کاربردهای خوراکی و پزشکی روغن کنجد
روغن کنجد در غذاهای مردم خاورمیانه و افریقا استفاده میشود و طمع متفاوتی در غذا ایجاد میکند. این روغن از نظر علم پزشکی نیز برای بدن مفید هست.
روغن کنجد برای سلامت بدن، پوست و مو مفید هست و این روغن سرشار از چربیهای اشباع نشده هست. اگر چه تولید این روغن به صورت محدود انجام میشود اما در ایران مورد استقبال هست و افراد در سن بالا از این روغن بیشتر استفاده میکنند.
ارزش غذایی روغن کنجد
به صورت کلی یک قاشق سوپخوری روغن کنجد ۱۲۰.۲ کالری دارد. این روغن غنی از لینولئیک اسید و اولئیک اسید است. همچنین سرشار از ویتامین E و K هست. این روغن حاوی هیچ کربوهیدرات، پروتئین و فیبری نیست.
انواع روغن کنجد
روغن کنجد به دو صورت بو داده و معمولی استفاده میشود. روغن کنجد بو داده تیرهرنگ هست و طمع دار کردن آجیل استفاده میشود. هر دوی این روغنها را باید در یخچال نگهداری کرد.
مزایای روغن کنجد برای سلامتی
همانطور که در ابتدا گفتیم، روغن کنجد برای سلامتی مفید هست و خواص زیادی برای پوست و مو دارد. در ادامه با سایر خواص این روغن به صورت تیتر وار آشنا میشویم.
به درمان سفیدی زودرس مو کمک میکند
روغن کنجد به کاهش فشارخون کمک میکند
روغن کنجد برای درمان استرس و افسردگی مفید هست.
روغن کنجد مفید برای بهبود بهداشت دهان هست.
به حفظ سلامت و داشتن پوست خوب کمک میکند.
روغن کنجد به سمزدایی پوست کمک میکند.
برای پیشگیری از دیابت و کمخونی مفید هست.
این روغن خواص ضد سرطانی دارد.
این روغن برای سلامت چشم مفید هست.
روغن کنجد مناسب برای پوست خشک است.
روغن کنجد مناسب برای التیام زخمها هست.
روغن کنجد یک ضد آفتاب طبیعی پوست محسوب میشود.
روغن کنجد مفید برای پاشنههای ترکخورده است.
روغن کنجد برای کاهش وزن نیز توصیه میشود.
روغن کنجد برای درمان شپش و شوره سر مفید هست.
موارد مصرف روغن کنجد
روغن کنجد به صورت خوراکی، ماساژ و دهان شویه استفاده میشود.
پختوپز
روغن کنجد، گزینهای عالی برای استفاده در غذاهایی است که با روغن داغ به مقدار بسیار کم و برای مدت کوتاه در ماهیتابههای چینی تفت داده میشوند و نیز به عنوان چاشنی سالاد تبدیل کرده است.
تحقیقات نشان میدهند این روغن میتواند علاوه بر کاهش فشارخون، به کاهش کلسترول و التهاب در بدن نیز کمک کند. همچنین طی مطالعهای که در سال ۲۰۰۲ بر روی نمونههای حیوانی صورت گرفت، مشخص شد که این روغن خواص زیادی در پیشگیری از بیماریهای سخت (خصوصاً سرطان) دارد.
دهان شویه
به علت خواص ضد باکتری روغن کنجد یک دهانشویه مؤثر است. در این روش، روغن را بدون بلعیدن یا غرغره کردن، در دهان میگردانید و سپس آن را خارج میکنید.
رفع یبوست
شواهد حاکی از آن است که روغن کنجد رقیق شده ممکن است به درمان یبوست خفیف نیز کمک کند. برای این منظور، یک یا دو قاشق غذاخوری روغن کنجد را با آب مخلوط کنید و روزی دو بار بنوشید.
تغذیه مو و پوست سر
مواد مغذی و خواصی که باعث شدهاند روغن کنجد برای پوست شما مفید باشد، روی موهای شما نیز تأثیر میگذارند. مقداری روغن کنجد را روی پوست کف سر و موهای خود ماساژ دهید. در صورت خشک بودن، این کار را روی نوک موها (انتهای ساقهی مو) بیشتر تکرار کنید. روغن باید حداقل یک ساعت روی مو یا پوست سرتان بماند و سپس آن را بشویید.
خواص روغن کنجد برای زنان باردار
دانه کنجد حاوی ویتامینهای خانواده B از جمله ویتامین B۱ و B۲ و اسیدفولیک و ویتامین E است که برای تکامل جنین و ارتقاء سلامتی مادر باردار مفید هستند. مصرف کنجد در سهماهه دوم بارداری، موجب تأمین کلسیم میشود. امگا ۳ بالایی دارد و روی ضریب هوشی کودک تأثیر میگذارد.
یکی از مشکلات رایج در بارداری کمبود و فقر آهن هست و در این دوره نیاز به مصرف آهن به شدت افزایش مییابد. حجم خون در دوره بارداری تقریباً دو برابر میشود، سلولهای خونی جنین و جریان خون آن نیز در این دوره در حال شکلگیری است.
اما فراموش نکنید که زیادهروی و افراط در مصرف کنجد و روغن آن خطر سقطجنین را افزایش میدهد. مصرف زیاد کنجد در ماههای نخست بارداری میتواند نامطلوب باشد. مصرف آن در ماه آخر بارداری و به ویژه یک هفته به زایمان میتواند به انجام زایمانی طبیعی و آسان کمک کند.
عوارض جانبی و آلرژی های روغن کنجد
عوارض جانبی استفاده از روغن کنجد در رژیم غذایی ممکن است شامل افزایش وزن بدن، خطرات سرطان روده، دیورتیکولیت، واکنشهای آلرژی در میان افرادی باشد که نسبت به آن حساس هستند و همچنین شامل آنافیلاکسی، عفونت آپاندیس، اسهال، خارش پوست، کاهش مو و حتی سقط جنین باشد.
ارسال نظر