بازگشت نیروهای متقابل به بورس تهران
بورس امروز هم شاهد جدال سنگین خریداران و فروشندگان بود. به طوری که نمادها بارها تغییر مسیر دادند و در همین راستا شاخصها هم پر فراز و نشیب عمل کردند. در پایان معاملات امروز بورس تهران شاخص کل به رشد خفیف ۱۶۰۰ واحدی (معادل ۰.۱ درصد) دست یافت و شاخص هموزن هم توانست ۰.۳ درصد ارتفاع خود را بهبود بخشد.
این برای سومین روز معاملاتی پیاپی بود که بورس در محدوده ۱.۳۰۰ میلیون واحدی با چالش مواجه شده و نمیتواند با قدرت از مقاومت ۱.۳۱۰ میلیون واحدی عبور کند. در چنین شرایطی اخبار و اتفاقات جدیدی در فضای کلی اقتصاد کشور و همچنین بازار سهام رخ داده که میتواند این درجا زدنها را تداوم بخشد. اتفاقاتی مانند:
انتشار خبری مبنی بر رفع برخی از تحریمهای تجاری ایران و احتمال آزادسازی بخشی از داراییهای بلوکه شده ایران در کره و ژاپن
افت نرخ دلار تا میانه کانال ۲۴ هزار تومانی
محدودیت برق سیمان و فولاد تا حدی کاهش یافت و برق این صنایع هر شب ۸ ساعت و برای یک شیفت کار وصل میشود.
قیمت محصولات طویل فولادی از جمله تیرآهن و میلگرد ذوب آهن و فولاد خراسان در بورس کالا باز هم در سطوح بالایی قرار گرفتند. به طوری که اغلب عرضهها تا سطوح بالاتر از ۱۵ هزار تومانی رشد کردند و تا ۱۰ درصد بالاتر از هفته قبل قیمت خوردند.
درجا زدن بورس ادامهدار میشود؟
از مهمترین اخباری که امروز منتشر شد رفع برخی از تحریمهای تجاری ایران بود. اتفاقی که به همراه برخی دیگر از خبرهای روزهای اخیر منجر به افزایش مجدد احتمال احیای برجام شد. در پی این خبر نرخ دلار بازار آزاد در مسیر نزولی قرار گرفت و ضمن ترک کردن کانال ۲۵ هزار تومانی تا ۲۴۵۰۰ تومان هم عقب نشینی کرد. این خبر منجر شد تا اقبال به برخی از گروههای بزرگ بورس مثل خودروسازی و بانکها افزایش یابد و این صنایع به اصطلاح برجامی معاملات داغی را تجربه کنند.
در همین حال اما افت قیمت دلار میتواند به طور مستقیم بر سودسازی صنایع بزرگ کامودیتیمحور بازار سهام اثرگذار باشد و منجر به کاهش حاشیه سود آنها شود. اما در گروه فلزات اساسی دو اتفاق رخ داد که برخلاف افت قیمت دلار جنبه حمایتی داشتند.
اتفاق اول تداوم رشد قیمت محصولات فولادی عرضه شده در بورس کالا مثل تیرآهن و میلگرد بود. این اتفاق در پی قطعی برق، کاهش تولید این دسته از صنایع و همچنین کاهش عرضه در بورس کالا رخ داد.
اما خبر مهم دیگری که منتشر شد کاهش محدودیت برقی فولادسازان و سیمانیها بود. به طوری که گفته شد از دیشب برق این صنایع برای یک شیفت ۸ ساعته وصل شده است. به عبارتی دیگر بخشی از کاهش تولید فولاد و سیمان جبران خواهد شد که خبر مثبتی محسوب می شود.
حال به نظر میرسد در ترافیک خبری ایجاد شده که برخی به زیان و برخی به نفع بورس هستند سهامداران دوباره به طور فعال دو دسته شدهاند و برخی در نقش فروشنده و برخی هم در نقش خریدار ظاهر شدهاند.
اما به طور کل به نظر میرسد برآیند این اخبار برای بورس چندان مثبت نیست. زیرا هنوز کاهش جدی تولید فولاد را پیش رو داریم که در گزارشهای ماهانه میزان آن مشخص میشود. از طرفی دیگر نرخهای بالاتری که در بورس کالا رقم میخورد پایدار نیست و با عادی شدن تولید و عرضه انتظار میرود این نرخها هم دوباره به سطوح واقعی خود برگردد. در حال حاضر هم سطوح قیمتی این دسته از محصولات آن قدر بالاتر نرفته که بتواند کاهش تولید سالانه ۳ الی ۵ درصدی فولادسازان را جبران کند. در وحله بعدی هم قیمت دلار قرار دارد که برخی معتقدند در صورت احیای برجام با تغییراتی جدی مواجه می شود و برخی دیگر اعتقاد دارند تغییرات پایدار نخواهد بود و به سرعت دوباره به همین سطوح تعادلی برمیگردد. به عبارتی دیگر قیمت دلار یا به طور نسبتا طولانی مدت در سطوحی قرار خواهد گرفت که از سود نمادهای کالامحور کم میکند یا در همین سطوح باقی خواهد ماند. در چنین شرایطی انتظار میرود اگر اتفاق خاصی رخ ندهد روزهای دیگری هم شاهد درجا زدن بورس در محدوده کنونی باشیم.
در پایان معاملات امروز بورس تهران ۴۸ درصد نمادها در مدار منفی معاملات قرار داشتند که در این میان ۱۲ واحد درصد نمادها با صف فروشهایی به ارزش ۱۰۰۰ میلیارد تومان مواجه بودند. در سمت مثبت بورس هم ۱۶ درصد نمادها صف خریدهایی به ارزش ۷۷۰ میلیارد تومان را تجربه کردند.
ارسال نظر