|

سفیر روسیه:توافق در وین راه را در خاورمیانه هموار می کند

سفیر روسیه در تهران گفت: اطمینان دارم روابط ایران و روسیه همچون گذشته و با حفظ منافع مشترک ملت‌های هردو کشور رو به رشد خواهد بود و نسبت به روابط ایران و روسیه در دوره‌ آقای رییسی بسیار خوش‌بین هستم.

سیاست سفیر روسیه:توافق در وین راه را در خاورمیانه هموار می کند

«لوان جاگاریان»  درباره چشم‌انداز روابط تهران و مسکو گفت: پس از پیروزی سید ابراهیم رییسی در انتخابات ریاست جمهوری ایران، پوتین نخستین رییس‌جمهوری بود که این پیروزی را به وی تبریک گفت و ابراز امیدوار کرد که همچون گذشته در عرصه‌های مختلف در آینده همکاری‌ها ادامه یابد.

وی با بیان اینکه من شک ندارم همکاری‌های دو کشور در آینده همچون گذشته ثمربخش و به نفع دو کشور خواهد بود، اظهار داشت: امیدوارم بعد از برطرف شدن مسائلی مانند کرونا، رفت و آمدهای مستمری که در گذشته در جریان بود، در سطوح و عرصه‌های مختلف از سرگرفته شود.

این دیپلمات روس ادامه داد: البته این مسئله بدون کمک دوستان ایرانی منجر به موفقیت نخواهد شد. اما شک ندارم دوستان ایرانی ما را برای رسیدن به اهداف مشترک کمک خواهند کرد.

 خروج آمریکا از افغانستان غیرمسئولانه است

جاگاریان در پاسخ به سوالی درباره وضعیت افغانستان پس از خروج نیروهای نظامی آمریکا تصریح کرد: ما نسبت به وضعیت افغانستان بسیار نگران هستیم. آمریکا و متحدانش حدود ۲۰ سال در افغانستان حضور داشتند و به نتایجی در عرصه‌های مختلف رسیدند اما نتوانستند همه مسائل را حل کنند هرچند که هزینه‌های بسیاری کردند اما فقر در افغانستان بسیار زیاد است و بسیاری از مردم این کشور برای مهاجرت به ایران، پاکستان و اروپا تلاش می کنند. ما نسبت به این وضعیت متاسفیم.

وی با بیان اینکه ما همیشه گفتیم آماده همکاری با آمریکا در موضوع افغانستان هستیم، خاطرنشان کرد: آنها متوجه شدند که نمی‌توانند کاری در افغانستان بکنند بنابراین در حال خروج از افغانستان هستند. متاسفانه این خروج غیرمسئولانه است. آمریکا می‌خواهد مسئولیت این خروج را بر دوش کشورهای منطقه و همسایگان افغانستان بگذارد. وضعیت داخلی این کشور هم بسیار پیچیده است که موجب نگرانی ماست.

به گفته سفیر روسیه در ایران، البته تا ۱۱ سپتامبر که موعد نهایی خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان است، هنوز فرصت وجود دارد و ما نیز به تلاش‌های خود ادامه می‌دهیم و به صورت دائمی با دوستان ایرانی و سایر کشورهای منطقه در حال رایزنی هستیم.

 روسیه با تمام نیروها در خاورمیانه در ارتباط است

جاگاریان درباره شرایط خاورمیانه نیز ابراز داشت: ما تحولات خاورمیانه را به دقت رصد می‌کنیم. وضعیت نیز ثابت نیست. خوشبختانه روسیه از این فرصت برخوردار است که با تمامی کشورهای منطقه دارای روابط نزدیک و تماس است؛ هم با ایران، هم عربستان سعودی، هم عراق، هم لبنان، هم با دولت منصور هادی در یمن، هم با انصارالله، هم با حزب‌الله و هم با اسرائیل.

وی ادامه داد: این یک امکان منحصربه‌فرد است که به روسیه فرصت می‌دهد با همه نیروها در تماس باشد برای قانع کردن و جستجوی راه‌حل‌های سیاسی تمامی مناقشات به ویژه خلیج فارس.

این دیپلمات روس درباره همکاری‌های ایران و روسیه در عرصه نظامی به ویژه خرید و فروش تسلیحات میان دو کشور پس از رفع تحریم‌های تسلیحاتی بیان کرد: در ماه اکتبر سال ۲۰۲۰ تحریم‌های تسلیحاتی رفع شدند. ما برای انجام این کار بسیار تلاش کردیم و کشورهای دیگر را برای انجام این کار بسیج کردیم. چنانچه که آمریکا و برخی دیگر از کشورهای متحدش مقاومت کردند.

 هیچ مانعی برای مبادلات تسلیحاتی با ایران وجود ندارد

جاگاریان با بیان اینکه ما آماده مبادله تسلیحات نظامی با ایران هستیم، یادآور شد: با رعایت مقررات بین‌المللی هیچ مانعی برای این کار وجود ندارد. بعضی از کشورها می‌گویند ما نگران هستیم اما ما به آنها می‌گوییم نگران نباشد چراکه ایران به هیچ کشوری حمله نمی‌کند و تهدیدی برای هیچ کس نیست و آنها برای منافع دفاعی خود می‌خواهند تسلیحات را خریداری کنند.

وی با بیان اینکه روسیه تنها فروشنده سلاح نیست، عنوان کرد: کشورهای دیگر نیز فروشنده سلاح به کشورهای این منطقه هستند. بنابراین آنها نباید نگرانی خود را ابراز کنند.

 توافق در وین راه را برای حل و فصل مناقشات در خاورمیانه هموار می‌کند

سفیر روسیه در تهران درباره طرح این کشور برای تامین امنیت در خلیج فارس و رایزنی‌های مسکو با تهران و ریاض در این خصوص گفت: ما این طرح را با ایران، عربستان سعودی و دیگر کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس مطرح کردیم و آنها در جریان آن هستند. ایران نیز در مورد خلیج فارس ابتکار «امید» (طرح صلح هرمز) را مطرح کرد که این دو طرح، تا اندازه زیادی مشابه یکدیگرند.

جاگاریان با بیان اینکه ما می‌خواهیم کشورهای خلیج فارس گردهم جمع شده، با یکدیگر گفت‌وگو کرده و رایزنی داشته باشند، اظهار داشت: متاسفانه در این زمینه هنوز هیچ پیشرفت عملی را شاهد نبودیم. اما بهرحال ما انتظاراتی داریم. می‌دانیم میان ایران و عربستان سعودی رایزنی‌هایی در بغداد برگزار شده و امیدواریم این گفت‌وگوها در آینده نیز ادامه یابد.

به گفته این دیپلمات روس، اگر این دو کشور دوست ما (ایران و عربستان) به یک سازش و توافق برسند، در این صورت، کار ما به نوعی آسانتر خواهد بود. این مسئله در نوبه اول تاثیر مثبتی در پایان دادن به جنگ یمن خواهد داشت.

وی افزود: این مسئله در دستورکار ماست. من با دوستان ایرانی در این باره تماس‌های منظمی دارم و به تبادل نظر می‌پردازیم و صحبت می‌کنیم. امیدوارم اگر بتوانیم در وین به توافق برسیم، این مسئله راه را برای حل و فصل مناقشات منطقه‌ای به ویژه خلیج فارس هموار می کند.

جاگاریان درباره مذاکرات وین و گفت‌وگوها برای احیای برجام نیز تصریح کرد: مشکلات زیادی در وین وجود دارد و نمی‌توان همه مسائل را رسانه‌ای کرد. وقتی عراقچی درباره مذاکرات وین صحبت می‌کرد، ایشان تا حد زیادی خوشبین بودند. توافق نیاز به تصمیم سیاسی دارد. در مجموع توانسته‌ایم بسیاری از مشکلات را حل کنیم.

وی با اشاره به تلاش‌ دیپلمات‌ها برای احیای برجام خاطرنشان کرد: دیپلمات‌های اروپایی نقش سازنده‌ای داشتند. منظور من، تلاش‌های انریکه مورا است که بسیار فعال بوده است. فکر می‌کنیم آمریکایی‌ها نیز انعطاف‌پذیری زیادی از خود نشان می‌دهند.

 اولیانوف به یکی از منابع مهم خبری  مذاکرات وین تبدیل شده است

سفیر روسیه در تهران با اشاره به توییت‌های اولیانوف، مذاکره‌کننده روسیه در وین ابراز داشت: همه از اولیانوف تشکر می‌کنند چون بسیاری از سفرا توسط ایشان از مذاکرات مطلع می‌شوند. او اکنون به یکی از منابع مهم خبری و مفید برای دریافت اطلاعات در مورد روند و ادامه مذاکرات تبدیل شده است. من شخصا نسبت به این مذاکرات خوشبین هستم.

جاگاریان درباره وضعیت روند آستانه در مورد سوریه ابراز داشت: روند آستانه متوقف نشده است. ما امیدواریم در ماه ژوئیه نشست بعدی آستانه در نورسلطان برگزار شود. ما برای برگزاری این نشست خیلی تلاش می‌کنیم و دوستان قزاقستانی میزبانی آن را برعهده دارند. ما هم‌اکنون درباره دستورکار جلسه در حال رایزنی هستیم.

وی درباره همکاری‌های هسته‌ای ایران و روسیه بیان کرد: ما به دوستان ایرانی گفته‌ایم که چه کاری باید انجام شود تا همکاری در مورد تولید ایزوتوپ‌های پایدار ادامه یابد. گاز UF۶ به سانتریفیوژها در فردو تزریق شدند و این مسئله موجب شد امکان همکاری برای تولید ایزوتوپ‌های پایدار امکانپذیر نباشد.

سفیر روسیه در تهران اضافه کرد: با این حال، همکاری دو کشور در ساخت نیروگاه‌های بوشهر ۲ و ۳ ادامه دارد. سفرای کشورهای غربی در این باره تماس گرفتند و پرسیدند که سرانجام این همکاری‌ها چه شد که من به آنها توضیح دادم. ما نیروگاه بوشهر ۱ را به طور کامل به ایران تحویل دادیم. مسئولیت ما فقط مربوط به نیروگاه‌های بوشهر ۲ و ۳ است. متخصصین ما در آنجا کمک می‌کنند.

اصل دیدار پوتین و بایدن خوشحال کننده است اما با آمریکا اختلاف نظرهای جدی و عمیق داریم

 این دیپلمات روسی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار بخش روسی ایرنا درباره دیدار پوتین و بایدن گفت: من از جزییات این دیدار مطلع نیستم اما موضع روسیه در مورد ایران اصولی است. تحریم‌های آمریکا یکجانبه و غیرقانونی است و باید برداشته شوند. ما ایران را بازیگر مهمی در منطقه می‌دانیم.

وی اظهار کرد: اصل شکل‌گیری این دیدار که به ابتکار طرف آمریکایی انجام شد، برای ما خوشحال‌کننده است. اولین نتیجه‌ این دیدار هم بازگشت سفرای دو کشور به پایتخت‌هاست. به عنوان مثال سفیر روسیه بعد از این دیدار به واشنگتن بازگشت. هر چند این حرکت سمبلیک به نظر می‌رسد اما گام بسیار مهمی در روابط دو کشور است.

جاگاریان یادآورشد: با این حال آمریکا و فدراسیون روسیه در خصوص مسائل متعدد با یک‌دیگر اختلاف نظرهای جدی و عمیقی دارند. کارشناسان ما اخیراً تلاش کرده‌اند که در برخی موضوعات مانند ثبات، کنترل سلاح‌ و پیمان منع اشاعه‌ی هسته‌ای و بعضی مسائل منطقه‌ای به فهم مشترکی برسند. اما مطالبه‌ روسیه از آمریکا در حال حاضر تحویل اماکن دیپلماتیک روسیه در آن کشور است که به طور غیرقانونی توسط ایالات متحده تصرف شده‌اند.

 نسبت به آینده روابط ایران و روسیه خوشبینم

جاگاریان درباره چشم انداز روابط تهران و مسکو گفت: در طول ده سالی که من به عنوان سفیر فدراسیون روسیه در جمهوری اسلامی ایران مشغول به کار هستم، پیشرفت روابط دو کشور در عرصه‌های مختلف راضی‌کننده بوده است. هر چند همه‌گیری کرونا در این اواخر متاسفانه کمی روابط ما را دچار کندی کرده اما امیدوار هستیم که به محض حل این مشکل روند عادی روابط دوجانبه‌ی ما از سر گرفته شود.

 وی اضافه کرد: ما از برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری اخیر ایران در فضایی کاملاً آرام و معقول بسیار خوشحال هستیم. رییس‌جمهور روسیه ولادیمیر پوتین هم اولین رهبر خارجی بود که انتخاب آقای رییسی را به ایشان تبریک گفت.

 جاگاریان یادآورشد: من اطمینان دارم که در دوره‌ ریاست جمهوری منتخب مردم، روابط ایران و روسیه همچون گذشته و با حفظ منافع مشترک ملت‌های هر دو کشور رو به رشد خواهد بود و شخصاً به عنوان سفیر روسیه می‌توانم بگویم که نسبت به روابط ایران و روسیه در دوره‌ آقای رییسی بسیار خوش‌بین هستم.

سفیر روسیه در تهران در پاسخ به سوالی درباره درگیری‌ها در منطقه قره باغ و موضع روسیه درقبال این درگیری‌ها و احتمال تغییرات مرزی در این منطقه گفت: روسیه سهم مهمی در پایان درگیری‌های نظامی بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان داشت و توافق آتش‌بس بین دو کشور با ابتکار مسکو در ۹ نوامبر سال ۲۰۲۰ به امضا رسید. رییس‌جمهور آذربایجان الهام علی‌اف و نخست‌وزیر ارمنستان نیکول پاشینیان که به تازگی هم در انتخابات پارلمانی این کشور پیروز شده، از این توافق حمایت کردند.

 وی ادامه داد: در این توافق موارد مشخصی وجود دارد و ما انتظار داریم تمام طرفین مفاد آن را اجرا کنند. روسیه، متحد ارمنستان محسوب می‌شود و ما عضو سازمان پیمان امنیت جمعی هم هستیم. از سوی دیگر مسکو با جمهوری آذربایجان روابط دوستانه‌ای دارد و به همین خاطر می‌توانیم با همکاری این دو کشور در شکل‌گیری شرایط پایداری برای بازگرداندن صلح و آرامش به منطقه گام برداریم.

 جاگاریان با بیان اینکه ما آماده‌ همکاری با ایران و ترکیه به عنوان کشورهای دوست حاضر در منطقه هستیم، گفت: روسیه به کلی مخالف حضور کشورهای خارجی برای حل مسائل داخلی منطقه و همین‌طور دریای خزر است. ما معتقدیم ارمنستان، جمهوری آذربایجان، ترکیه، ‌ ایران و روسیه قادر به حل مشکلات منطقه‌ی قفقاز جنوبی هستند. اگر گرجستان هم قصد مشارکت در این پروسه را داشته باشد، مسکو از این حرکت استقبال می‌کند.

کدخبر: 181218

ارسال نظر

 

آخرین اخبار