در گفتگوی گسترشنیوز با نایبرئیس سابق سازمان بورس مطرح شد:
راهحلی برای خسارتدیدگان کارگزاریها
نایبرئیس سابق سازمان بورس: برای رسیدگی به این نوع موارد، سازوکار خاصی وجود دارد. فرد میتواند به کمیته سازش که در کانون کارگزاران قرار دارد مراجعه کند.
به موازات رونق روزافزون بازارهای سرمایه و در راس آنها بازار بورس، موضوعاتی مطرح میشود که پیشبینی نکردن آنها و نبود قوانین لازم برایشان، باعث ضرر و زیان سرمایهگذاران و لطمه خوردن اعتبار بنگاههای اقتصادی مثل کارگزاریها میشود. هفته گذشته شاهد یکی از این رویدادها بودیم. کسانی که به خاطر ایجاد اختلال در عملکرد سامانههای کارگزاران متحمل ضرر و زیان میشوند میتواند طلب خسارت کنند؟ در صورت مثبت بودن پاسخ این سوال به چه صورت باید عمل کرد؟ برای پیگیری بیشتر این موضوع با نایبرئیس سابق سازمان بورس به گفتگو نشستیم. با گسترشنیوز همراه باشید.
ادامه اعتراض به عملکرد یک کارگزاری
اختلال یک سایت معمولا مشکل خاصی ایجاد نمیکند اما نه وقتی که پای موضوع حساسی مثل خریدوفروش سهام در میان باشد. اختلالی کوتاه و حتی چنددقیقهای در سایت کارگزاریها، میتواند جلوی رقم خوردن یک خرید یا فروش مهم را بگیرد و خسارت به بار آورد. بسیاری از بورسبازان حرفهای هفتهها عملکرد مالی شرکتهای بورسی را تحتنظر میگیرند تا بتوانند تصمیمگیری کنند اما یک وقفه کوتاه همه این محاسبات را نقش برآب میکند.
در حال حاضر کارگزاری آگاه فعالیت عادی خود را از سر گرفته اما اختلال چند روز سامانه معاملات آن باعث اعتراض شدید مشتریان شده است. نگاهی گذرا به نظرات کاربران نشان میدهد که بسیاری از آنها هیچ عذر و بهانهای را قابلقبول نمیدانند:
«میخوام برای عرضه اولیه پول بریزم ولی نشد. وقت نکردم وگرنه در یک کارگزاری دیگه ثبتنام میکردم».
«این کارگزاری در این چند ماهه ثابت کرده که توانایی پاسخگویی سرمایهگذاران را ندارد».
«متاسفم برای خودم که یک ماهه سرکارم».
«متاسفانه سامانه آگاه همچنان افتضاحه و بهصورت کم رقیب در حال به خاک نشاندن سهامداراست».
«تنها برمیگرده به بیسازمان بودن سازمان بورس، اگه ضوابطی در کار باشه هیچ کارگزاری به خودش اجازه همین چیزی رو نمیده که همچین اتفاقی بیفته. کارگزاری در سال ۹۸ کارگزاری بالای هزار میلیارد درآمد داشته ولی حتی یک سرو جایگزین نداره. کی میخواد ضرر زیادی که ملت دادن رو جبران کنه؟».
به کانون سازش مراجعه کنید
در این میان تعداد زیادی از کاربران از تصمیم خود برای تغییر کارگزاری سخن گفتهاند. مدیرعامل این کارگزاری در واکنش به اعتراضات اظهار داشته است که برای جبران خسارت هم رویه جبرانی در نظر گرفته شده است یعنی با اعلام مشتریان امکان تخفیف تا سی درصدی کارمزد معاملات وجود دارد اما از قرار معلوم این وعده نتوانسته است از شدت انتقادات کم کند.
این تجربه تلخ باعث شد که بسیاری از کارگزاریهای رقیب و کمتر شناختهشده در تبلیغات خود روی زیرساخت فنی، مطمئن و بدون اختلال مانور دهند.
وقوع یک اختلال چندساعته و خسارات ناشی از آن میتواند ضربه سنگینی به اعتبار موسسات مالی و کارگزاریها وارد کند. به هر حال این رویداد باعث طرح یک موضوع مهم شد: «به لحاظ حقوقی و قانونی، هنگام وقوع این نوع اختلالات چه باید کرد و چه مسئولیتهایی متوجه کارگزاران خواهد بود؟ علی سعیدی، نایبرئیس سابق سازمان بورس ایران دراینباره به خبرنگار گسترشنیوز گفت: برای رسیدگی به این نوع موارد سازوکار خاصی وجود دارد. فرد میتواند به کمیته سازش که در کانون کارگزاران قرار دارد مراجعه کند. اگر در این کمیته، سازشی حاصل نشود شاکی یا شاکیان میتوانند به کمیته داوری مراجعه کنند. به این ترتیب میتوان برای رسیدگی به پرونده از وجود کارشناس استفاده کرد. در این صورت میزان خسارت به بار آمده برای فرد محاسبه میشود و اگر به نفع او رای صادر شود حقوق خود را دریافت میکند».
چرا میگید کارگزاری اگاه حالتش عادی و درست شه
بابا ما 9کد بورسی خرید سیتا زدیم واسه هیچکدوممون خرید نشده این مسخره بازیا و دروغ چیه اگاه نابود کرده همرو درشو تخته کنید