آخرین خبرها از مذاکرات برجامی
معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در مصاحبه با شبکه «روسیا الیوم» به مسائل مختلفی از جمله توافق هستهای پرداخت.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران در ابتدای این گفتوگو تاکید کرد: «تمایل دارم تاکید کنم که هدف از مذاکرات لغو تحریم های غیرقانونی و ظالمانه است؛ تحریمهایی که رژیم آمریکا در ورای آن قرار دارد. مسئله دوم گفتوگویی است که از دو هفته اخیر با آقای مورا آغاز کردهام. آقای مورا هماهنگکننده مشترک توافق هستهای است و مسئولیت هماهنگی میان گروه ۱+۴ را برای مذاکره با ایران برعهده دارد. برای اینکه بتوانیم زمینه و شرایط مناسب برای مذاکرات آتی را فراهم کنیم با هدف لغو این تحریمهای غیرقانونی و بیرحمانه، من با او در تهران و بروکسل دیدار کردم. ما در این دیدارها شرایط، ملزومات و شروط برگزاری یک مذاکرات موفق را مورد بحث و بررسی قرار دادیم و این میتواند به توافقاتی منجر شود که نتایجی عملی در پی داشته باشد.»
علی باقری اظهار داشت: «ما البته طبق قراری که با آقای مورا گذاشتیم قرار شد که مرحله آینده مذاکرات در ماه نوامبر آغاز شود؛ اما مسئله مهمتر این است که طرفهای دیگر چه چیزی ارائه خواهند کرد. طرف مقابل چه چیزی برای لغو تحریمها ارائه خواهد کرد بنابراین باید ارادهای قوی برای پذیرش تصمیم لغو تحریمها وجود داشته باشد پس چنانچه تصمیم لغو این تحریمها مورد پذیرش نهایی قرار گرفت، ما عملا در مذاکرات آتی پیشرفت خواهیم داشت. مسئله اصلی در اینجا زمان مذاکرات نیست بلکه چیزی است که طرف مقابل برای لغو تحریمها ارائه میکند.»
معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بیان کرد: «توانمندی دفاعی هر کشور به همان کشور مربوط میشود و هر کشوری مطابق با منافع ملی خود و در چارچوب توانمندیهایی دارد، رفتار میکند تا از امنیت خود دفاع کند و قدرت بازدارندگی مناسب ایجاد نماید. این کشور میتواند و باید تجهیزات لازم برای این امر را به دست آورد. جمهوری اسلامی ایران در راستای این سیاست خود را از نظر دفاعی تجهیز میکند تا امنیت ملی خود و همچنین منافع ملیاش را حفظ کند. هیچ کشور دیگری این حق را ندارد که از توانمندیها و چیزهایی که کشوری دیگر برای دفاع از منافع ملی خود دارد، صحبت کند.»
باقری تاکید کرد: «توانمندی دفاعی ایران تصمیم ملی ایران است و مربوط به منافع و امنیت ملی ایران میشود بنابراین هیچ کشوری حق ندارد در این خصوص صحبت یا اظهارنظر کند.»
معاون سیاسی وزیر خارجه در پاسخ به این سوال که اسرائیل مدعی شده ایران در آستانه ساخت سلاح اتمی است، اظهار داشت: «البته اسرائیل که صلاحیت صحبت در خصوص این مسائل را ندارد و همچنین باید در نظر داشت که اسرائیل خود سلاح اتمی دارد و باید در این خصوص مسئولیتپذیر باشد چراکه آنها در منطقه غرب آسیا سلاح اتمی دارند و این به ناامنی در منطقه منجر میشود. صهیونیستها سالهاست که از این مسئله صحبت میکنند و این اظهارات کاملا بیاساس است. چند بار ثابت شده است که صهیونیستها برای دستیابی به اهدافشان اقدام به چنین اتهامپراکنی میکنند؛ اتهاماتی که کاملا نادرست و بیاساس است. ما تاکید داریم که اسرائیلیها هستند که در معرض اتهام قرار دارند و آنها نمیتوانند در این خصوص اتهامزنی و گلایه کنند. در ارتباط با برنامه دفاعی ایران و درباره مسئله هستهای میگوییم که دکترین نظامی و دکترین دفاعی ایران مبتنی بر تسلیحات متعارف است. مضاف بر این، رهبر انقلاب فتوایی صادر کردهاند که تولید و ساخت تسلیحات کشتار جمعی از جمله تسلیحات هستهای را غیرشرعی و حرام اعلام کرد.»
وی تاکید کرد: «مسئله اصلی مذاکرات ۱+۴ لغو تحریمهای بیرحمانه و غیرقانونی است و مابقی مسائل تا این حد اهمیت ندارند.»
معاون سیاسی وزیر امور خارجه در پاسخ به این سوال که شواهد ایران برای درز اطلاعات از آژانس چیست، گفت: «ما عضو آژانس بینالمللی انرژی اتمی و معاهده منع گسترش تسلیحات هستهای، با این سازمان همکاری داریم و برای این همکاری چارچوبهایی وجود دارد بهویژه در قالب توافق پادمان، ما به تعهدات خود پایبند هستیم. ما همکاری سازندهای داریم و این همکاری از قبل بوده و همچنان ادامه دارد. ما یکی از اعضای فعال آژانس هستیم و همواره رفتار مسئولانهای در قبال تعهدات داشتهایم و همچنان به همکاری مسئولانه خود با آژانس ادامه خواهیم داد. ما مطمئن هستیم که آژانس زیر بار فشار برخی از کشورهایی که با اهدافی سیاسی به دنبال سوءاستفاده از دسترسیهای فنی آن هستند، نخواهد رفت.
امیدواریم که آژانس زیربار این فشارها نرود و وظیفه اصلی خود را که انجام ماموریت فنی و نظارت باشد، انجام دهد. برخی از کشورها در تلاش هستند تا آژانس را تحت فشار قرار دهند و این کشورها منافعی دارند که با منافع ملی ایران در تعارض است. این کشورها در تلاشند تا از توانمندیهای فنی آژانس بینالمللی انرژی اتمی سوءاستفاده کنند و آژانس نباید به آنها اجازه تحقق این اهداف را بدهد بهویژه در چارچوب وظایف اصلی این سازمان از جمله معاهده منع تسلیحات هستهای و توافق پادمان که ما به آنها پایبند بودهایم و همچنان به آن عمل خواهیم کرد.»
باقری تاکید کرد: «انتظارات ما از آژانس بینالمللی انرژی اتمی در خصوص این حوادث و تاسیسات هستهای دیگر کشورها این است که این سازمان موضعگیری کند و چنین اقدامات تروریستیای را محکوم نماید زیرا چنین اقداماتی علیه تجهیزات تبعات و عواقب بسیار و خطرناکی به دنبال خواهد داشت بنابراین ما میگوییم که باید اقداماتی در پیش گرفته شود که مانع انجام چنین اقداماتی شود.»
علی باقری کنی درباره روابط ایران و عربستان و مذاکرات بین دو کشور هم اظهار داشت: «دولت آیتالله رئیسی از ابتدای کار اعلام کرد که توسعه روابط با همسایگان و کشورهای منطقه در اولویت سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران قرار خواهد گرفت. بر همین اساس همکاری با کشورهای همسایه از اولویتهای دولت جدید ایران است. عربستان سعودی جزء همسایگان ماست و این سیاست شامل آنها نیز میشود. در خصوص دیگر مشکلات در روابط نیز در دستور کار دولت قرار دارند. ایران بنا دارد تمام این مشکلات را حل و فصل کند. ما چهار مرحله مذاکرات میان نماینده ایران و نماینده دولت سعودی در بغداد داشتیم. انتظار ما این است که در مراحل آتی مذاکرات بتوانیم به نتایجی ملموس دست پیدا کنیم. ما با حسننیت و نگاه مثبت به این مذاکرات مینگریم و امیدواریم که طرف مقابل هم چنین نگاه مثبتی داشته باشد.»
کنی درباره نقش روسیه در مذاکرات هسته ای گفت: «روسیه نقش مثبت و سازندهای داشته به فعالیتهای هستهای ایران کمک کرده است. در ارتباط با فعالیتهای هستهای ایران نیز، روسیه نقش مؤثری دارد. در نیروگاه بوشهر این اساس همکاری میان دو کشور است و ما در این نیروگاه در حال ساخت دو فاز هستیم که نشاندهنده میزان همکاریها میان دو طرف است. دو کشور همچنین در عرصه بینالملل حتی در این زمینه نیز با یکدیگر همکاری دارند. اما در خصوص دستورکارهای بینالمللی میگوییم که گفتوگوهای ما همواره سازنده است. من امروز در مسکو گفتوگوهای سازندهای با دوستم داشتم. این گفتوگوها مثبت و ثمربخش بود. من با معاون وزیر خارجه روسیه توافق کردم که رایزنیهای ما مرحلهای باشد و در تمامی سطوح ادامه داشته باشد تا دو طرف مواضع یکدیگر را بشناسند و با گروه ۱+۴ وارد مذاکره شوند.»
سپس باقری کنی درباره حملات اسرائیل در سوریه هم توضیح داد و گفت: «ماهیت رژیم صهیونیستی مبتنی بر تجاوز است به همین خاطر رژیم صهیونیستی همواره علیه کشورهای منطقه دست به انجام اقدامات متجاوزانه میزند که این را در فلسطین و سوریه شاهد هستیم. این رژیم به دنبال بهانه است. آنها ایران را به تلاش برای ساخت تسلیحات هستهای متهم میکنند حال آنکه خودشان تعداد خیلی زیادی کلاهک هستهای دارند پس آنها تنها به دنبال بهانه هستند و اتهاماتی واهی را مطرح میکنند. حضور ایران در سوریه به درخواست و توافق دولت قانونی این کشور بوده است.
وی تاکید کرد: «اگر دو جبهه خیر و شر را در نظر بگیریم، ایران همواره در کنار جبهه خیر ایستاده است به عنوان مثال اگر به فلسطین اشغالی بنگریم، ما همواره از ملت مظلوم فلسطین و از آوارگان فلسطینی حمایت کردهایم و با تجاوزها علیه سوریه مخالفت نمودهایم. ما در جنگ علیه تروریسم در کنار مردم سوریه ایستادهایم و در عراق نیز همینطور ما در کنار مردم این کشور ایستادیم. ما با تروریستها مقابله میکنیم. در سوریه و عراق ما با تروریستها مبارزه میکنیم آیا این مداخله در امور منطقه است؟! این یعنی اینکه تروریستها و اشغالگران باید حکومت کنند؟! آن تنها نگرانی و تنش ایجاد میکنند. ما از مردم و حکومتهای منطقه حمایت میکنیم؛ مداخله نمیکنیم بلکه در ایجاد امنیت، آسایش و ثبات برای مردم منطقه نقش مثبت ایفا میکنیم به همین خاطر هزینه دادیم. سپهبد سلیمانی بزرگترین نماد تلاشهای ایران را که با تروریسم آمریکایی مقابله کرد، در این راه به شهادت رسید.»
ارسال نظر