صف واکسن کرونا دغدغه این روزها بیماران خاص
از هفتهها پیش که واکسیناسیون کادر درمانی و بیماران خاص آغاز شده، موج انتقادها به عدم شفافیت در تزریق واکسنهای چینی و روسی و واکسیناسیون قطره چکانی بیماران خاص ادامه دارد و وزارت بهداشت هیچ برنامهای برای شفافسازی در این رابطه ندارد.
انتقادها نیز بیمورد نیست و در روزهایی که موج چهارم کرونا روزانه دستکم جان ۲۸۰ نفر را میگیرد و بیش از ۲۰ هزار نفر را آلوده میکند (البته بنا بر آمار رسمی)، مردم فقط حرف و وعده در رابطه با واکسیناسیون میشنوند و همین امر موجب شده که اعتماد مردم به وزارت بهداشت به کمترین میزان خود برسد و کارشناسان این موضوع را یکی از عوامل عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی از سوی مردم میدانند.
با ایــن مــوجــود آمــار مشخصــی در رابـطه با واکسیناسیون اعلام نمیشود و همین امر به شائبهها و شایعات در این رابطه دامن میزند. در روز ۲۰ دی ۹۹، سند واکسیناسیون جمعیت هدف (۶۰ میلیون نفر) در پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری منتشر شد. آماری که بر اساس گفته کارشناسان اگر واکسینه شوند، میتوان امیدوار به قطع زنجیره کرونا در کشور شد.
در سند واکسیناسیون قرار است که در چهار فاز واکسیناسیون گروههای هدف انجام گیرد. در فاز نخست حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر و در فاز دوم، حدود ۱۲ میلیون نفر (شامل دو زیرگروه افراد مسن بالای ۸۰ سال، بالای ۷۵ سال، بالای ۷۰ سال و بالای ۶۵ سال، افراد با بیماریها و شرایط زمینهای پر ریسک ۱۶ تا ۶۴ سال) در فاز سوم، حدود ۱۹ میلیون نفر (شامل سه زیرگروه افراد ساکن در مراکز نگهداری جمعی مانند زندانها، پادگانها و مراکز آسایشگاهی نظامی، مراکز نگهداری کودکان بیسرپرست، گرمخانهها، کمپهای مهاجران، کمپهای ترک اعتیاد، کارمندان شعب بانکها، شاغلان شبکه حملونقل عمومی، نیروهای پلیس، معلمان، شاغلان شبکه تولید و توزیع مواد سوختی، تولید و توزیع مواد خوراکی، پشتیبانی زیرساختها، خدمات شهری و کارکنان مهدکودکها و همچنین افراد ۵۵ تا ۶۴ سال و همچنین در فاز چهارم، جمعیت عمومی کشور براساس اولویت سنی واکسینه شوند.
زمانبندی ستاد ملی مقابله با کرونا هم تایید میکرد که نخستین فاز واکسیناسیون، تا پایان سال ۱۳۹۹ تمام میشود و بهار سال ۱۴۰۰، آغاز واکسیناسیون گروه هدف فاز دوم خواهد بود. اما در ۲۴ فروردین ۱۴۰۰، نه تنها واکسیناسیون گروه هدف فاز اول، به پایان نرسیده حداکثر ۴۰ درصد کادر درمان واکسینه شدهاند.
سرگردانی در بیمارستانها
یکی از انجمــنهایی که در حال واکسیناسیون جمعیت هدفشان هستند، انجمــن ام اس ایران است که از مبتلایان بیماریهای خاص ساکن تهران دعوت کرده برای تزریق واکسن چینی «سینوفارم»، به بیمارستانهای دانشگاهی لقمان (منطقــه ۱۰) امام حسیــن (منطقه ۷) طالقانی (منطقه یک) و مراکز درمانی واقع در شهرستانهای دماوند، فیروزکوه، ورامین و پاکدشت مراجعه کنند.
یکی از مبتلایان اماس، در نقل مشاهدات خود بعد از مراجعه به بیمارستان امام حسین نوشته بود: «۸ صبح شنبه ۲۱ فروردین، با مدارک پزشکیام به بیمارستان امام حسین مراجعه کردم و جمعیت زیادی را دیدم که در گوشهای از بیمارستان جمع شدهاند. فردی که گویا از مسئولان حراست بیمارستان بود، کاغذهایی در دست داشت و اسامی افراد روی آن نوشته شده بود.
در صحبت با او فهمیدم که افراد زیادی در آخر هفته گذشته به بیمارستان مراجعه کرده و اسمنویسی کردند و تا دهم اردیبهشت هم لیستها پر است. مسئولان بیمارستان مدعی بودند که روزانه بیش از ۳۰ نفر را نمیتوانند واکسن بزنند، ولی از لیستها و برهمریختگیهای آنجا این حس القا میشد که این عدد باید بیش از این حرفها باشد.
خانمی که مسئول آنجا بود گفت که در مجموع، ۶۰۰ دوز واکسن به آنها تحویل داده شده است. خانمی در معاونت درمان بیمارستان امام حسین هم گفت که هنوز بخشنامهای برای واکسیناسیون به بیمارستان داده نشده و این واکسیناسیون، زیرنظر مرکز بهداشت همایون انجام میشود و مسئولان بیمارستان هم، فقط اتاقی برای تزریق واکسن در اختیار این مرکز بهداشت قرار دادهاند.»
۲۰ درصد واکسن گرفتهاند
نوید محجوبی، مدیر رسانهای این انجمن با اعلام اینکه روزانه حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ نفر در تهران واکسن سینوفار میزنند، میگوید: ما حدود یک میلیون عضو در کشور داریم که تقریبا در شهرهای مختلف از جمله تبریز، روند واکسیناسیون بیماران به اتمام رسیده است و ۲۰ درصد از اعضای این انجمن واکسینه شدهاند. متاسفانه ازدحام بیماران با وجود اینکه باید تشکیل پرونده بدهند و به بیمارستانها معرفی شوند، سبب شد این روند با کُندی در تهران پیش رود، همچنین امکانات بسیار محدود است.
وی در ارتباط با عوارض واکسن چینی بر روی مبتلایان نیز خاطرنشان کرد: واکسن چینی روی بیماران ام اس جواب داده، اما یک عوارض یک هفتهای مانند تب، سردرد و... بر روی بدن بیماران دارد و بعد خوب میشوند.
انتقاد از روند کند تزریق واکسن
با این حال مسئولان اغلب انجمنهای خیریه و حامی حمایت از مبتلایان سرطان در استانهای تهران، البرز و مازندران، اعلام کردند: «از سوی مسئولان وزارت بهداشت، دانشگاههای علوم پزشکی تابعه و ستاد ملی مقابله با کرونا، هیچ اعلامی برای مطلع کردن بیماران و ارجاع آنها بابت تزریق واکسن کرونا دریافت نکردهاند.»
همچنین این گفتهها در حالی مطرح میشود که در ۷ استان کشور تزریق واکسن در فاز اول کمتر از ۵۰ درصد انجام شده است. بنا بر اعلام مسئولان، کرمانشاه با ۱۷ درصد، اصفهان با ۲۱ درصد، گلستان با ۲۶ درصد، خراسان شمالی با ۳۱ درصد، کهگیلویه و بویراحمد با ۳۴ درصد، فارس با ۳۷ درصد و تهران با ۴۷ درصد اعلام کردهاند. مدیرکل امور مراکز توانبخشی و مراقبتی سازمان بهزیستی کشور با اشاره به تزریق واکسن کرونا در مراکز نگهداری سالمندان در سراسر کشور گفت: متاسفانه در ۷ استان کشور تزریق واکسن در فاز اول کمتر از ۵۰ درصد انجام شده است.
در این رابطه نیز دبیرکل خانه پرستار میگوید: وزیر بهداشت مسئول مرگ هفت پرستاری است که به تازگی جان باختهاند و دریافتکنندگان واکسنهای وارداتی کرونا در کشور خودی ناخودی شدهاند. محمدرضا شریفیمقدم به رکنا گفته است: «اکنون بیش از دو ماه است واکسیناسیون کادر درمان در کشور آغاز شده است، اما روند تامین و توزیع این واکسنها آنچنان نامناسب بوده که هنوز بخش زیادی از کادر درمان در سراسر کشور واکسن کرونا دریافت نکردهاند.»
وی با اشاره به واردات اندک واکسن کرونا به ایران اضافه کرد: «توزیع همین مقدار اندکی که تامین شده است، نیز نامناسب بوده و بارها شاهد خودی و ناخودی شدن افراد در هنگام دریافت واکسن بودهایم.» وی از فقدان شفافیت در زمینه انتشار اطلاعات افرادی که در کشور واکسن زدهاند نیز گفت: «اگر مسئولان بهداشتی کشور، ریگی در کفششان نبود، آمار شفافی از واکسیناسیون کرونا ارائه میدادند.»
ارسال نظر