چک الکترونیک؛ راه حلی برای جلوگیری از شیوع کرونا
متاسفانه با وجود تاکید دولت و همچنین پایان مهلت قانونی اجرای بند مرتبط با چک الکترونیک در قانون جدید صدور چک در آذرماه ۹۸، بانک مرکزی عملا هیچ تلاشی برای عملیاتی شدن چک الکترونیک نکرده است.
در روز دوشنبه ۶ مرداد، از سامانه الکترونیکی سفته و اعطای تسهیلات و اعتبارات دیجیتال رونمایی شد، اتفاقی مهم در حوزه تجارت بهخصوص در شرایطی که کشور درگیر مبارزه با ویروس کرونا است.
جلوگیری از تشدید شیوع کرونا با الکترونیکی کردن امور زندگی مردم
با شیوع ویروس کرونا در اسفند ۹۸، موجی از نگرانی و بلاتکلیفی در مقابله با این ویروس شکل گرفت. در ابتدا مدت کوتاهی کشور به قرنطینه رفت ولی طولی نکشید که دولت، یکی یکی دستور به آغاز به کار نهادهای مختلف نمود و عملا قرنطینه به پایان رسید. متاسفانه بعد از این اتفاق، بهتدریج شیوع کرونا در کشور دوباره اوج گرفته و سلامتی مردم در معرض خطر است.
در وضعیت موجود و با توجه به اینکه به دلیل مشکلات اقتصادی کشور، امکان قرنطینه مجدد برای کنترل شیوع ویروس کرونا وجود ندارد، دستگاهها و نهادها باید تا آنجایی که میتوانند ارائه خدمات خود را به صورت غیر حضوری و مجازی (الکترونیکی) کنند تا شاهد مراجعات متعدد مردم برای پیگیری امور اداری، مالی و... خود به این دستگاهها و نهادها نباشیم و شیوع ویروس کرونا در جامعه تشدید نشود.
باید خدمات مرتبط با اعتبارات و تسهیلات الکترونیکی شود
با توجه به همین موضوع، اخیرا شاهد افتتاح سامانه الکترونیکی سفته و اعطای تسهیلات و اعتبارات دیجیتال با حضور فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصاد و دارایی بودیم. دژپسند در این مراسم تاکید کرد: «باید خدمات الکترونیکی سفته، برات، تسهیلات و خدماتی که درحالحاضر مرتبط با اعتبارات و تسهیلات کرونا است را در آیندهای نزدیک به تمامی بانکها و برای همه تسهیلات و اعتبارات تعمیم داد».
کاهش چشمگیر مراجعات مردم به بانکها با اجرای چک الکترونیک
یکی از مهمترین امور جامانده از خدمات الکترونیکی که بخش زیادی از مراجعات مردمی به بانکها را نیز به خود اختصاص داده، بحث چک الکترونیک است. متاسفانه با وجود تاکید دولت و بهخصوص وزیر اقتصاد و امور دارایی و همچنین پایان مهلت قانونی اجرای بند مرتبط با چک الکترونیک در قانون جدید صدور چک در آذرماه ۹۸، بانک مرکزی عملا هیچ تلاشی برای عملیاتی شدن چک الکترونیک نکرده است. این اتفاق در شرایطی رخ میدهد که به علت شیوع ویروس کرونا، الکترونیکی کردن خدمات رسانی به مردم در بخشهای مختلف ضرورت خاصی دارد و این موضوع از اولویتهای مهم دولت در امسال است.
چک الکترونیک در انتظار پیوستن به سفته و برات الکترونیکی
با توجه به راهاندازی سامانههای سفته و برات الکترونیک در روزهای اخیر میتوان اذعان داشت که کشور از لحاظ زیرساخت، توانایی کافی برای اجرای امور مختلف بانکی به صورت الکترونیکی را دارد. از طرف دیگر و به دلیل اینکه چک، از لحاظ کارایی، شباهت زیادی به سفته و برات دارد، میتوان ادعا کرد که اگر بانک مرکزی اراده کند، به راحتی میتواند سامانه چک الکترونیک را اجرایی کرده و باعث ایجاد تحولی بزرگ در نظام بانکی کشور شود.
در مجموع و با توجه به ضرورت حفظ جان مردم، تلاش برای کاهش مراجعات مردم به بانکها از اولویت خاصی دارد و در همین راستا، ضرورت دارد بانک مرکزی هر چه سریعتر به تکلیف قانونی خود مبنی بر راهاندازی چک الکترونیک عمل کند، اقدامی که قدم بزرگی در راستای کاهش مراجعات مردم به بانکها و در نتیجه کاهش شیوع ویروس کرونا در کشور محسوب میشود.
ارسال نظر