در گفت وگوی گسترش نیوز با کارشناس مسکن مطرح شد:
تلاش های بی هدف دولت برای کمک به بخش مسکن
فردین یزدانی کارشناس مسکن گفت: تورم روز افزون بخش مسکن در کشور از مسائل مختلفی تاثیر می پذیرد و تا وقتی اقتصاد کشور اصلاح شود ، هیچ آینده روشنی در انتظار این بازار حیاتی که یک نیاز اولیه برای خانوارها است، وجود ندارد همچنین برای بهبود بازار مسکن باید مدیریت کلان کشور اصلاح شود و بسترهای اقتصادی در راستای توقف تورم حرکت کند.
تلاش های بی فایده دولت برای کمک به بخش مسکن را می توان با نگاهی به آگهی های سطح شهر مشاهده کرد. اتفاقی که مستأجران را با چالش جدی روبرو کرده و میانگین قیمت هر متر مسکن در کشور را به ۴۱ میلیون تومان رسانده است. سیاست های اشتباهی که چندین سال است توان خرید خانه را برای بسیاری از اقشار کم درآمد گرفته و مردم را به حاشیه نشینی کشانده است.
قیمت کنونی مسکن بر اساس اطلاعات مرکز آمار و همچنین روندیابی قیمت ۵ ساله مسکن بر اساس نرخ دلار، یک حباب ۳۳ درصدی را تجربه می کند.همچنین خارج شدن بازار مسکن از حالت مصرفی و تبدیل شدن به یک بازار امن برای سرمایه گذاری، بازار جذابی را برای دلال بازی به وجود آورده است. بر اساس آخرین آمار سرشماری، میزان تقاضای مصرفی به کمتر از ۳۰ درصد رسیده و ۷۰ درصد از تقاضای بازار مسکن سرمایهای است، این اتفاق درحالی است که میزان رشد سالیانه قیمت مسکن در شهر تهران ۲۶ درصد رشد کرده است، دقیقا نصف میزان افزایش تورم عمومی متاثر از تغییر قیمت کالاهای اساسی که از ۵۲ درصد است.
در رابطه با این موضوع فردین یزدانی کارشناس مسکن به گسترش نیوز می گوید: عمدتا ترکیبی از تحولات بازار ارز و نقدینگی که برای جهش تقاضا استارت خورده است، دلیلی بر این موضوع می شود که افراد برای حفظ ارزش پول خود اقدام به سرمایه گذاری در بازار مسکن کنند و روز به روز مسکن از یک بازار مصرفی فاصله بگیرد.
وی ادامه داد: در حال حاضر اگر بخواهیم قیمت مسکن را بر اساس نرخ ارز برآورد کنیم باید میانگین هر متر مسکن در کشور کمتر از ۳۰ میلیون تومان باشد در حالی که این عدد در سال جاری به رقم ۴۲ میلیون تومان در حال نزدیک شدن است و این اختلاف قیمت یک حباب ۳۳ درصدی در این بازار پر طرفدار را تجربه می کند. این اتفاق جدای از تحولات ارزی ،به افزایش نقدینگی در جامعه نیز بستگی دارد که تاثیر سو بر قیمت ها گذاشته است.
دلایل کند شدن نرخ تورم بازار مسکن
یزدانی خاطر نشان کرد: در حال حاضر بازار مسکن دیگر کشش خرید ندارد و افزایش قیمت مسکن در کشور از نرخ تورم کمتر شده و علی رغم افزایش تقاضا برای این بازار، تولید مسکن با چالش های مختلفی روبرو شده است و هنوز هیچ طرح و سیاستی نتوانسته به صورت کارآمد گره گشای بحث تولید مسکن در کشور باشد. در حال حاضر دولت وعده ساخت ۴ میلیون واحد مسکونی را داده است که با توجه منابع مالی محدود و کبود امکانات و تکنولوژی ساخت وساز به نظر می رسد این طرح در حد یک وعده باقی بماند.
عدم توان بانک ها برای تامین بودجه ساخت مسکن
یزدانی افزود: با نگاهی به وضعیت بانک ها مشاهده می کنیم که یک تراز منفی را دنبال می کنند ، به همین دلیل برای بانک ها ریسک بزرگی است که بخواهند در قالب پروژه های ساخت و ساز و اعطای تسهیلات بانکی به بخش مسکن ، در دراز مدت وام های اعطایی را پس بگیرند. از سوی دیگر بانک ها با یکسری از شرکت ها و صنایع مختلف در حال همکاری هستند و تسهیلاتی را برای گردش سرمایه خود در اختیار این سازمان ها قرار می دهند که با این کار، کمک بزرگی به بخش تولید و صنعت می شود.
وی در ادامه گفت: از این رو اگر بانک ها بخواهند این تسهیلات را در جای دیگری مثل بخش مسکن پرداخت کنند سیستم بانکی با مشکل روبرو شده و در نتیجه مشتری های بانک ها از این وضعیت ناراضی می شوند.
تاثیرات روانی طرح های دولت بر آینده بازار مسکن
یزدانی در پاسخ به این سوال که آیا طرح های دولت در بدترین حالت می تواند انتظارات تورمی را کاهش دهد و بازار را به تعادل برساند گفت: در حال حاضر جامعه به یک هوشیاری اقتصادی رسیده است که از وعده های مختلف برای ساماندهی بازار مسکن تاثیر نگیرد و سرعت گرانی ها به حدی است که این گونه مسائل تاثیری بر تعادل بازار نداشته باشد.
این کارشناس مسکن در پایان گفت: تورم روز افزون بخش مسکن در کشور از مسائل مختلفی تاثیر می پذیرد و تا وقتی اقتصاد کشور اصلاح شود ، هیچ آینده روشنی در انتظار این بازار حیاتی که یک نیاز اولیه برای خانوارها است، وجود ندارد همچنین برای بهبود بازار مسکن باید مدیریت کلان کشور اصلاح شود و بسترهای اقتصادی کشور در راستای توقف تورم حرکت کند.رشد اقتصادی و کنترل تورم بر پایه مدیریت اقتصاد کلان از عواملی است که به خودی خود باعث تعادل در بازار عرضه و تقاضای مسکن شده و تورم بخش مسکن را کنترل می کند.
ارسال نظر