بورس تهران و روز تاریخی آن
بورس تهران در جریان جلسه معاملاتی یکشنبه، روز تاریخی دیگری را در کارنامه خود ثبت کرد. شاخص کل بورس در جریان دادوستدهای دیروز ضمن جهش ۲۱ کانالی به قله ۶۹۰ هزار واحدی دست یافت. بخش عمده تقاضا در معاملات روز گذشته جذب سهام شرکتهای بزرگ شد و همین امر رشد ۲/ ۳ درصدی نماگر اصلی سهام را در پی داشت.
گسترش نیوز: درحالیکه شاخص هموزن بهدلیل فشار نسبی عرضه در بنگاههای کوچکتر بازار به صعود ۲ درصدی بسنده کرد و در مقیاس روزانه از شاخص کل جا ماند. علاوه بر شاخصها، شدت تقاضا و میزان ورودی پولها به حدی بود که ارزش معاملات هم رکورد زد.
روز گذشته (یکشنبه) تنها در سطح معاملات خرد بورس تهران بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان سهم بین فعالان بازار دست بهدست شد که در نوع خود بیسابقه است. البته افزایش فشار فروش در ساعت پایانی معاملات هم در این رکوردشکنی موثر بود. بهنظر میرسد کاهش بار هسته معاملات با سفارشگیری دو نوبتی هم در این رکوردشکنی موثر بوده است.
البته تشدید عرضهها در ساعت پایانی قیمتها را از سقف روزانه پایین آورد و آخرین معاملات حدود نیمی از نمادهای بورسی را به محدوده منفی فرستاد. این اتفاق درحالی افتاد که نرخ پایانی ۷۷ درصد از تعداد کل نمادها(۲۳۸ نماد از ۳۰۹ نماد) مثبت باقی ماند. اما با وجود فشار فروش در آخرین ساعت معاملات، تقاضا موقعیت خود را در سقفهای مجاز حفظ کرد و حجم زیادی از نقدینگی تا پایان معاملات دست از صفنشینی نکشید. به بیان دقیقتر، در پایان دادوستدهای دیروز حدود ۲ هزار میلیارد تومان نقدینگی در پشت صفهای خرید بلوکه شد که ۵۸ درصد آن به دو نماد «شستا» (۹۹۵ میلیارد تومان) و «صبا» (۱۷۵ میلیارد تومان) اختصاص داشت.
حدود یک سوم از ارزش کل معاملات دیروز به ترتیب در سهام گروههای پتروشیمی، بانکها و پالایشیها رقم خورد. بازگشایی و جهش بیش از ۵ درصدی بزرگترین هلدینگ بازار، یعنی «فارس»، حدود ۳ هزار واحد در رشد شاخص اثر داشت. همچنین باید به بازگشایی هیجانانگیز نماد بانک پارسیان اشاره کرد که پس از افزایش سرمایه در روز گذشته به تابلوی معاملات پیوست و با جهش ۳۵ درصدی قیمت، شاخص گروه بانکی را ۵/ ۶ درصد ارتقا بخشید. بهطور کلی، در معاملات دیروز متوسط نرخ در ۳۲ صنعت بورسی افزایش یافت و هفت صنعت که عمدتا به صنایع کوچک یا تکسهمی شناخته میشوند تحت فشار عرضه با عقبنشینی شاخص به کار خود پایان دادند.
در مجموع، افزایش عرضهها در آخرین معاملات و عقبگرد نرخ بسیاری از نمادها از سقف روزانه رگههایی از شناسایی سود را در بازاری صعودی نشان داد که میتواند شروع متفاوتی برای جلسه کاری بعد رقم بزند. علاوه بر انگیزه بالای شناسایی سود از سوی سهامداران بهنظر میرسد که افت نرخ دلار هم در موضعگیری سهامداران طی آخرین معاملات دیروز بیتاثیر نبوده است. البته اوجگیری ارزش معاملات، نسبت انتقال مالکیت سهام بین سهامداران حقیقی و حقوقی در کنار میزان ورود پول حاکی از وجود تقاضای بالقوه است. سرمایهگذاران خرد روز گذشته هم با تزریق ۶۶۱میلیارد تومان دیگر به معاملات بورس به جمع داراییهای خود در بازار سهام اضافه کردند. در این روز، بخش عمده منابع خرد جذب سهام شرکتهای گروه پالایشی و پتروشیمی و انبوهسازی شد.
به این ترتیب، علاوه بر انگیزه قوی سهامداران برای شناسایی سود، به خصوص با ثبت بازدهی بیسابقه بورس در فروردینماه (بیش از ۳۵ درصد)، ورود مستمر آحاد مردم به بازار سهام و عطش شدید نقدینگیهای سرگردان باعث شده تا تصمیم به خروج از بازار یا ادامه سهامداری دشوارتر از پیش شود. در عین حال، برخی معتقدند که گرم نگه داشتن کانون عرضهاولیهها یکی از عوامل موثر درحفظ تقاضای سهام و تداوم جذابیت بورس نزد اهالی تازهوارد بورسی است.
در همین راستا میتوان به آخرین اخبار درخصوص عرضهاولیههای در راه اشاره کرد. دیروز مدیرعامل تامین سرمایه امین از بورسی شدن تامین سرمایه امین خبر داد و تاکید کرد که به زودی دو شرکت سرمایهگذاری سیمان تامین و سرمایهگذاری عمومی تامین را نیز راهی بازار سهام خواهیم کرد.
از سوی دیگر محمدرضا پورابراهیمی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس درباره اقدام وزیر اقتصاد برای واگذاری شرکتهای دولتی طی اردیبهشت ماه در بورس با تخفیف ۲۵ درصدی و ممانعت از تکرار تجربههای گذشته در بحث ایجاد خصولتیها به خانه ملت، گفت: پیشنهاد میشود در زمان عرضه و واگذاری شرکتهای دولتی از امکان خرید توسط سازمانهای شبهدولتی و سازمانهایی که خصوصی خالص نیستند، ممانعت به عمل آید.
روی خط کدال
سامانه «کدال» از عصر شنبه بستر سیلی از صورتهای مالی شرکتها در دورههای منتهی به پایان سال قبل بود. در ادامه گزارشهای عملکرد شرکتها که این روزها چندان بر معاملات تاثیرگذار نیست، شماری از نمادها هم پس از انتشار اطلاعات مربوط به کنفرانس به جریان معاملات پیوستند. همچنین شرکتهای مختلفی در مورد اقدامات بااهمیت خود دست به شفافسازی زدند.
در این میان، موسسه اعتباری ملل هم طی روز گذشته تاییدیه حسابرس درخصوص گزارش توجیهی افزایش ۶۵ درصدی سرمایه خود را روی سامانه کدال قرار داد. همچنین صنایع پتروشیمی تخت جمشید هم گزارش افزایش سرمایه ۴۵ درصد خود از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده سهامداران را برای ثبت نهایی به سازمان بورس فرستاد. هلدینگ صنایع معدنی خاورمیانه هم گزارش ثبت افزایش سرمایه ۲۲ درصدی را در روز گذشته منتشر کرد.
از سوی دیگر، شرکت زغالسنگ نگین طبس هم روز گذشته از واگذاری ۵۲ درصد از سهام شرکت فرآوری زغالسنگ پروده طبس خبر داد. شرکت سرمایهگذاری ساختمان ایران (وساخت) هم روز یکشنبه از فروش ۲۰ میلیون سهم شرکت تامین مسکن جوانان به صندوق سرمایهگذاری اختصاصی بازارگردانی سهم آشنا خبر داد. «وساخت» از محل فروش این سهام، سود ۲۲۸ریالی را به ازای هر سهم شناسایی کرد.
منبع: دنیای اقصاد
ارسال نظر