چیلر صنعتی چیست و چرا این نام را به خود گرفته است؟
چیلر صنعتی مانند هر چیلر دیگری وظیفهی تبادل دمایی در یک مجموعه را به عهده دارد. به طور کلی میتوان گفت چیلر یک دستگاه برای حذف گرما است و این کار را به وسیلهی قوانین ترمودینامیک انجام میدهد.

در حالت عادی، چیلرها برای مصارف فصلی استفاده میشوند. به این معنی که در فصول گرم سال، نیاز به استفادهی چیلرها بیشتر شده و شروع به فعالیت میکنند. پس امکان دارد که یک چیلر خانگی برای تمام فضصول سال مجبور به فعالیت نباشد. اما نکتهای که در مورد چیلرهای صنعتی وجود دارد این است که این چیلرها باید در تمام فصول سال فعالیت کنند، بنابراین باید به طوری ساخته شوند که از پس این کار برآیند. این موضوع که چیلرهای صنعتی باید بدون وقفه فعال باشند، اهمیت طراحی و اهمیت ضریب اطمینان آنها را بالا میبرد.
چیلر صنعتی مانند هر چیلر دیگری وظیفهی تبادل دمایی در یک مجموعه را به عهده دارد. به طور کلی میتوان گفت چیلر یک دستگاه برای حذف گرما است و این کار را به وسیلهی قوانین ترمودینامیک انجام میدهد. در بخش صنعتی، علاوه بر سیستم تهویه مطبوع؛ بازگشت آب به چرخه و استفادهی دوبارهی آن هم اهمیت مییابد. در واقع این آبی که در چیلر صنعتی دوباره سرد شده، کاربردهای زیادی مانند سرمایش هوا و محیط، سرمایش دستگاهها، تجهیزات و آزمایشگاه و همچنین حضور در مکانیزمهای صنعتی را خواهد داشت.
انواع تعریف شده برای چیلر صنعتی کدام اند؟
چیلرهای صنعتی هم میتوانند از نوع چیلر تراکمی و هم از نوع جذبی باشند اما به طور معمول چیلرهای صنعتی از نوع تراکمی هستند. مستلزم یک انتخاب صحیح این است که بدانیم چیلر تراکمی چیست. همچنین که با توجه به نیاز، از نوع آب خنک یا هواخنک استفاده میشود. البته که انتخاب درست چیلرهای صنعتی اهمیت بالایی دارد. چرا که انتخاب نادرست آنها میتواند ضرر قابل توجهی به صنعت مورد نطر وارد کند. افزایش هزینهی خنککاری، طول کشیدن زمان خرابی و افت عملکرد از خسارتهایی هستند که انتخاب یک چیلر نامناسب میتواند به دنبال داشته باشد.
چیلر صنعتی دو مداره و چهار مداره
در قسمت اول به این نکته اشاره شد از آنجایی که چیلر صنعتی باید تمام وقت مشغول به کار باشد، نیار دارد طراحی به خصوصی برایش انجام شده و ضریب اطمینان آن با اهمیت بیشتری لحاظ شود. این موضوع به این معنی است که برای هر ظرفیتی که نسبت به چیلر تعیین میشود، مراحل مختلفی در نظر گرفته شود.
به این ترتیب که اگر ظرفیتی معادل ۴۰ تن تبرید برای یک چیلر صنعتی در نظر گرفته شده، این ظرفیت در ۴ مرحله در قالب ۴ کمپرسور ۱۰ تنی یا دو مرحله در قالب دو کمپرسور ۲۰ تنی انجام شود. به این شکل، درون یک چیلر بیش از یک کمپرسور وجود دارد تا کار خنکسازی را انجام دهد. چیلرهایی با این مشخصات به ترتیب چیلر ۴ چهر مداره و دو مداره نام میگیرند.
مزیت چیلرهای دو مداره یا چهار مدارهی صنعتی به این نکته بازمیگردد که در صورت خرابی و بروز ایراد در یک کمپرسور، خدشهای به فعالیت کلی چیلر صنعتی وارد نمیشود و باقی چیلرها به فعالیت خود ادامه میدهند. به این ترتیب با خراب شدن یک کمپرسور در یک چیلر صنعتی دو مداره ۵۰ درصد توان و در یک چیلر چهار مداره ۷۵ درصد توان همچنان حفظ میشود. بنابراین فعالیت کلی چیلر به خطر نیفتاده و همچنان به کار خود ادامه میدهد.
موارد استفاده از چیلر صنعتی
پیش از این گفته شد که آب سرد شده توسط چیلر صنعتی، علاوه بر سردسازی محیط و هوا، میتواند در سردسازی تجهیزات صنعتی مانند انواع ماشینآلات و دستگاهها هم مفید باشد. خنکسازی تجهیزات آزمایشگاه، تجهیزات کارخانه، لیزرها، دستگاههای پزشکی مانند MRI و موارد دیگر از این نوع کاربرد هستند.
علاوه بر این موارد استفاده، آب سرد شده میتواند در فعالیت صنعتی هم مصرف شود. به این معنی که اگر یک کارگاه یا کارخانهی صنعتی در حیطهی برشکاری فعالیت داشته باشد، میتواند از همین آب استفاده کند. به طور مثال برش فلز و چوب، جوشکاری، فرآیندهای شیمیایی، صنایع نفت و پتروشیمی، صنایع داروسازی، صنایع تغذیه، صنایع شیمیایی و صنایع الکترونیکی از این نوع موارد هستند. به شکلی کلی میتوان گفت هر صنعتی که از آب به عنوان یک مادهی اصلی و کلیدی در فرآیند خود استفاد میکند، میتواند به وسیلهی چیلر صنعتی آب مصرفی خود را دوباره به دمای مناسب برساند.
مزایا و معایب چیلر صنعتی
یکی از مزایای اصلی چیلر صنعتی به فعالیت مداوم و قطعنشدنی آن باز میگردد. از آنجایی که قطع شدن فعالیت چیلر در یک بخش صنعتی میتواند کل عملیات را به خطر بیندازد، تداوم فعالیت چیلر به صورت نامحدود اهمیت بالایی دارد. این کار در چیلر با کمپرسورهای دوتایی یا چهارتایی انجام میشود که همانطور که گفته شد باعث میشود چیلر نام دو مداره یا چهار مداره به خود بگیرد.
از معایب چیلر صنعتی میتوان به این موارد اشاره کرد:
- حجیم بودن و سنگین بودن آن
- تولید آلودگی صوتی بالا
- از آنجایی که چیلرهای صنعتی در تمام فصول سال مشغول به کار هستند، به سیستم کنترلی پیچیدهتری احتیاج دارند.
علیرغم معایب ذکر شده، در واحدهای صنعتی با توجه به محدودیتهای تجهیزاتی نظیر فن کویلها و معایب فن کویل در چرخه کاربرد آنها در این واحدها، چیلرهای صنعتی گزینه مناسبی برای رفع نیاز بشمار میروند.
تفاوت انواع صنعتی با سایر چیلرها در چیست؟
- نخستین مورد تفاوت یک چیلر صنعتی با سایر چیلرها به چرخهی درون چیلر بازمیگردد. در واقع در همهی چیلرها اجزایی ثابت وجود دارند تا چرخهی تبرید را کامل کند. این چرخه در همهی چیلرها ثابت و به یک شکل است. اما ممکن است در یک چیلر صنعتی، قسمتهایی جزئی از این چرخه تغییر کنند و با نیاز مورد نظر هماهنگسازی شوند.
این تفاوت در چرخه میتواند چند دلیل داشته باشد؛ از جمله اینکه تغییر دمای اعمال شده روی آب با سایر چیلرها متفاوت بوده و به آبی با دمای کمتر احتیاج باشد.
اجزایی که در چرخهی اصلی یک چیلر صنعتی وجود دارند اما در چیلر معمولی تهویه مطبوع به حضور آنها احتیاجی نیست، به این ترتیب هستند: گیرندهی مایع، گیرندهی فشار پایین و تلهی مکش.
- همچنین که از ویژگیهای به خصوص دیگر یک چیلر صنعتی میتوان به ظرفیت بالای آن اشاره کرد. این خصوصیت تفاوت دیگری را به وجود میآورد و آن وجود بیش از یک کمپرسور در چیلرها صنعتی است.
- تفاوت بعدی به میزان تولید صدای چیلر صنعتی باز میگردد. معمولاً در یک محیط صنعتی آرامش و عدم وجود آلودگی صوتی اهمیت ندارد، بنابراین چنین خصیصهای در یک چیلر صنعتی در نظر گرفته نمیشود. با مهم نبودن چینین موضوعی، میتوان از کمپرسورهایی که تولید صدای بالایی دارند -مانند کمپرسور رفت و برگشتی یا پیستونی- استفاده کرد.
در صورت داشتن هرگونه سوال و یا اقدام برای خرید چیلر صنعتی میتوانید با شرکت سرماسازان جامجم تماس حاصل فرمایید و با مشاوران بخش فروش مشاوره تخصصی داشته باشید:
۰۲۱۲۱۶۰۰
https: //sarmasazan.co/
info@sarmasazan.co
ارسال نظر