|

پیک ششم کرونا در راه است؟ + آمار جدید کشوری

آمارهای رسمی نشان می‌دهد نتیجه ۲۷ درصد از تست‌های انجام شده روزانه ویروس امیکرون است که این به معنی شنیده شدن صدای پیک ششم در آینده نزدیک است.

در شرایطی که همه آمارها روی کاغذ بیانگر سیرنزولی و فروکش کردن بیماری کرونا در سراسر کشور بود یکباره جهش ۲۵.۶ درصدی  نرخ ابتلای روزانه نسبت به جمعه گذشته نشان داده که ویروس منحوس همواره فعال بوده و سایه سنگین امیکرون بر کشور محسوس شده است.

در این زمینه کارشناسان تاکید می‌کنند بی‌توجهی به بحرانی که در کمین سلامتی جامعه نشسته می‌تواند یک اشتباه استراتژیک در مدیریت همه‌گیری کرونا بعد از نزدیک به دوسال از آغاز آن باشد و به همین دلیل با درنظر گرفتن تجارب کشورهای اروپایی که اکنون درگیر انفجاری شدن نرخ ابتلا و مشکلات ناشی از آن شده‌اند باید برای مقابله با پیک ششم آنهم با ویروس امیکرون آماده باشیم.

موارد ابتلا به ویروس جهش یافته آفریقایی در ایران روبه افزایش است

عضو کمیته علمی کشوری کرونا گفت: در کمیته علمی برای اعمال محدودیت‌ها تصمیم‌گیری نمی‌کنیم بلکه تصمیم‌های علمی می‌گیریم و ستاد ملی مقابله با کرونا، تصمیم‌های لازم را می‌گیرد. خطر اُمیکرون، بیخ گوش ما است.

پیام طبرسی در حاشیه پنجاه و ششمین جلسه کمیته علمی کشوری کرونا روز گذشته  اظهار داشت: میزان موارد ابتلا به کرونا و اُمیکرون در آمریکا، کشورهای اروپایی و برخی کشورهای اطراف، نسبت به هفته‌های گذشته، بیش از ۹۰ درصد افزایش یافته بنابراین اُمیکرون، خیلی به ما نزدیک است و باید خطر را جدی بگیریم.

وی افزود: گزارش‌هایی که از موارد اُمیکرون در ایران داریم این است که موارد اُمیکرون در تست‌های تشخیصی، رو به افزایش است و باتوجه به خصوصیات این سویه که تصاعدی، افزایش پیدا می‌کند بنابراین در دو تا سه هفته آینده ممکن است با پیک کرونا روبرو شویم.

رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری خاطرنشان کرد: برای کاهش اثرات و مشکلات ناشی از پیک جدید کرونا با اُمیکرون، می توان سه کار اصلی انجام داد؛ یکی تشدید رعایت شیوه نامه‌ها و پیشگیری از ابتلا به ویژه استفاده از ماسک و رعایت فاصله گذاری، دوم تزریق دُز سوم و سوم افزایش قدرت تست های تشخیصی در کشور است.

عضو کمیته علمی کشوری کرونا تصریح کرد: در حال حاضر فاصله ای بین افرادی که دُز دوم و سوم واکسن کرونارا تزریق کرده‌اند وجود دارد. تا کنون حدود ۱۰ میلیون نفر نسبت به تزریق دُز سوم واکسن کرونا اقدام کرده اند و حدود ۴۰ تا ۵۰ میلیون نفر باید نوبت سوم را تزریق کنند و امروز در جلسه کمیته علمی بحث شد که در صورت امکان، فاصله دُز دوم و سوم را کمتر کنیم و به یک ماه برسانیم تا افراد، زودتر دُز سوم را تزریق کنند.

دکتر طبرسی تاکید کرد: در حال حاضر بیماری های ویروسی از جمله آنفلوآنزا در کشور در حال چرخش است و راهکار شناسایی موارد کرونا، قرنطینه و جداسازی بیماران از جامعه، افزایش قدرت تست های تشخیصی است. امیدواریم با رعایت پروتکل ها و تسریع در تزریق دُز سوم واکسن، بتوانیم شدت موج آینده کرونا با اُمیکرون را کاهش دهیم.

۱۴ روز آینده احتمالاً پیک جدید آغاز می‌شود

دبیر کمیته علمی کشوری کرونا نیز درباره احتمال شکل‌گیری پیک جدید در همین جلسه اظهار داشت: پیش بینی می‌شود در دو هفته آینده شاهد پیک کرونا با اُمیکرون باشیم و توصیه تمامی اعضای کمیته علمی این بود که حتما تزریق دُز سوم انجام شود.

حمید رضا جماعتی  با اشاره به افزایش نرخ ابتلا در کشورهای همسایه گفت: جلسه امروز کمیته علمی با محوریت تقویت واکسیناسیون و تست های تشخیصی برگزار و آخرین اطلاعات و وضعیت شیوع اُمیکرون در جهان و ایران بررسی شد. باتوجه به شیوع این سویه جدید در اکثر کشورهای جهان و همسایه ایران از جمله بحرین و کویت، بنظر می رسد که در چند هفته آینده شاهد پیک کرونا با اُمیکرون در کشور باشیم.

جماعتی افزود: انجام واکسیناسیون در افراد ۱۲ تا ۱۸ سال در جلسه امروز مورد تاکید قرار گرفت و بحث بر این بود که این افراد دُز سوم را تزریق کنند چراکه شیوع اُمیکرون در افراد جوانتر، بیشتر است و بنابراین واکسیناسیون این گروه سنی، اهمیت بسیار زیادی دارد.

وی یادآور شد: باتوجه به اینکه حدود ۱۰ درصد از جامعه ما در سن ۵ تا ۱۱ سال قرار دارند، واکسیناسیون این گروه سنی می‌تواند از بروز پیک بیماری و چرخش ویروس در جامعه پیشگیری کند. همچنین باتوجه به اینکه بحث بازگشایی مدارس مطرح شده، انجام واکسیناسیون یکی از الزامات و ضروریات است. اگر مدارس بازگشایی شوند و این گروه سنی، واکسینه نباشند و همچنین باتوجه به اینکه اُمیکرون در گروه های سنی پایین تر، بیشتر دیده شده بنابراین می تواند باعث شیوع کرونا شود.

کودکان ناقلان شیرین‌زبان احتمالی

به گفته جماعتی مطالعات در برخی کشورها نشان داده که در کودکان حدود ۳۰ درصد بر اثر اُمیکرون گرفتار شده‌اند و یک سوم از آنها در بیمارستان‌ها، بستری شده‌اند لذا اگر مدارس بازگشایی شوند و دانش آموزان واکسینه نشوند، در صورتی که نیاز به آی سی یو داشته باشند، می‌تواند منجر به بحران شود، بنابراین ضرورت واکسیناسیون گروه سنی ۵ تا ۱۱ سال، بازهم مورد تاکید کمیته علمی کشوری کرونا قرار گرفت.

دبیر کمیته علمی کشوری کرونا گفت: باتوجه به اینکه اُمیکرون در کشور در حال شیوع است و در دو سه هفته آینده به احتمال زیاد به پیک می رسد، کمیته علمی کشوری کرونا تاکید دارد که بازگشایی مدارس و دانشگاه ها به تعویق بیفتد و بازگشایی انجام نشود تا مشخص شود که وضعیت کشور چگونه است. پیش بینی های متخصصین آمار و اپیدمیولوژی و کمیته علمی این است که در دو سه هفته آینده با پیک اُمیکرون در کشور روبرو می شویم بنابراین بازگشایی مدارس و دانشگاه ها، معقول و منطقی نیست.

۵۰۰ مبتلا به امیکرون تا ظهر روز گذشته

دکتر جماعتی تصریح کرد: بر اساس گزارش ها و آزمایش های انجام شده تا کنون حدود ۵۰۰ بیمار مبتلا به اُمیکرون در کشور شناسایی شده و ۲۷ درصد از کل تست‌های انجام شده و ویروس‌های بررسی شده در هفته گذشته، اُمیکرون بوده و این نشان می‌دهد که در چند هفته آینده می تواند به پیک برسد.

وی یادآور شد: یکی از مواردی که کمیته علمی تاکید ویژه ای بر آن دارد، لزوم واکسیناسیون آنفلوآنزا در افراد در معرض خطر است چون تعدادی از افرادی که در بیمارستان‌ها بستری شده و به عنوان اُمیکرون در نظر گرفته شده و حتی در بخش‌های مراقبت‌های ویژه بستری شده اند، مبتلا به آنفلوآنزا بوده‌اند بنابراین لزوم واکسیناسیون آنفلوآنزا نیز مورد تاکید قرار گرفت.

واقعیت آماری چیست؟

به‌هرحال کارشناسان و مسئولان ستاد ملی مقابله با کرونا با ارائه مستندات و شواهدی تاکید براین دارند که بحران نزدیک است و باید از همین امروز برای مدیریت کم هزینه آن گام‌های موثرتری برداریم اما برای سیاست‌گذاری درست و اجرای دقیق قوانین مناسب بهترین راهکار استناد به آمارهای دقیق و مشخص است که بد نیست با یک حساب سرانگشتی ببینیم اکنون کجای کار هستیم و به واقع چه در انتظار ماست؟

براساس آخرین آمارهای رسمی منتشر شده از سوی وزارت بهداشت پایان هفته گذشته یعنی هفدهمین روز از دی‌ماه ۱۴۰۰ تعداد موارد ابتلای روزانه ۱۱۷۸ مورد ثبت شده است که این رقم در جدول روز گذشته با رشدی معادل ۲۵.۶ درصد به رقم ۱۴۸۰ مورد رسیده است، اما واقعیت امر این است که برای رسیدن به واقعیت فعالیت امیکرون در جامعه لازم است تفاوت آماری هجدهمین روز دیما با آخرین آمار را مدنظر داشته باشیم چون در این بازه زمانی یکباره شاهد رشد ۱۱۱.۱۲ درصدی نرخ ابتلای روزانه بوده‌ایم.

به گفته کارشناسان این جهش ناگهانی که روی نمودارهای روزانه هم کاملا توجه را جلب می‌کند ناشی از فعالیت و قابلیت بالای سرایت ویروس امیکرون در کشورمان است که باید آن را جدی گرفته و برای مقابله بهینه با آن و کاهش هزینه‌های احتمالی در آینده نزدیک برنامه‌ریزی کنیم.

این گروه همچنین تاکید می‌کنند بررسی نرخ موارد بستری در مراکز درمانی هم در همین بازه زمانی تاکیدی براین مدعاست که امیکرون می‌تواند همه را شگفت‌زده کند چون مقایسه آخرین آمار با جمعه گذشته حکایت از کاهش ۷.۷۵ درصدی نرخ بستری روزانه می‌کند درحالی که مقایسه ۲۴ ساعته دو آمار آخر که رسما منتشر شده یعنی روز شنبه و یکشنبه گذشته نشان می‌دهد این شاخص رشدی معادل ۳۴.۵۲ درصد داشته است.

هرچند نباید فراموش کنیم که براساس رفتار ویروس منحوس در پیک‌های گذشته اکنون که دومینوی ابتلا و موارد بستری به راه افتاده است باید منتظر افزایش نرخ بستری در بخش مراقبت‌های ویژه و البته موارد فوتی هم باشیم و شاهد مثال آن هم جش ۶۳.۱۵ درصدی نرخ موارد فوتی دیروز نسبت به جمعه گذشته است.

به گفته این افراد بهترین راهکار برای مدیریت کم هزینه بحران آینده کاهش قابل توجه سطح جابه‌جایی جمعیت در سراسر کشور و البته رعایت حداکثری پروتکل‌های بهداشتی در کنار افزایش سطح واکسیناسیون با سومین دُز است.

نمودار-کرونا

 

نقشه-کرونا

 

منبع: تسنیم
کدخبر: 232546

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین