خطیب زاده: دیدار مورا با باقری به زودی انجام می شود
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان گفت: آقای مورا در سفر به تهران با آقای باقری دیدار و رایزنی میکند.
سعید خطیبزاده در نشست هفتگی خود با خبرنگاران داخلی و خارجی در ادامه گفت: دستور کار گفتوگوها در تهران مشخص است.
وی ادامه داد : سفر آقای مورا به تهران در پی گفتوگوی تلفنی اخیر آقای امیر عبداللهیان و آقای بورل انجام می شود.
خطیبزاده همچنین در مورد سفر روز گذشته آقای بشار اسد به تهران گفت: سفر آقای بشار اسد به تهران چند وقت بود که در حال تنظیم بود . ایشان برای سفر اعلام آمادگی داشتند ، شرایط باید مهیا می شد و ایشان روز گذشته در راس هیأتی بلندپایه به تهران آمدند.
وی همچنین در بخش دیگری از سخنانش گفت : سفر امیر قطر به تهران به زودی انجام می شود و این سفر در پاسخ به سفر چندی پیش رییس جمهور به دوحه انجام میشود.
خطیبزاده افزود: در جریان این سفر آقای فیصل مقداد وزیر خارجه سوریه نیز آقای بشار اسد را همراهی میکردند و در همین راستا روز گذشته دیداری کاری بین آقای امیرعبداللهیان و همتای سوریشان انجام شد. همچنین ملاقات سهجانبهای بین وزرای خارجه ایران و سوریه و آقای رستم قاسمی وزیر راه به عنوان رئیس کمیسیون اقتصادی مشترک دو کشور برگزار شد و درباره جزئیات پروژهها، برنامهها و تفاهمنامههای بین دو کشور که باید پیگیری شود در این جلسه سه جانبه گفتوگوهای خوب و مفصلی انجام شد.
خطیبزاده در بخش دیگری از صحبتهای خود با بیان اینکه در حال حاضر سوریه از فضایی که تروریستها بر آن کشور حاکم کرده بودند خارج شده و در مسیر بازسازی قرار گرفته است، افزود: حضور آقای بشار اسد در تهران و انجام این سفر پیام مهمی داشت و اینکه سوریه بعد از سفرهای منطقهای وارد فاز جدیدی شده است. در همین چارچوب میبینیم که برخی از سفارتخانههای خارجی در دمشق نیز کار خود را آغاز کردهاند و شاهد دوران عادیسازی شرایط در این کشور هستیم.
وی با بیان اینکه ایران به عنوان یکی از نزدیکترین کشورهایی که به سوریه کمک کرد که توطئه افراطیگری و تروریسم در این کشور شکست بخورد، طبیعی است که یکی از مقاصد رایزنیها باشد، افزود: در این سفر در مورد گسترش روابط دو کشور به خصوص در حوزههای اقتصادی، تجاری و انجام پروژهها رایزنی و گفتوگو شد و گفتوگوهای خوبی در این سفر در این حوزه انجام شد.
خطیبزاده افزود: امیدوارم این سفر بنیان جدیدی را برای ارتقای روابط راهبردی دو کشور در ابعاد مختلف از جمله حوزههای اقتصادی و تجاری ایجاد کند.
این دیپلمات ارشد کشورمان در ادامه گفتوگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوال دیگری در مورد اخبار منتشر شده در ارتباط با سفر مورا به تهران و جزئیات این سفر خاطرنشان کرد: مذاکرات مربوط به رفع تحریمها علیه ایران و احیای برجام بین طرفهای مذاکرهکننده تا امروز بدون وقفه ادامه داشته است. مکثی در حضور در وین رخ داده ولی رد و بدل پیامها از طریق هماهنگکننده گفتوگوها در حال انجام است. سفر آقای مورا به تهران در هفته جاری بعد از تماس تلفنی اخیر آقای امیرعبداللهیان و آقای بورل انجام میشود. این به این معنا نیست که بعد از وقفهای ایشان با پیام جدیدی میآید. پیامها به صورت مستمر بین ایران و آمریکا از طریق اتحادیه اروپا و هماهنگکننده گفتوگوها در حال رد و بدل شدن است.
خطیبزاده با بیان اینکه لازم بود با توجه به پیشنهاد آقای بورل و استقبال آقای امیرعبداللهیان دیداری حضوری انجام شود، افزود: مورا در این سفر با آقای باقری مذاکرهکننده ارشد جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات وین دیدار خواهند کرد. دستور کار گفتوگوها در تهران مشخص و روشن است و امیدواریم بتوانیم بعد از انجام این گفتوگوها نتیجه را بهتر اعلام کنیم.
وی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار پرسشکننده درباره بدعهدیهای آمریکا در اجرای تعهداتش و اتخاذ تصمیم سیاسی لازم گفت: سفر آقای مورا نشان میدهد که ما گفتوگوها را در مسیری که باید انجام شود همچنان پیگیری کردیم و به رغم اقدامات ضد دیپلماسی که بعضا توسط سنا و کنگره آمریکا انجام شده ایران و گروه ۱+۴ به مسیر دیپلماتیک و دستیابی به توافق خوب، پایدار و قابل اتکا متعهد بودهاند.
خطیبزاده تأکید کرد: اگر همین امروز آمریکا تصمیم لازم را بگیرد و آنچه که از حقوق و جیب ملت ایران برداشته برگرداند، حقوق ضایع شده ملت ایران را بپذیرد و به آن احترام بگذارد میتوانیم فردای بعد از بازگشت مورا به وین بازگردیم و توافق را جلو ببریم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد آخرین اخبار و اطلاعات در مورد گفتوگوهای ایران و عربستان و برخی از اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه احتمالا در آینده نزدیک وزیران امور خارجه ایران و عربستان با یکدیگر دیدار میکنند، تصریح کرد: تحول جدیدی در این حوزه نداریم. اگر تحول جدیدی رخ دهد آن را اعلام میکنیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد اخبار منتشر شده در ارتباط با سفر امیرقطر به تهران گفت: این سفر به زودی انجام میشود و در جریان این سفر مقامات دو کشور در مورد مسائل دوجانبه و منطقهای رایزنی و گفتوگو میکنند. این سفر در پاسخ به سفر چندی پیش آقای رئیسی رئیس جمهور به دوحه انجام میشود. قرار است در آینده و بعد از این سفر آقای رئیسی به یکی از کشورهای حوزه خلیج فارس و همسایه سفر کنند.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این سوال که برخی مقامات اروپایی میگویند یکی از مشکلات در ارتباط با موضوع احیای برجام و توافق در وین اختلاف ایران و آمریکا در مورد رفع تحریم سپاه است و آیا ایران ممکن است توافقی را قبول کند که بخشی از تحریمهای سپاه برداشته شود و همچنین ادعای این خبرنگار مبنی بر اینکه سخنگوی وزارت خارجه پاسخ صریحی در مورد این گونه سوالات نمیدهد، گفت: به طور معمول در مذاکرات بینالمللی تا زمانی که به نتیجه برسد در آن بده بستان وجود دارد و تا زمانی که به نتیجه برسند نمیشود خیلی از ابعاد آن را در فضای عمومی مطرح کرد چون ممکن است مخل مذاکرات باشد.
خطیبزاده گفت: آنچه که برای ما و مردم مهم است این است که چرخه کامل انتفاع اقتصادی ایران رعایت شود، حقوق ملت ایران محقق شود و آنچه که من از این تریبون بارها گفتهام و اکنون نیز میگویم این است که این مذاکرات باید باعث شود که چرخه انتفاع اقتصادی ایران و حقوق ملت ایران محقق شود و از طرف دیگر اجازه نمیدهیم که مولفه فشار حداکثری که از سوی دولت پیشین آمریکا برای از بین بردن هر گونه انتفاع اقتصادی ایران و از بین بردن فرصت دیپلماسی ایجاد شده همچنان باقی بماند.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که امروز برخی از رسانههای عراقی به نقل از مقامات عراقی اعلام کردند که ایران انجام رایزنی در ارتباط با آبهای مشترک را رد کرده است، گفت: ایران در خصوص آبهای مشترک و آبهای مرزی نگاه جامعی داشته است و تصور ما این است که هیچ کدام از کشورهای منطقه نمیتواند مدیریت آبهای مشترک را به تنهایی انجام دهند. چه ایران، چه ترکیه، چه افغانستان و چه عراق.
خطیبزاده گفت: در مسیر رودخانهها، در مورد برخی از رودخانهها ایران بالادست است و در مورد برخی دیگر عراق و یا ترکیه. ما تأکید داریم که باید در ارتباط با این آبهای مشترک به صورت مشترک با هم کار کنیم.
وی با اشاره به موضوع ریزگردها و مسائل محیط زیستی ایجاد شده در این زمینه گفت: وضعیت مردم در این زمینه مناسب نیست و این ثابت میکند که ما باید به صورت مشترک با هم کار کنیم و بدترین کار سیاسی کردن موضوعی چون آب است.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در مورد حج و اقدامات وزارت خارجه برای بازسازی اماکن متبرکه بقیع افزود: براساس گفتوگوها و توافقاتی که با طرف سعودی داشتهایم امسال اتباع ایرانی در حج حضور خواهند داشت. یکی از موضوعات مورد توجه ما حفظ حرمت اماکن متبرکه بوده و هیچگاه این موضوع از دستور کار ما خارجه نشده است.
خطیبزاده همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد روابط تجاری ایران و سوریه و اقدامات ایران برای اینکه بازارهای سوریه را از دست ندهد و از دیگر رقبا در این زمینه عقب نماند، خاطر نشان کرد: روابط ایران و سوریه در ابعاد مختلف تجاری مسیر خود را طی میکند. البته به خاطر فضای امنیتی و نظامی که در چند سال اخیر در این کشور حاکم بوده در این زمینه مشکلاتی وجود داشته که در حال رفع شدن است. ما اکنون شاهد این هستیم که از برخی از شهرهای ایران زوار به سوریه سفر میکند. مراودات مردمی بین دو کشور دوباره آغاز شده است.
وی با اشاره به حضور برخی از شرکتهای دانش بنیان دولتی و خصوصی ایران در سوریه گفت: تلاش میشود که پروژههای این شرکتها به جلو برود. البته ممکن است در مسیر اجرای این موضوع به خاطر کمبود منابع و پول در پی وقوع جنگ در این کشور با مشکلاتی روبرو باشیم ولی تلاش داریم که این مسائل را حل کنیم و معتقدیم روابط دو کشور ایران و سوریه در مسیر درست خود در حال حرکت به سمت جلو است.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با اظهارات جوزپ بورل مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا مبنی بر اینکه در مذاکرات وین بن بستی ایجاد شده و سفر جاری مورا به تهران برای از بین این بنبست است و آیا تهران نیز معتقد است بنبستی در مذاکرات ایجاد شده است، گفت: آنچه که متوقف است در بُعد تصمیماتی است که باید از سوی واشنگتن اتخاذ شود.
وی با اشاره به روند مذاکرات بین ایران و گروه ۱+۴ افزود: در معدود مورد نکات باقیمانده آمریکا باید پاسخ دهد و تصمیم سیاسی لازم را بگیرد.
خطیبزاده گفت: آمریکا قرار نیست هدیهای به ایران بدهد و یا رضایتی برای انجام چیزی فراتر از تعهداتش بدهد. آنها حقوقی از ملت ایران ضایع کردند و از جیب ملت ایران چیزهایی را برداشتهاند که باید سرجای خودش بگذارند و به حقوق ملت ایران احترام بگذارند و اگر چنین شود میتوان گفت توافق در دسترس است.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: من نمیگویم بنبست و فکر میکنیم که تصمیم واشنگتن به راحتی میتواند توافق در وین را محقق کند.
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با تشدید عملیاتهای تروریستی در افغانستان و تدابیر تهران برای حفظ امنیت اماکن دیپلماتیک ایران در این کشور اظهار کرد: حفظ امنیت اماکن دیپماتیک و دیپلماتهای ما در افغانستان برای ما از اهمیت بالایی برخوردار است. به محض اینکه احساس خطری رخ داد و گزارشهایی در این زمینه رسید هم آقای امیرعبداللهیان با سرکنسولها و سفیر ما در افغانستان صحبت کرد و هم اینکه یادداشتهای لازم به طرف افغانستانی داده شد.
خطیبزاده با تأکید بر اینکه ایران با حساسیت وضعیت داخل افغانستان را پیگیری میکند و هیئت حاکمه سرپرستی افغانستان مسئولیت مستقیم برای تأمین امنیت در این کشور و همچنین اماکن دیپلماتیک دارند، تصریح کرد: ما نگران وضعیت مردم افغانستان هستیم. متأسفانه شاهد رشد افراطی گری در این کشور هستیم و همان طور که پیش از این گفتیم آمادگی داریم که به هیئت حاکمه فعلی سرپرستی افغانستان برای مبارزه با تروریسم کمک کنیم.
وی با بیان این که در دادگاه سوئد، حقوق اولیه "نوری" رعایت نشده است، تاکید کرد: دادگاه مورد اشاره صلاحیت نداشته است.
وی همچنین گفت: هیچ ارتباطی بین پرونده آقای نوری و جلالی وجود ندارد و اگر ارتباطی است طرف سوئدی دوست دارد، برقرار کند.
ارسال نظر