موج انصراف هنرمندان از جشنواره فجر
سینماگران، تئاتریها، اهالی موسیقی و هنرهای تجسمی: ما در این شرایط در جشنواره شرکت نمیکنیم و جشن نداریم.
گسترشنیوز: شاید کمتر کسی فکر میکرد که چنین اتفاقی برای هواپیمای اوکراینی رخ داده باشد و بیش از ۱۰۰ نفر از هموطنانمان بر اثر یک خطای انسانی جان خود را از دست دهند، اما به هر صورت این اتفاق افتاد و طبق معمول اکنون موج واکنشها و تسلیتهایی است که از سوی همه در فضای رسمی و مجازی منتشر میشود؛ اما اقدام کمسابقه جمعی از هنرمندان در کنارهگیری از جشنوارههای فیلم، تئاتر، موسیقی و هنرهای تجسمی فجر بود که چندی است سوژه داغ فضای مجازی و شبکههای اجتماعی شده است.
البته شاید خود مسعود کیمیایی کارگردان سرشناس کشورمان نیز گمان نمیکرد که کنارهگیریاش از جشنواره فیلم فجر بدین حد مورد توجه قرار گیرد تا حدی که این مسئله به حیطههای دیگر نیز کشیده شود. باید دید وزارت فرهنگ و ارشاد چه رویکردی درخصوص برگزاری جشنوارههای خود دارد؛ آیا به روال سابق برگزار خواهد شد یا شاهد تغییراتی خواهیم بود.
خطای انسانی پدافند شهری سپاه پاسداران و هدف قرار دادن هواپیمای اوکراینی که جانباختن تمام ۱۷۶ سرنشین این هواپیما را به همراه داشت موجب شد تا رویکردهای متفاوتی در این باره اتخاذ شود. با این حال طی چند روز گذشته رسانههای رسمی و فضای مجازی پر بود از پیامهای تسلیت سلبریتیها، هنرمندان، ورزشکاران، چهرههای سیاسی و توده مردم که به هر عنوان با بازماندگان این حادثه تلخ ابراز همدردی میکردند و به لزوم پاسخگویی مسئولان امر و اینکه چرا این مسئله پس از چند روز به مردم اعلام شده اشاره داشتند. با این حال بودند کسانی که پا را فراتر نهادند و به علامت همدردی یا اعتراض برنامههای روتین خود را تعطیل، لغو یا به زمان دیگری موکول کردند. هرچند که این عمل صرفا به اهالی هنر منحصر ماند و اقشار و صنوف دیگر به چنین رویکردی مبادرت نورزیدند. البته بیشتر واکنشها از سوی هنرمندان تاکنون به کنارهگیری از بخشهای مختلف جشنواره فجر منتهی شده است. بخشهایی همچون فیلم، تئاتر، موسیقی و هنرهای تجسمی جشنواره فجر. در این راستا شاید بتوان گفت که استارت این کار را مسعود کیمیایی کارگردان برجسته و بهنام سینمای ایران زد و با انتشار پیامی ویدئویی در صفحه اینستاگرامش انصراف خود را از این رویداد سالانه اعلام کرد. وی گفت: «دلم نمیخواهد فیلمم در جشنواره فجر نشان داده بشود به دلیل تسلیتی که به این همه آدم دارم. مردمی که مسافر بودند.» این در حالی است که نوروزبیگی تهیهکننده این اثر در مصاحبه با یکی از رسانهها گفته بود: فیلم «خون شد» از جشنواره فیلم فجر کنار نمیرود. البته این اقدام کیمیایی چندان به مذاق برخی از جنس اصولگرایان خوش نیامد و عدهای با حمله به وی، او را فیلمسازی منقضی و از کار افتاده خواندند.
از سینما تا موسیقی
اقدام مسعود کیمیایی در کنارهگیری از جشنواره فیلم فجر به دلیل حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی با استقبال بسیار زیاد هنرمندان در عرصههای مختلف مواجه و باعث شد تا موج گستردهای در میان هنرمندان به راه بیفتد. پس از کیمیایی دبیران و داوران دو بخش طراحی گرافیک و سرامیک جشنواره هنرهای تجسمی فجر از همکاری با جشنواره انصراف دادند. پگاه آهنگرانی بازیگر سینما نیز گفت: «با وجود این همه مصیبت که در ایام اخیر کام ما مردم را تلخ کرده، با دیگر دوستان و همکارانم همراه میشوم و در جشنواره فجر با هیچ عنوانی حضور پیدا نمیکنم. سارا بهرامی برنده سیمرغ بلورین بهترین نقش اول زن جشنواره گذشته نیز با انتشار پستی در اینستاگرام خود اعلام کرد در جشنواره شرکت نخواهد کرد. عبدالرضا کاهانی از کارگردانان سینمای ایران نیزدر توئیتر خود نوشته «برای من که سالهاست اعلام کردهام به جشنواره دولتی فجر فیلم نمیدهم؛ دشوار نیست که به فیلمسازان حاضر توصیه کنم به احترام مردم عزادار و به تبعیت از پیشکسوت سینما آقای مسعود کیمیایی از حضور در جشنواره خودداری کنند.» از دیگر هنرمندان، سینماگران و اهالی نمایش مطرح کشور میتوان به رخشان بنیاعتماد، آتیلا پسیانی، ترانه علیدوستی، رضا درمیشیان، حسن معجونی، مهتاب کرامتی، سارا خوئینیها، امیرمهدی ژوله، نوید محمدزاده و فاطمه معتمدآریا بازیگرصاحب سبک و بنام کشور و پیمان معادی بازیگر و کارگردان شناخته شده نام برد. از طرفی جمال رحمتی کارتونیست بیانیهای از سوی جمعی از کارتونیستها و طنزپردازان ایران، منتشر کرده و میگوید: ما جمعی از هنرمندان ایران ضمن اعتراض به رخدادهای اخیر، عدم حضور خود را در جشنواره فجر اعلام میکنیم. همچنین داوران جشنواره کارتون فجر هم در اقدامی با انتشار بیانیهای از جشنواره امسال انصراف دادهاند. گروه نمایش بهارشکنی و گروه نمایش «شک» نیز اعلام کردهاند در جشنواره تئاتر فجر شرکت نخواهند کرد. لیلی گلستان، مدیر گالری گلستان، نیز اعلام کرده از حضور در دوازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر انصراف داده است. موج کنارهگیری از جشنواره فجر به دلیل سقوط هواپیمای اوکراین به اهالی موسیقی هم رسیده است. در این میان کیوان ساکت نوازنده و آهنگساز، علیرضا قربانی و علیرضا عصار خواننده و گروه ارکستر آرکو، نیز از جشنواره موسقی فجر کنارهگیری کردهاند. این در حالی است که این موج به صداوسیما نیز کشیده شده و زهرا خاتمی راد مجری این سازمان نیز پس از همکاری ۲۱ ساله خود با صداوسیما اعلام کرده که دیگر با این رسانه همکاری نخواهد کرد.
انصراف ۱۶ گروه بخش «دیگرگونههای اجرایی» جشنواره تئاتر فجر
۱۶ گروه از ۱۸ گروه در بخش «دیگرگونههای اجرایی» سی و هشتمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر، از حضور در این رویداد انصراف دادند. به گزارش ایلنا، پس از فاجعه سرنگونی هواپیمایی اوکراین در پی اصابت موشک و موجی از انصرافهای هنرمندان از حضور در جشنواره تئاتر فجر، اکنون ۱۶ گروه از ۱۸ گروه در بخش «دیگرگونههای اجرایی» سی و هشتمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر هم خبر دادهاند که در این دوره از جشنواره شرکت نمیکنند. بیانیه و اسامی انصراف دهندگان در ادامه آمده است. «ما، شانزده گروه از شرکتکنندگان بخش دیگرگونههای اجرایی جشنواره تئاتر فجر، به این وسیله انصراف خود را از شرکت در این دوره جشنواره اعلام میکنیم. با احترام به هیأت انتخاب و دبیر این بخش، معتقدیم در این روزها اجرایی در سرزمینمان به وقوع پیوسته که صداقت را نشانه رفته و سوگوارمان کرده است. ما نیز به یاد کشتهشدگان و برای آنکه فراموش نکنیم، از صحنه جشنواره خارج میشویم و در این جشن شرکت نمیکنیم». نیلوفر نقیبساداتی و گروه اجرایی «/۲۲/»، مصطفی شبخوان و گروه اجرایی «سه دنه»، مارال محمدی و گروه اجرایی «اسب سفید»، مصیب زارعی و نمایش «صلح»، ساغر حسینپور «آشکار کردن فاز پنهان»، حامد راد و گروه اجرایی «فرسا»، اسماعیل کمالیدهقان و گروه اجرایی «پپ»، رضا حیدری و گروه اجرایی «قشقره»، مهدی اعتماد سعید و گروه اجرایی «پرتاب»، پویان باقرزاده و گروه اجرایی «کوچىه»، مهتاب شیرانی و گروه اجرایی «پهنهی M»، حسین خدایی و گروه اجرایی «وارت اوار»، کیوان سررشته و گروه اجرایی «توضیح صحنه»، سپیده فلاحفر و گروه اجرایی «وقتی بزرگتر بودم»، حسین ملکی، وحید رهجوی و گروه اجرایی «راهرو»، آینا قطبی یعقوبی - اجرای «سوختیم، سوختید، سوختند».
منبع: آفتاب
ارسال نظر