد باعث گردید تا در مدت کوتاهی ارزش بازار سرمایه به میزان ۰ همت سقوط کند؛ زیرا سهم پتروشیمی‌ها در بازار سرمایه سهم بزرگ و تأثیرگذاری بود .

منبع: ایرنا
کدخبر: 277984

ارسال نظر

 

آخرین اخبار