فصل جدید توسعه صنعت گوهرسنگها
با راهاندازی نخستین بازارچه تخصصی سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی در اصفهان و همچنین امضای تفاهمنامه بین ایمیدرو و استانداری خراسان رضوی به منظور ایجاد بازارچه، فصل جدید توسعه این صنعت با راهبری ایمیدرو آغاز شده است.
سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران ذیل اهداف توسعهای در بخش معدن و صنایع معدنی، توسعه صنعت سنگهای قیمتی را از سال ۹۸ با راهاندازی کارگروه بهینهسازی صنعت گوهرسنگها آغاز کرده است.
"ایجاد بازارچههای گوهرسنگ ها"، "تسهیل صادرات"، "ایجاد آزمایشگاههای استاندارد و تخصصی سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی" و " فعال کردن معادن و کوچک و متوسط گوهرسنگ ها" از مهمترین موضوعاتی است که در کارگروه بهینهسازی صنعت گوهرسنگها در حال بررسی است. این سازمان با راهاندازی ستادی متشکل از کمیتههای استراتژی، اکتشاف قوانین و مقررات و بازار با عضویت انجمنهای تخصصی این حوزه، برنامهها را تا رسیدن به حصول نتیجه پایش میکند.
بازارچههای اصفهان و خراسان رضوی
ایمیدرو در نخستین گام، با همکاری استانداری و شهرداری اصفهان، بازارچه تخصصی سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی برای نخستین بار است که در کشور راهاندازی میشود. بازارچه فوق در ساختمان جهان نما شهر اصفهان راهاندازی شده و از سوی دیگر در "سرای خیار" واقع در میدان امام علی(ع) شهر اصفهان، بازارچه دیگری در حال احداث است.
تفاهمنامه همکاری بین ایمیدرو و استانداری خراسان رضوی برای "ایجاد بازارچه گوهر سنگها در شهر مشهد" امضاء شد.
این سند با حضور جمعی از مسئولان ایمیدرو و استانداری خراسان رضوی به امضاء رسید.
قرار است طرفین با عملیاتی کردن مفاد این تفاهمنامه، اقدام به بهینهسازی و توسعه بازار گوهرسنگها مبتنی بر اصول علمی و تجاری کنند.
موضوع اصلی تفاهمنامه فوق افزایش مشارکت بخش خصوصی در حوزه گوهر سنگها و فراهم شدن توسعه آن در این استان به منظور ایجاد بازارچه گوهرسنگها در مشهد در راستای افزایش اشتغال و ارزش افزوده اعلام شده است.
از اهداف این سند علاوه بر شکل گیری بازارچه سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی در مشهد، میتوان به تشویق فعالان بخش خصوصی برای سرمایهگذاری و هم افزایی و تسهیل ورود گوهر سنگها از افغانستان با فعال کردن پایانه مرزی دوغارون اشاره کرد.
به منظور پیگیری اهداف فوق، کمیته اجرایی با نظارت کارگروه اجرایی ایمیدرو و توسط استانداری خراسان رضوی تشکیل میشود که در آن کانون هماهنگی دانش، صنعت و بازارچه سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی به عنوان دبیر فعالیت میکند. علاوه بر این، با هماهنگی با نهادهای مریوطه از جمله اداره میراث فرهنگی، سازمان صنعت معدن و تجارت، خانه معدن، اتاق اصناف، اتحادیه طلا و جواهر، اتحادیه فیروزه و سایر نهادهای این حوزه، تفاهمنامه فوق پیگیری میشود.
مقرر شده تا پایان پاییز امسال پایانه گوهرسنگها هم راستا با سند ملی توسعه گوهرسنگها ایجاد شود.
در این بین ایمیدرو، تسهیل قوانین و مقررات را با هماهنگی دستگاههای اجرای و دولتی و نیز غربالگری و آنومالی اکتشافی گوهر سنگها را برعهده دارد. استانداری خراسان رضوی نیز اقدامات و هماهنگی لازم برای استقرار بازارچه مرزی را انجام خواهد داد.
غریب پور: ایجاد بیش از ۵۰۰ هزار شغل مستقیم در صنعت گوهرسنگ ها
رئیس هیات عامل ایمیدرو در خصوص برنامهها و اقدامات این سازمان در زمینه توسعه صنعت سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی گفت: به دنبال این هستیم در بخش مشاغل خانگی این حوزه تا سال ۱۴۰۵، حدود ۵۵۰ هزار شغل ایجاد کنیم.
پیشبینی میکنیم تا سال ۱۴۱۰ حدود ۷۰۰ هزار شغل مستقیم ایجاد کنیم. در بخش معدن و صنایع معدنی هر شغل مستقیم میتواند بین ۷ تا ۱۰ نفر شغل غیرمستقیم ایجاد کند.
مشهد و اصفهان، نخستین استانهای هدفگذاری شده برای توسعه صنعت سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی است.
در ایمیدرو ستادی را با تشکیل کمیتههای استراتژی، اکتشاف قوانین و مقررات و بازار تشکیل دادیم که انجمنهای تخصصی حوزه گوهرسنگها عضو آن هستند.
در زمینه استاندارسازی این حوزه، به دنبال ایجاد آزمایشگاه مرکزی هستیم که مقدمات آن در حال انجام است. همچنین به دنبال این هستیم تا برای رونق بازار این بخش، بازارچه مرزی در تایباد استان خراسان رضوی ایجاد کنیم.
از سوی دیگر برنامههای اکتشافی ایمیدرو در نقاط مختلف کشور به منظور شناسایی محدودههای سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی در حال انجام است. وی تصریح کرد: در این راستا این معادن در اختیار فعالان این بخش قرار خواهد گرفت تا معدنکاران بتوانند با تامین مواد اولیه که محصول اکتشافات ایمیدرو است، ارزش آفرینی این بخش در اقتصاد را رقم زنند.
برگزاری دورههای آموزشی مشترک با گمرک، رایزنی با بانک مرکزی و برگزاری نشستهای هم اندیشی با سازمان توسعه تجارت به منظور کاهش عوارض صادراتی برنامهریزی و در حال انجام است. وی گفت: سعی کردیم اجماعی را متشکل مجموعههای از دولتی و بخش خصوصی برای پیشبرد اهداف این بخش مورد توجه قرار دهیم.
غریب پور افزود: معتقدیم ایمیدرو به عنوان حاکمیت، باید بسترساز باشد و در بخشهای استراتژی، اکتشاف، اصلاح تعرفه ها، هماهنگی، زیرساخت و تسهیل قوانین اقدامات توسعهای را دنبال کند.
رئیس هیات عامل ایمیدرو تاکید کرد: به دلیل ایجاد یک برنامهریزی منسجم و ظرفیتهای این حوزه در کشور، به توسعه صنعت گوهرسنگها بسیار خوشبین هستم.
افزایش سهم ایران در تجارت جهانی
این گزارش میافزاید، درحالحاضر در بازار ۶۰۰ میلیارد دلاری جهانی گوهرسنگ ها، سهم ایران کمتر از نیم درصد است. بنابر اهداف مورد توجه ایمیدرو در افزایش سهم ایران در تجارت جهانی، دستیابی به سهم نیم درصدی تا سال ۱۴۰۵ و سهم یک درصدی تا سال ۱۴۱۰ مورد توجه است.
ارسال نظر