پیش بینی بدبینانه از برجام / منتظر بازیگر تازه باشیم؟
به عقیده ریچارد هاس، برنامه اتمی ایران احتمالا به توسعه خود ادامه خواهد داد و ممکن است ایران در برابر خطر مواجهه با حمله خارجی خواستار اتحاد ملی شوند.
از لارنس «یوگی» برا، بازیکن بیسبال آمریکایی به طور گسترده نقل میشود که میگوید: «پیشبینی کردن، بهویژه در مورد آینده دشوار است». چه او واقعاً این را گفته باشد یا نه، اما این نکته معتبر است. با این وجود، در اینجا ده پیش بینی که ریچارد هاوس، تحلیلگر مشهور مسائل بینالمللی و رئیس شورای روابط خارجی، برای جهان در سالی که تازه شروع شده ارائه کرده، آورده شده است:
جنگ ادامه دارد، هر چند در سطحی پایینتر
اول ، جنگ در اوکراین، موضوعی که بر سال ۲۰۲۲سایه افکنده بود، ادامه خواهد یافت، البته در سطحی کمتر. نه روسیه و نه اوکراین قادر به دستیابی به یک پیروزی نظامی کامل نخواهند بود، اگر پیروزی به عنوان تعیین تمام شرایط طرفین و حلوفصل ارضی یا سیاسی پس از جنگ تعریف شود.
اگر پیروزی به عنوان دستیابی به توافقی تعریف شود که هر دو دولت مایل به امضا و رعایت آن هستند، دیپلماتها نیز به پیروزی دست نخواهند یافت. صلح به رهبرانی نیاز دارد که مایل و قادر به سازش باشند، دو عنصری که به طور آشکار (اگر به دلایل بسیار متفاوت) در هیچ کدام از دو طرف وجود ندارند.
عویق تهاجم به سالهای آینده
دوم ، در حالی که بسیاری از سیاست گذاران بر روی پتانسیل جنگ بر سر تایوان متمرکز هستند، وقوع آن در سال ۲۰۲۳بسیار بعید به نظر میرسد. چینیها هم چنان در حال دستوپنجه نرم کردن با کرونا هستند و سیستم درمانشان با اختلال مواجه است که صلاحیت حزب کمونیست حاکم را مورد تردید قرار داده واقتصاد کشور را کند کرده است.
در انتظار هفتمین آزمایش هستهای اون
چهارم ، کره شمالی تقریباً به طور قطع هفتمین آزمایش هستهای خود را علاوه بر آزمایشهای موشکی مکرر انجام خواهد داد. نه کرهجنوبی و نه ایالات متحده قادر به جلوگیری از چنین اقداماتی نخواهند بود، در حالی که چین، تنها کشوری که میتواند چنین اقداماتی را انجام دهد، استفاده از اهرم قابل توجه خود را متوقف نخواهد کرد تا مبادا همسایه خود را تضعیف کند و بی ثباتی در این کشور حاشیهای را موجب شود.
اصطکاک در روابط ترنسآتلانتیک
پنجم ، روابط ترنسآتلانتیک (روابط میان آمریکا و اروپا)، که فعلاً به دلیل تمایل مشترک برای ایستادگی در برابر تهاجم روسیه و کمک به اوکراین قویتر شده، به دلیل نارضایتی اروپاییها از حمایتگرایی اقتصادی آمریکا و نارضایتی آمریکاییها از وابستگی اقتصادی مستمر قاره سبز به چین، از اصطکاک فزایندهای رنج خواهد برد. این روابط همچنین ممکن است از اختلافات در حال ظهور بر سر میزان حمایت نظامی، اقتصادی و دیپلماتیک از اوکراین و سطح هزینههای دفاعی آسیب ببیند.
توافق احیا نمیشود!
در نهایت ، ایران احتمالاً موضوع مسلط سال ۲۰۲۳خواهد بود. اعتراضات در پس زمینه بدتر شدن وضعیت اقتصادی رخ داده است. به نظر میرسد که با توجه به کمک نظامی [ادعایی] ایران به روسیه و تمایل ایالات متحده برای اجتناب از پرهیز از ایجاد یک راه نجات اقتصادی برای حکومت، توافق هسته ای ۲۰۱۵احیا نخواهد شد. برنامه اتمی ایران احتمالا به توسعه خود ادامه خواهد داد و ممکن است ایران در برابر خطر مواجهه با حمله خارجی خواستار اتحاد ملی شوند.
همه اینها ممکن است سال جدید مبارکی را ایجاد نکند، اما سالی پر هیجان را تضمین میکند.
ارسال نظر