سهم ناچیز معادن آذربایجان غربی در ایجاد اشتغال
معادن راکد احیـا میشوند
آذربایجان غربی با ۵۳۳معدن و۳ معدن طلا، قطب معادن کشور به شمار میرود اما سهم یکدرصدی این حوزه در اشتغال، خام فروشی و نبود زیرساختهای لازم بیانگر غفلت تاریخی مسئولان از این بخش است.
سالهاست این ثروت عظیم خدادادی قربانی غفلت و کم توجهی و نیز عدم همکاری برخی دستگاههای اجرایی در ایجاد زیرساختهای توسعه معادن آذربایجان غربی شده و هماکنون محرومیت و تاراج این گنج عظیم سهم این منطقه شده است سالهاست این ثروت عظیم خدادادی قربانی غفلت و کم توجهی و نیز عدم همکاری برخی دستگاههای اجرایی در ایجاد زیرساختهای توسعه معادن استان شده و هماکنون محرومیت و تاراج این گنج عظیم سهم این منطقه شده است.
در حالحاضر خام فروشی، سهم ناچیز در ایجاد اشتغال، عدم استقبال سرمایهگذاران بزرگ، فرسوده بودن ماشینآلات و تجهیزات معدنی در حالی به عنوان مهمترین موانع توسعه معادن استان به شمار میرود که اقدامات قابل توجهی برای رفع این مشکلات در استان از سوی مسئولان اندیشیده نشده است.
دلایل عقب ماندگی معادن آذربایجان غربی
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی درمورد دلایل عقب ماندگی معادن استان در گفتوگو با مهر اظهار کرد: با توجه به پروانههای صادره در استان ۵۳۳ معدن دارای پروانه بهرهبرداری معتبر با ظرفیت استخراج سالانه بیش از ۱۸ میلیون تن انواع مواد معدنی از معادن استان استخراج میشود همچنین ذخیره قطعی مواد معدنی معادن دارای پروانه در استان بیش از یک میلیارد و ۱۷۶ میلیون تن است که برای بهرهبرداری از این معادن بیش از ۶ هزار و ۲۲۲ میلیارد ریال سرمایهگذاری انجام شده است.
عبدالحمید سرتیپی افزود: هماکنون در استان آذربایجان غربی ۳۱ معدن دارای گواهی کشف با ذخیره قطعی بیش از ۹۶ میلیون تن انواع مواد معدنی وجود دارد که تعدادی از این معادن در حال تجهیز و آمادهسازی برای بهرهبرداری هستند.
مدیر کل صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی اضافه کرد: از ابتدای امسال تا پایان مهر ماه ۲۷ فقره پروانه بهرهبرداری با ظرفیت استخراج سالانه بیش از یک میلیون و ۳۹۴ هزار تن و ذخیره قطعی ۴۶ میلیون و ۹۷۵ هزار تن انواع مواد معدنی و ایجاد اشتغال مستقیم برای ۱۷۴ نفر در استان صادر شده است که برای بهرهبرداری از این معادن بیش از ۸۴۶ میلیارد و ۳۰۳ میلیون ریال سرمایهگذاری انجام شده است.
سرتیپی با اشاره به اینکه فعالسازی معادن راکد استان در اولویت برنامههای کاری صمت آذربایجان غربی است، گفت: در راستای فعالسازی معادن راکد استان و همچنین استفاده حداکثری از ظرفیت آنها در توسعه اقتصادی استان، معادن راکد و غیرفعال از طریق مزایده عمومی که در حال برگزاری و سپری کردن روند قانونی خود است به واجدین شرایط واگذار خواهند شد.
مدیرکل صمت آذربایجان غربی خاطرنشان کرد: جلوگیری از خام فروشی مواد معدنی استخراج شده از معادن استان در اولویت کاری اداره کل صمت آذربایجان غربی قرار دارد و برای اجرایی شدن این برنامه اقدامات خوبی در خصوص جذب سرمایهگذاران داخلی و خارجی برای ایجاد واحدهای فرآوری مواد معدنی در استان صورت گرفته است.
وی اضافه کرد: با اجرایی شدن طرحهای زیرساختی و راهاندازی واحدهای صنایع معدنی در استان تأثیرگذاری معادن استان در توسعه اقتصادی و اشتغالزایی استان برای مردم ملموستر خواهد شد. وی با بیان اینکه معادن طلای تکاب بزرگترین ذخایر طلای خاورمیانه را دارند و ظرفیت آن را دارد که سالانه تا ۱۰ تن طلا تولید کنند و پایه توسعه استان و کشور باشد، خاطر نشان کرد: در منطقه چالدران محدودهای شناسایی شده که جزو ۱۰ منطقه دارای معادن مغفول مانده کشور است که بزودی شرکتی جهت بهرهبرداری از معادن آن منطقه حضور خواهند یافت. مدیرکل صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی اظهار کرد: استان دارای ذخایر منیزیم مورد استفاده در صنایع خودروسازی است که اگر سرمایهگذاری در آنها انجام شود ضمن برگشت ۲ ساله سرمایه موجب تحول در منطقه خواهد شد.
سرتیپی ادامه داد: در شمال استان معادن بکر داریم که نیازمند جذب سرمایهگذار برای بهرهبرداری هستند که اگر مورد بهرهبرداری قرار گیرند به پروژههای بزرگ ملی تبدیل میشوند.
سرتیپی با اشاره به اینکه فعالسازی معادن راکد استان در اولویت برنامههای کاری صمت آذربایجان غربی است، گفت: در راستای فعالسازی معادن راکد استان و همچنین استفاده حداکثری از ظرفیت آنها در توسعه اقتصادی استان، معادن راکد و غیرفعال از طریق مزایده عمومی که در حال برگزاری و سپری کردن روند قانونی خود است به واجدین شرایط واگذار خواهند شد.
سهم یکدرصدی معادن دراشتغالزایی
استاندار آذربایجانغربی نیز اواخر هفته گذشته در سفر به پیرانشهر در جمع فعالان اقتصادی این شهرستان بیان اینکه بخش معدن یکی از پیشرانهای توسعه در آذربایجان غربی است، گفت: اما تاکنون فقط یک درصد از اشتغال استان را به خود اختصاص داده و مواد معدنی پس از استخراج برای فرآوری به استانهای عمقی کشور فرستاده میشوند.
محمدصادق معتمدیان یادآور شد: هماکنون مطالعات ژئوفیزیک و اسکن هوایی در هفت شهرستان در جنوب آذربایجان غربی در حال انجام است و در قالب این طرح تمام دادههای زمینشناسی تا عمق ۷۲۰ متری زمین اسکن میشود.
وی اظهار کرد: با اتمام این مطالعات برای سرمایهگذارانی که بخواهند در قالب بخش خصوصی و تعاونی درزمینه استخراج و فرآوری معادن استان فعالیت کنند، زمینه فعالیت آنان فراهم میشود و دولت نیز علاوه بر حمایتهای لازم، نتیجه این مطالعات را در اختیار آنان قرار میدهد.
معتمدیان با ابراز نارضایتی از عدم معرفی ظرفیتهای آذربایجان غربی در سطح کشور، افزود: متأسفانه بهجای معرفی ظرفیتها و توانمندیهای بخشهای مختلف استان در سطح کشور و منطقه، فقط ضعفها و کاستیها بزرگنمایی شده است.
استاندار آذربایجان غربی با تاکید بر مطالعه و برنامهریزی ویژه و ملی جهت استفاده از ظرفیت معادن و مرزها برای توسعه استان، خاطرنشان کرد: آذربایجان غربی با این ظرفیت بالای مواهب الهی، معادن، کشاورزی، مرزها، نیروی کار متخصص و ... نباید وضعیت نامناسب کنونی را در شاخصهای توسعه و نرخ بیکاری و تورم داشته باشد.
معتمدیان با اشاره به ذخایر فراوان معدنی طلا، نمک، سیلیس، پتاسیم، فسفات و … در سطح استان، افزود: با سرمایهگذاری و بسترسازی در حوزه معادن آذربایجان غربی، میتوان استان را به قطب تولید صنایع شیشه و... تبدیل کرد.
سخن پایانی
آذربایجان غربی دارای ۵۳۳ معدن با پروانه بهرهبرداری معتبر با ذخیره قطعی بیش از یک میلیارد و ۱۴۴ میلیون تن مواد معدنی است که سالانه بیش از ۱۷ میلیون و ۸۲۸ هزار تن انواع مواد معدنی از این معادن استخراج میشود همان ثروتی عظیم که نتوانسته به سبب مشکلات موجود در این حوزه در رشد استان اثرگذاری واقعی داشته باشد. با توجه به سهم بالای استان در بخش معادن کشور و نقش انکارناپذیر این ظرفیت در اشتغال آفرینی و رونق اقتصادی امید میرود امسال از حجم جلسات مکرر و شعاری کاسته و اقدامات عملی خوبی برای توسعه معادن استان در امسال را شاهد باشیم.
ارسال نظر