رویکرد نوین ایمیدرو برای توسعه معادن
رئیس هیات عامل ایمیدرو در گفتوگو با رادیو گفتوگو تاکید کرد: رویکردهایی که ایمیدرو طی سالهای اخیر برای فعالسازی ظرفیتهای معدن در اقتصاد، در پیش گرفته بنیادی است و اینگونه نیست که با تغییر دولت ها، شرایط دگرگون شود.
خداداد غریب پور که به مناسبت هفته دولت با این رسانه سخن میگفت، تصریح کرد: نگرشی که در توسعه اکتشافات، افزایش سرمایه بنگاههای بزرگ، فعالسازی معادن کوچک، تقویت صندوق بیمه معدن، روشهای نوین تامین مالی و... داشته است سلیقهای نیست که با تغییر دولت، از بین برود به این دلیل که مقام معظم رهبری در راس نظام، موضوع جایگزینی معدن با نفت و فعالسازی توانمندی این بخش را مطرح کردهاند که نگرشی اصولی است.
نقش ایمیدرو به نفع جایگاه فزاینده معدن
معاون وزیر صنعت معدن و تجارت این نگرش برای اقتصاد کشور را امیدوارکننده خواند و گفت: با توجه به اینکه معدن سرلوحه توسعه کشور قرار گرفته، نقش ایمیدرو بهره گیری از جایگاه کاهنده نفت، به نفع نقش فزاینده معدن است.
وی در برابر سوالی درباره نظر وزیر اقتصاد مبنی بر کاهش وابستگی به نفت، اظهارکرد: سهم معدن و صنایع معدنی از تولید ناخالص داخلی، ۲۴ میلیارد دلار است که فقط ۱۲ میلیارد دلار آن ارزش صادرات فولاد کشور است. از سوی دیگر رشد صادرات صنعت مس به یک میلیارد دلار، در کنار افزایش تولیدات فولاد، آلومینیوم، سرب و روی، سیمان و... نویدبخش این مهم است که کشور به درستی در مسیر کاهش وابستگی به نفت در حرکت است.
وی با بیان اینکه سخن وزیر اقتصاد نیز در عمل اجرایی شده، گفت: به رغم اینکه قرار بود ظرفیت تولید فولاد در افق ۱۴۰۴ به ۵۵ میلیون تن برسد اما سرعت بخشیدن به طرحهای توسعه سبب شده پیش از آن تاریخ به برنامه دست یابیم. غریب پور پیشبینی کرد که میزان ظرفیت تولید فولاد تا پایان ۹۹ به ۴۲ میلیون و تولید واقعی به مرز ۳۲ میلیون تن افزایش یابد. وی یادآور شد که در سال قبل تولید فولاد به ۲۷ میلیون تن رسیده بود.
ساز و کار اجرایی توسعه گوهر سنگ ها
غریب پور همچنین به سخنان اخیر رهبری درباره توجه به سنگهای قیمتی و جلوگیری از خام فروشی اشاره کرد و اظهارکرد: ایمیدرو این مهم را مورد توجه قرار داده و حتی از ۹ ماه پیش استفاده از ظرفیت مغفول صنعت گوهرسنگها را در دستور کار قرار دادو پیرو تاکید رئیس جمهور، سازوکار اجرایی آن را فراهم کرد.
وی افزود: همکاری با وزارت صنعت معدن و تجارت، گمرک، بانک مرکزی، سازمان توسعه تجارت و همچنین تشکلهای بخش خصوصی و دانشگاهها سبب شد سند نهایی صنعت گوهرسنگ ها، نهایی شود و طبق آن پیشبینی شده طی ۵ سال ۵۰۰هزار فرصت شغلی در این حوزه ایجاد شود.
غریب پور ادامه داد: دانش این صنعت با اندک سرمایهای در اختیار صنعتگران قرار میگیرد و اکنون در اصفهان این مهم در حال انجام است. وی گفت: شهر مشهد هم مقصد بعدی ایجاد بازارچه گوهرسنگها و توسعه این صنعت است.
تقویت صنعت سنگهای تزیینی
رئیس هیات عامل ایمیدرو به رویکرد این سازمان در تقویت صنعت سنگهای تزئینی اشاره کرد و گفت: با انجمنهای تخصصی در حال همکاری هستیم تا راهکار مشترکی برای افزایش ظرفیت در برداشت و فرآوری از معادن این حوزه دست یابیم که یکی از آن ها، ایجاد تناسب در میزان ذخایر ۲ میلیارد تنی با برداشت سالانه است. وی یادآور شد: اکنون میزان برداشت از معادن سنگ تزئینی ۱۲ میلیون تن در سال است که باید رقم آن افزایش یابد.
رویکرد حمایتی
غریب پور در ادامه گفت: فعالسازی معادن کوچک مقیاس که از سال گذشته آغاز شده، سبب احیای ۱۴۶ معدن شد و امسال نیز برنامه احیای ۲۰۰ معدن پیش رو قرار دارد. وی از افزایش سرمایه صندوق بیمه سرمایهگذاری فعالیتهای معدنی، برای پشتیبانی از معادن کوچک و متوسط یاد کرد و اظهارکرد: سرمایه صندوق بیمه معدن در ابتدا از ۱۴۵ میلیارد به ۳۵۰ میلیارد تومان رسید و اکنون در حال تدارک افزایش سرمایه این نهاد پشتیبان به ۵۰۰ میلیارد تومان هستیم تا ظرفیت و توان مالی آن برای حمایت از بخش معدن ارتقا یابد.
رویکرد اکتشاف
وی همچنین توسعه اکتشافات را دیگر رویکرد جدید ایمیدرو اعلام کرد و افزود: از سال ۹۳ تا نیمه ۹۷ در وسعت ۲۵۰هزار کیلومتر مربع اکتشاف توسط ایمیدرو انجام شد اما طی دو سال گذشته این عملیات در سطح ۶۵۰هزار کیلومتر مربع افزایش یافت.
به گفته غریب پور، برنامه اکتشاف در سطوح مختلف شناسایی، پی جویی، تکمیلی و نیز دریافت گواهی و پروانه کشف در حال اجرا است. وی ادامه داد: پیشبینی افزایش توان حفاری کشور از حدود ۱۱۰ هزار تا ۱۲۰هزار متر به یک میلیون متر از جمله برنامههای جدید حوزه اکتشاف است که ایمیدرو پیگیر اجرایی کردن آن است.
رویکرد توسعهای با بازوی شرکتهای بزرگ
معاون وزیر صنعت معدن و تجارت، افزایش سرمایه بنگاههای بزرگ را یکی دیگر از رویکردهای توسعهای ایمیدرو ذکر کرد و گفت: فولاد مبارکه۱۹هزار میلیارد، ملی مس ۱۲هزار میلیارد، گل گهر ۶هزار میلیارد، فولاد خوزستان بیش از ۸هزار میلیارد و چادرملو افزون بر ۱۰هزار میلیارد تومان پروژه توسعهای تعریف کردهاند که منافع آن نصیب اقتصاد کشور و افزایش سهم معدن میشود.
رئیس هیات عامل ایمیدرو به همکاری با مراکز علمی و دانشگاهی اشاره کرد و گفت: توسعه بومیسازی و کاستن از نیاز ارزبری شرکتها از جمله رویکردهای جدید این سازمان است. وی افزود: امسال پیشبینی شده ۱۰۰۰ تجهیز مورد نیاز بومی شود.
وی نوع همکاری با مراکز علمی و دانشگاهی را "برطرف ساختن نیاز" اعلام کرد و افزود: در کنار برنامههای آموزشی و پژوهشی، مقرر شده طرحهای مشترک با این مراکز، نیازمحور باشند تا مسائل موجود برطرف شوند.
رئیس هیات عامل ایمیدرو در برابر سوالی درباره فرآیند شفافسازی در سازمان گفت: کمیته سلامت اداری، تمام جزییات فعالیتها را مورد بررسی و بازبینی قرار میدهد و در کنار آن در همکاری با انجمن مدیریت پروژه، تلاش کردهایم هزینههای پیمانی به صورت تخصصی مورد رصد، تجزیه و تحلیل و نظارت قرار گیرد به این دلیل که به طور معمول، بسیاری از مشکلات در حوزه پیمانکاری ایجاد میشوند.
شرایط فعالسازی ظرفیت بخش معدن
وی در پایان سخنانش تاکید کرد: استفاده و تمرکز بر درآمدهای نفتی، همواره مانعی برای نشان دادن توان حوزهای همچون معدن و صنایع معدنی شده بود اما امروزه شرایط تحریم سبب شده، موقعیت مناسبی برای فعالسازی این ظرفیت عظیم فراهم آید.
ارسال نظر