خبر مهم ایلان ماسک/ ۱۰۰ ترمینال فعال استارلینک در راه ایران
ایلان ماسک، روز گذشته، ۲۶ دسامبر و در پاسخ یک کاربر، سه ماه پس از توییت او مبنی بر اینکه سرویس اینترنت ماهوارهای خود را در بحبوحه اعتراضها در ایران فعال خواهد کرد، در توییتی جدید اعلام کرد اسپیسایکس، تقریبا ۱۰۰ ترمینال فعال استارلینک در ایران دارد.
اسپیسایکس، به مدیریت ایلان ماسک، خدمات استارلینک خود در ایران را از ماه سپتامبر آغاز کرده و مدعی است از موضع ایالات متحده آمریکا مبنی بر ارائه آزادی اینترنت و جریان آزاد اطلاعات در ایران حمایت میکند.
ماسک در این توییت نوشت: «به ۱۰۰ استارلینک فعال در ایران نزدیک میشویم.»
اسپیسایکس، بر خلاف اوکراین، از همکاری دولت ایران برای گسترش خدمات استارلینک در کشور برخوردار نیست. در اوکراین، رئیس جمهوری، ولدیمیر زلنسکی و وزیر تحول دیجیتال، میخایلو فئوروف، به طور فعالانه از اتصال و ارائه خدمات استارلینک در طول جنگ با روسیه در این کشور حمایت کردهاند. سرویسی که در حال حاضر، بیش از یک میلیون کاربر در سراسر جهان و به ویژه اوکراین دارد.
با توجه به اینکه موضع ایالات متحده آمریکا، در قبال محدودیت دسترسی شهروندان ایرانی به اینترنت و فیلتر برخی شبکههای اجتماعی محبوب، برقراری جریان آزاد اطلاعات در کشور است، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه این کشور در ماه سپتامبر در توییتر نوشت «ما امروز در صدد پیشبرد آزادی اینترنت و جریان آزاد اطلاعات برای مردم ایران بوده و مجوز عمومی دسترسی بیشتر به ارتباطات دیجیتال برای مقابله با سانسور دولت ایران را صادر کردهایم.»
معدود افرادی که در ایران، توانستهاند کیتهای استارلینک را دریافت کنند، گزارش کردهاند که این سرویس در ایران کار میکند. ضمن اینکه در ماه اکتبر نیز ویدئویی منتشر شد، که از فعالیت تجهیزات استارلینک در اهواز خبر میداد.
بر اساس گزارشی که از سوی والاستریت ژورنال و به نقل از منابع آگاه منتشر شده است، در تاریخ ۲۲ دسامبر سال جاری، مجموعهای از تجهیزات استارلینک از طریق عراق و بنادر جنوبی به ایران قاچاق شده که به ادعای این رسانه، حدود ۲۰۰ ترمینال استارلینک بوده است.
ماجرای گسترش و فعالیت استارلینک در ایران، حدود سه ماه پیش و با اوج گرفتن اعتراضات و فیلترینگ در کشور قوت گرفت و ایلان ماسک اعلام کرد تصمیم دارد از موضع ایالات متحده آمریکا، مبنی بر ارائه آزادی اینترنت و جریان آزاد اطلاعات در ایران حمایت کند. رویکردی که دولت ایران آن را بدون کسب اجازه از دولت، غیرقانونی اعلام کرد.
عیسی زارعپور در ۳۰ شهریور و در حاشیه هیات دولت در واکنش به فعال شدن اینترنت ماهوراه استارلینک در ایران با اعلام اینکه «کسی به دنبال قطع اینترنت نیست» گفته بود ارائه اینترنت ماهوارهای نیاز به دریافت مجوز از ایران دارد و از طرف دیگر به دلیل ناقص بودن پوشش استارلینک، بعید میداند اینترنت ماهوارهای این شرکت به این زودیها بتواند در ایران سرویس دهد.
در همان زمان حتی گروهی از تلاش برای ساخت استارلینک از نوع ایرانی هم خبر دادند. برای نمونه دبیر سندیکای صنعت مخابرات ایران اوایل مهر ماه اعلام کرد که برای بهرهگیری از اینترنت ماهوارهای دو راه یعنی آشتی با کل دنیا یا ساخت استارلینک ایرانی وجود دارد. فرامرز رستگار از سازمان فضایی ایران خواست به جای شعار دادن در بخش فضایی، دست به کار شود تا در کشور یک منظومه مستقل ماهوارهای داشته باشیم.
پیش از این حسین سالاریه، رئیس سازمان فضایی کشور در گفتوگو با راهپرداخت از برنامههای سازمان فضایی به عرصههای جدید مانند حوزه اینترنت ماهوارهای گفته بود، هرچند تاکید کرده بود که در این زمینه ساخت اینترنت ماهوارهایی برای پوشش گسترده کاربران در اولویت این سازمان نیست.
او در این گفتوگو از انجام اقداماتی برای ساخت منظومه ماهوارهای شبیه به استارلینک خبر داد و اعلام کرد که برای تحقق این موضوع، نیاز به شکلگیری یک کنسرسیوم بینالمللی برای همکاری با کشورهای علاقهمند به این کار وجود دارد.
ارسال نظر