|

ایران پلی برای تجارت هند و روسیه

به رغم تهدیدهای امریکا جهت اعمال تحریم‌های جدید علیه کشورهایی که روابط تجاری خود را با ایران ادامه می‌دهند، دهلی‌نو و مسکو همچنان مصمم به توسعه همکاری‌های تجاری خود با ایران از جمله ترانزیت کالایی با ایران هستند.

تجارت ایران پلی برای تجارت هند و روسیه

گزارش‌های خبری نشان می‌دهد تجار روس و هندی به زودی قادر خواهند بود از طریق ایران مراودات اقتصادی داشته باشند.

به نوشته هندو بیزینس لاین، توافقنامه‌ای که اخیرا میان شرکت کانتینر هند با لوژستیک شرکت تابعه راه آهن روسیه (RZD) به امضا رسیده است ترانزیت کالایی میان دو کشور را از طریق ایران هموار خواهد ساخت.

به گفته کارشناسان، یکی از مهم‌ترین هدف‌های این قرارداد، تسهیل و تسریع اجرای طرح ایجاد کریدور بین‌المللی شمال به جنوب از طریق ایران است که تبادلات کالایی میان دولت‌های دهلی نو و مسکو را هموار خواهد ساخت.

گفتنی است شرکت راه آهن روسیه و شرکت راه آهن باری به عنوان بزرگترین نهاد حمل‌ونقل باری هند این تفاهمنامه را برای ارائه خدمات پشتیبانی مشترک بیشتر به این طرح کریدور بین‌المللی که اجرای آن سال‌ها است به تاخیر افتاده امضاء کردند تا هند بتواند نقش بزرگتری برای توسعه اقتصادی کشورهای اورآسیا و افغانستان بازی کند.

هند و روسیه سال‌ها بود که در حال مذاکره برای ایجاد همکاری میان کشورهای حوزه اورآسیا و شبه قاره هند و خلیج‌فارس از طریق راه آهن سراسری و جاده‌های ایران بودند تا اینکه سرانجام با مذاکره با ایران، تلاش کردند ایده خود را با امضای توافقنامه‌ای سه جانبه میان ایران، روسیه و هند در شهریور ماه ۱۳۷۹ در سن پترزبورگ عملی کنند.

ایران، روسیه و هند از سال ۲۰۰۰ تاکنون برای فعال کردن این کریدور با مسیرهای چندگانه شامل دریا، خط آهن و جاده، از طریق مسیرهای جاده‌ای موجود و با توسعه خط آهن در میان این مسیر به مسافت هفت هزار و ۲۰۰ کیلومتر پیشرو بودند.

کریدور شمال- جنوب که یکی از مهم‌ترین کریدورهای ترانزیتی برای اتصال کشورهای جنوب به کشورهای شمالی، روسیه و کشورهای حاشیه دریای خزر به شمار می‌آید، موقعیت مناسبی را برای ایران فراهم خواهد آورد. ایران به سبب قرار داشتن در مسیراتصالی این کریدور و همچنین دسترسی به سواحل خلیج‌فارس، دریای عمان و سواحل دریای خزر از ویژگی‌های استراتژیک بسیار مهمی برخوردار است.

کریدور شمال - جنوب همچنین مهم‌ترین حلقه تجارت بین آسیا و اروپا است که در مقایسه با مسیرهای سنتی از نظر مسافت و زمان تا ۴۰ درصد کوتاهتر و از نظر هزینه تا ۳۰ درصد ارزانتر است.

این کریدور ترانزیتی شرایط صادرات از سواحل غربی هند را از بندرعباس و بندر چابهار و نیز بندر انزلی در دریای خزر در ایران و کشورهای آسیای میانه و روسیه به اروپا فراهم می‌آورد.

طرف هندی نیز به سبب بهره‌مندی از شرایط اقتصادی مناسب، به شدت علاقه مند به استفاده از کریدورشمال - جنوب برای ارائه ارزانتر کالا و محصولات خود در بازارهای جهانی است.

به باور کارشناسان، به سبب اتصال ریلی چابهار به زاهدان ایران همچنین می‌تواند از این مسیر برای انتقال بار کشورهای حوزه سی. آی. اس (اتحادیه کشورهای مستقل) به دریای عمان و همچنین ترانزیت ریلی هند و روسیه بهره بگیرد.

نظر به اهمیت بندر چابهار، دولت تصمیم دارد ظرفیت این بندر استراتژیک را از ۲.۵ میلیون تن به ۸.۵ میلیون تن برساند.

با توجه به اهمیت ترانزیتی محور ریلی چابهار- زاهدان، مدیرعامل شرکت راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران بر این باور است که این محور ریلی که یکی از قطعات مهم شبکه ریلی کشور به شمار می‌آید که علاوه بر نقش منطقه‌ای و ملی، به عنوان قطعه‌ای از کریدور شمال به جنوب منتهی به بندر چابهار اهمیت بسیار بالایی دارد.

به گفته «سعید رسولی» تاکنون به دلیل عدم اتصال بندر اقیانوسی چابهار به شبکه ریلی، کمتر توانستیم در حمل بار از این بندر مهم بهره‌مند باشیم و در واقع ترانزیت بار را در این محور از دست داده بودیم.

معاون وزیر راه و شهرسازی، ضمن اشاره به استفاده ٣٠٠ میلیون یورویی از منابع صندوق توسعه ملی برای تامین اعتبار این پروژه، گفت: پیش‌بینی می‌کنیم افتتاح و بهره‌برداری از این مسیر با توجه به تامین اعتبار انجام شده طبق برنامه اعلامی باشد.

به گفته رسولی این مسیر ریلی به طول ٦٢٨ کیلومتر چابهار را به زاهدان و شبکه ریلی متصل می‌کند و راه آهن جمهوری اسلامی ایران می‌تواند از این مسیر برای برخورداری از سهم جابه‌جایی بار ترانزیتی کشورهای حوزه سی. آی. اس به دریای عمان استفاده کند.

منبع: ایرنا
کدخبر: 110622

ارسال نظر

 

آخرین اخبار