|

ایدور حامی طرح‌های توسعه‌ای ایزوایکو

مجتمع کشتی‌سازی و صنایع فراساحل ایران (ایزوایکو) در سال ۱۳۵۲ خورشیدی به‌منظور جذب بخش بزرگی از بازار تعمیرات و ساخت شناور در ۳۷ کیلومتری غرب بندرعباس احداث و پس از پیروزی انقلاب اسلامی به‌مرور بخش‌های مختلف آن به‌عنوان طرح توسعه ایجاد شد. در این مدت، این شرکت با ساخت و تحویل موفقیت‌آمیز ۳ کشتی اقیانوس‌پیما توانست توانایی خود را در زمینه ساخت این کلاس از شناورها به اثبات برساند.

صنعت و معدن ایدور حامی طرح‌های توسعه‌ای ایزوایکو

از سال ۱۳۹۶ با راه‌اندازی حوض‌های خشک (درای‌داک)، ایزوایکو به بالاترین ظرفیت ساخت و تعمیرات شناورها دست یافت. ایزوایکو در این سال‌ها با طراحی و ساخت سکوهای نفت و گاز نقش استراتژیک خود را در کشور به اثبات رسانیده، تا جایی‌که امروز با زیربنایی افزون‌بر ۱۱۰۰ هکتار و با بهره‌جویی از امکانات منحصربه‌فرد و کارکنانی متخصص، به‌عنوان بزرگ‌ترین زیرساخت صنایع دریایی در کشور شناخته می‌شود.

هم‌اکنون ایزوایکو با برخورداری از سیستم‌های گوناگون آب‌گیری و به‌آب‌اندازی، توانایی ساخت و تعمیرات هر نوع شناوری در جهان را دارد.

سرآمد و الگو در کشتی‌سازی

مجتمع کشتی‌سازی و صنایع فراساحل ایران (ایزوایکو) یک منطقه صنعتی اقتصادی معتبر و شناخته شده که مجموعه‌های صنعتی و مدرن به‌ویژه مرتبط با کشتی‌سازی و صنایع وابسته به آن را در خود جای داده است.

 ایزوایکو تلاش می‌کند در افق ایران ۱۴۰۴، مجتمعی سرآمد و الگو در صنایع کشتی‌سازی، سکوسازی و ترمینال‌های نفتی و معدنی در منطقه خلیج‌فارس باشد. در این راستا، مدیر گروه طراحی، ساخت و تعمیرات شناورهای متوسط مجتمع‌سازی و صنایع فراساحل ایران گفت: طرح ساخت شناور آمبولانس دریایی، یکی از طرح‌های خاصی است که برای نخستین‌بار در کشور در مجتمع ایزوایکو در حال انجام است.

افزایش ظرفیت‌های ایزوایکو

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) در بازدید از مجتمع کشتی‌سازی و صنایع فراساحل ایران (ایزوایکو)، گفت: ایدرو برای افزایش ظرفیت‌های ایزوایکو از طرح‌های توسعه این شرکت حمایت می‌کند.

به‌گزارش ایدرونیوز، محسن صالحی‌نیا پس از بازدید از بخش‌های مختلف مجتمع کشتی‌سازی و صنایع فراساحل ایران (ایزوایکو) تصریح کرد: استفاده از بخش تعمیرات مجتمع در ۲ و ۳ سال اخیر با توجه به شرایط ایجادشده با شتاب و شرایط بهتری در حال انجام است، اگرچه همچنان برای تکمیل و توسعه کارگاه‌های جانبی و تکمیل تجهیزات نیاز به سرمایه‌گذاری بیشتر احساس می‌شود.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: شرکت پرشیا هرمز از شرکت زیرمجموعه ایزوایکو با توجه به قراردادهای که با شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی دارد، به‌طور نسبی از ظرفیت‌های خود به‌خوبی بهره‌برداری می‌کند که با هم‌افزایی بیشتر می‌توان در حوزه ساخت شناورهای کوچک یا تعمیرات آن بهره‌برداری بیشتری انجام شود.

رئیس هیات‌عامل ایدرو در ادامه خاطرنشان کرد: در حوزه ساخت چند سالی است از ظرفیت مجتمع استفاده مناسبی به عمل نمی‌آید، برای همین مذاکراتی در حال انجام است که شرکت‌های کشتیرانی سفارش‌هایی را در حوزه ساخت ارائه بدهند و به احتمال زیاد در آینده نزدیک شاهد انعقاد قرارداد ساخت ۲ شناور ۳۸ هزار تنی خواهیم بود.

تامین منابع مالی

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین با اشاره به اینکه ایدرو بازوی وزارت صنعت، معدن و تجارت در حوزه سرمایه‌گذاری صنعتی در کشور به‌شمار می‌رود، خاطرنشان کرد: در تلاش هستیم با همکاری دیگر نهادهای دریایی کشور منابع مالی موردنیاز تکمیل طرح‌های توسعه‌ای مجتمع کشتی‌سازی و صنایع فراساحل ایران (ایزوایکو) را تامین کنیم. 

سفارش ساخت

سیامک سیدمرندی، رئیس دبیرخانه شورای‌عالی صنایع دریایی هم در این برنامه با اشاره به حمایت همه نهادهای دریایی کشور از حوزه ساخت داخل صنایع دریایی، گفت: درحال‌حاضر سفارش ساخت ۶۸ شناور به سازندگان داخلی در دست اجراست که این میزان سفارش به معنای سرمایه‌گذاری ۲۵۰ میلیون یورویی در صنعت دریایی کشور

 است.

مجتمع کشتی‌سازی و صنایع فراساحل ایران (ایزوایکو) بزرگ‌ترین مجتمع صنایع دریایی کشور و یکی از شرکت‌های فعال زیرمجموعه‌های ایدرو در ۳۷ کیلومتری غرب بندرعباس قرار دارد.

 

کدخبر: 217175

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین