|

خداحافظی یک محصول پژو با بازار ایران

با اعلام صورت‌های مالی سه خودروساز بزرگ کشور به بورس، مشخص شد تیراژ آنها در چهار ماه ابتدایی امسال و در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته اندکی افزایش یافته است. بنابر آمار منتشره در سایت کدال، سه غول خودروساز داخلی (ایران‌خودرو، سایپا و پارس‌خودرو) طی چهار ماه نخست امسال در مجموع ۲۸۷ هزار و ۲۳۰ دستگاه انواع محصولات را به تولید رسانده‌اند تا در مقایسه با بازه زمانی مشابه سال گذشته حدود ۷/ ۲ درصد افزایش تیراژ را تجربه کنند. با این حساب، تولید خودرو تا پایان تیر ماه امسال با ثباتی نسبی همراه بوده است.

خودرو

در این بین، ایران‌خودرویی‌ها صاحب بیشترین تیراژ هستند، چه آنکه توانسته‌اند ۱۳۲ هزار و ۳۲۶ دستگاه محصول را تا پایان تیر امسال به تولید برسانند. این آمار حاکی از افزایش ۵/ ۴ درصدی تیراژ در مقایسه با چهار ماه ابتدایی سال گذشته است. از سایپا اما خبر می‌رسد این شرکت چهار ماه امسال را با روندی نزولی نسبت به مدت مشابه در سال ۹۸ پشت سر گذاشته است. طبق صورت‌های مالی ارائه شده به بورس، دومین خودروساز بزرگ کشور ۱۱۷ هزار و ۸۰۴ دستگاه انواع محصول را در چهار ماه ابتدایی سال جاری تولید کرده و بنابراین در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، ۲/ ۳ درصد کاهش را به خود می‌بیند. در نهایت اما پارس‌خودرویی‌ها توانسته‌اند تیراژ چهار ماه ابتدایی امسال خود را در مقایسه با بازه زمانی مشابه سال گذشته افزایش دهند. سومین خودروساز بزرگ ایران تا پایان تیر امسال ۳۷ هزار و ۱۰۰ دستگاه محصول را به تولید رسانده که در مقایسه با چهار ماه نخست سال گذشته، ۲/ ۱۸ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

غول‌های جاده مخصوص اما در تیر ماه و نسبت به خرداد با کاهش تولید مواجه شده‌اند. طبق آمار اعلامی، در چهارمین ماه امسال ۸۴ هزار و ۸۴ دستگاه محصول توسط سه خودروساز بزرگ کشور به تولید رسیده که در مقایسه با خرداد کاهش ۱/ ۲ درصدی را نشان می‌دهد. این در حالی است که ایران‌خودرو، سایپا و پارس خودرو در مجموع طی خرداد و نسبت به اردیبهشت با افزایش تولید مواجه بودند.

در این بین اما سایپایی‌ها طی تیرماه امسال ۳۸ هزار و ۲۸۴ دستگاه محصول را به تولید رسانده‌اند تا در مقایسه با خرداد ۸/ ۵ درصد افزایش تیراژ را تجربه کنند. این در حالی است که ایران خودرو با توجه به تیراژ ۳۸ هزار و ۲۸۴ دستگاهی‌اش طی تیر ماه، ۲/ ۷ درصد نسبت به خرداد کاهش تیراژ را به خود می‌بیند. از پارس‌خودرو نیز خبر می‌رسد این شرکت در چهارمین ماه امسال ۹ هزار و ۹۶۴ دستگاه محصول را به تولید رسانده است. مقایسه این آمار با تیراژ خرداد امسال نشان می‌دهد سومین خودروساز بزرگ ایران ۱۰ درصد کاهش تولید را تجربه کرده است.

با توجه به آمار موردنظر، مشخص می‌شود خودروسازی کشور در تیر ماه با مشکلاتی در تولید مواجه بوده است، که قطعا اصلی‌ترین آنها به کمبود قطعات مربوط می‌شود. تامین قطعات البته طی حدودا دو سال گذشته از ناحیه تحریم و مشکلات مالی مختل شده و بنابراین مساله جدیدی به شمار نمی‌رود، اما به‌نظر می‌رسد این موضوع در تیر ماه و نسبت به (خرداد) بیشتر خود را نشان داده است. نکته دیگر اینجاست که ظاهرا بخشی از تولیدات خودروسازان طی تیر ماه به دلیل کسری قطعات راهی پارکینگ آنها شده و در انتظار رسیدن قطعات برای تکمیل و تجاری‌سازی هستند. تولید خودروهای ناقص البته فقط مختص تیر‌ماه نیست، چه آنکه خودروسازان از اواخر سال گذشته و پس از سه ماهی که از تولید محصولات ناقص فاصله گرفته بودند، باز هم با این پدیده مواجه شدند. بنابر آمارهای غیررسمی، چیزی حدود ۱۰۰ هزار دستگاه محصول ناقص در پارکینگ خودروسازان دپو شده و طبعا تا قطعات موردنیازشان تامین نشود، امکان تجاری‌سازی نخواهند داشت.

 پژو ۲۰۰۸ در آستانه ترک ایران

نگاهی اما به جزئیات آمار تولید خودروهای سواری در چهار ماه نخست امسال بیندازیم تا مشخص شود غول‌های جاده مخصوص چه افت و خیزی در این بازه زمانی داشته‌اند. طبق آمار استخراج‌شده از صورت‌های مالی ایران‌خودرو، گروه پژو این شرکت (به جز پژو ۲۰۰۸) تیراژی ۹۶ هزار و ۴۷۹ دستگاهی طی چهار ماه ابتدایی امسال داشته است. این آمار نشان می‌دهد تولید محصولات پژو در ایران خودرو تا پایان تیر و نسبت به چهار ماه ابتدایی سال گذشته، ۶/ ۴۷ درصد افزایش یافته است. ایران‌خودرویی‌ها اما آمار پژو ۲۰۰۸ را خارج از خانواده پژو منتشر می‌کنند و صورت‌های مالی آنها نشان می‌دهد خودروی موردنظر تنها ۱۵۸ دستگاه تولید طی چهار ماه ابتدایی امسال داشته است. با توجه به این آمار، تولید پژو ۲۰۰۸ افتی ۲/ ۹۵ درصدی را در چهار ماه ابتدایی امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته به خود می‌بیند. به‌نظر می‌رسد تولید این محصول طی هفته‌های پیش رو کاملا متوقف شود، چه آنکه ایران‌خودرو در تیر ماه تنها دو دستگاه از این محصول را به تولید رسانده است.

از پژو که بگذریم، ایران‌خودرو در تولید سمند با افزایش مواجه شده است. بنابر آمار منتشره، این شرکت طی چهار ماه نخست امسال، ۱۱هزار و ۴۳۲ دستگاه سمند را به تولید رسانده و این آمار سبب افزایش ۴/ ۱۲ درصدی تولید محصول موردنظر نسبت به مدت مشابه در سال ۹۸ شده است. ایران‌خودرویی‌ها در چهار ماه ابتدایی امسال اما ۱۸ هزار و ۱۱۲ دستگاه دنا را به تولید رسانده‌اند تا نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۷۳ درصد رشد تولید را به خود ببینند. دنا در دو مدل معمولی و پلاس به تولید می‌رسد. افزایش تولید اما شامل دیگر محصول ایران‌خودرو یعنی رانا نیز شده است. طبق گزارش ارائه شده به بورس، در چهار ماه ابتدایی امسال سه هزار و ۱۸۱ دستگاه رانا در ایران‌خودرو به تولید رسید که رشد ۲/ ۴۴ درصدی را نشان می‌دهد.

اما دیگر محصول ایران‌خودرو به نام هایما که چینی است و در سایت خراسان این شرکت مونتاژ می‌شود، افت تولید را در چهار ماه ابتدایی امسال تجربه کرده است. طبق آمار، در مجموع هزار و ۵۲۵ دستگاه هایما تا پایان تیر امسال تولید شده که نسبت به چهار ماه نخست سال گذشته افت ۳/ ۳۷ درصدی را نشان می‌دهد.

طبق آمار چهار ماهه ایران خودرو اما این شرکت مونتاژ دانگ فنگ را در تیر از سر گرفته است. دانگ فنگ مدت‌ها بود به دلیل نبود قطعات ناشی از تحریم در ایران خودرو مونتاژ نمی‌شد، اما آمار تیرماه نشان می‌دهد این محصول چینی به خطوط تولید آبی‌های جاده مخصوص بازگشته است. ایران خودرویی‌ها اما به دلیل مشکلات ناشی از تحریم، دیگر سوزوکی گرند ویتارا را مونتاژ نمی‌کنند و این محصول فعلا جایی در سبد تولید و محصولات بزرگ‌ترین خودروساز ایران ندارد.

 تیبا جای پراید را گرفت

به سایپا برویم و ببینیم این شرکت چه آماری در تولید محصولات خود طی چهار ماه ابتدایی امسال به جا گذاشته است. بنابر آمار ارائه شده به بورس، سایپایی‌ها همچنان سراتو مونتاژ کرده‌اند، آن هم در حالی که اعلام شده این مونتاژی کره‌ای با نارنجی‌های جاده مخصوص وداع کرده است. طبق آمار، سایپا در چهار ماه ابتدایی سال جاری ۱۰ دستگاه سراتو مونتاژ کرده که یک دستگاه آن به تیر ماه مربوط می‌شود. گویا سایپا سراتوهای مونتاژی خود طی سال جاری را با قیمتی نزدیک به نرخ بازار به فروش رسانده است.

در بین دیگر محصولات سایپا تیبا تیراژی ۵۸ هزار و ۸۹۴ دستگاهی در چهار ماه نخست امسال از خود به جا گذاشته تا جای پراید را به‌عنوان محصول نخست این شرکت بگیرد. این آمار نشان می‌دهد تولید خودروی موردنظر در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۷/ ۶ درصد افزایش پیدا کرده است. آمارها در مورد پراید اما خبر از افت تولید این محصول می‌دهند، خودرویی که ظاهرا تولید آن (برای مصرف داخل) متوقف شده است. طبق آمار، پراید در چهار ماه نخست امسال تیراژی ۵۸ هزار و ۸۸۷ دستگاهی از خود به جا گذاشته و در مقایسه با بازه زمانی مشابه سال گذشته حدود ۴ درصد کاهش تولید را تجربه کرده است. از تیبا و پراید بگذریم و نگاهی هم به محصولات مونتاژی چینی سایپا و زیرمجموعه‌اش پارس‌خودرو بیندازیم. بنابر گزارشی که سایپا به بورس داده، این شرکت در چهار ماه ابتدایی امسال تنها ۱۳ دستگاه آریو را به تولید رسانده است. آمارها همچنین از توقف تولید این محصول در تیرماه خبر می‌دهند و مشخص نیست این توقف دائمی است، یا آریو باز هم به خطوط تولید سایپا بازخواهد گشت. سایپایی‌ها اما همچنان چانگان مونتاژ نمی‌کنند. بنابر آمار ارائه شده به بورس، این مونتاژی چینی طی چهار ماه نخست امسال جایی در سبد تولیدات سایپا نداشته و به‌نظر می‌رسد برای همیشه از «جاده مخصوص» رفته است. طبق آمار اما پارس‌خودرو در چهار ماه ابتدایی امسال هزار و ۸۲۸ دستگاه برلیانس را مونتاژ کرده است. تولید این تعداد برلیانس در حالی است که طی چهار ماه نخست سال گذشته تیراژ محصول مورد نظر۷۹بود. با توجه به آمار موردنظر، تولید برلیانس در بازه زمانی تحت بررسی ۲۳ برابر شده است. طبق آمار ارائه شده به بورس، پارس خودرویی‌ها تولید کوئیک و ساینا را در تیر ماه ادامه داده‌اند. در این بین، تیراژ کوئیک به ۸ هزار و ۶۲۷ دستگاه رسیده، اما ساینا تنها ۲۹۷ دستگاه تیراژ داشته است.

اما نگاهی هم به اوضاع تولید خانواده رنو در چهار ماه نخست امسال بیندازیم و ببینیم این محصول فرانسوی چه شرایطی در تولید داشته است. طبق اطلاعات ارائه شده به بورس، ایران‌خودرو با رنو خداحافظی کرده است، اما پارس‌خودرویی‌ها تولید محصولات این شرکت فرانسوی را ادامه داده‌اند. طبق آمار، پارس‌خودرو توانسته در چهار ماه ابتدایی امسال دو هزار و ۶۴۵ دستگاه رنو را به تولید برساند که در مقایسه با چهار ماه ابتدایی ۹۸، ۲۲ دستگاه کمتر بوده است. پارس خودرو در تیر ماه تنها ۴۵ دستگاه از محصولات رنو را تولید کرده و این موضوع نشان می‌دهد سومین خودروساز بزرگ ایران نیز تا چندی دیگر با توقف تولید این محصول مواجه خواهد شد.

تولید-خودرو

 

منبع: دنیای اقتصاد
کدخبر: 113025

ارسال نظر