مس، قلع و روی گران، اما آلومینیوم، نیکل و سرب ارزان شدند
سود فلزیها از کاهش درآمد امریکاییها
درحالیکه وعدههای دولت چین برای حمایت از بخش ساختوساز و کاهش رشد دستمزد امریکاییها برای ماه دسامبر با تضعیف دلار امریکا زمینه رشد بهای فلزات را مهیا کرده است، فعالان بازارهای کالایی چشمانتظار انتشار دادههای تورمی امریکا برای ماه پایانی سال ۲۰۲۲ و تأثیر آن بر اعضای فدرال رزرو هستند، اگر فدرال رزرو اندکی از رشد نرخ بهره عقب بنشیند، ظرفیت رشد نرخ در بازار فلزات پایه وجود دارد.
سال 2022 در حالی به پایان رسید که شاخص بهای فلزات پایه بورس لندن کاهشی 11 درصدی را در بازه سالانه به ثبت رساند. درحالیکه بروز تنش در اروپای شرقی و در پی آن حمله روسیه به اوکراین ظرف ماههای ابتدایی این سال، زمینه صعود قیمتی در بازار فلزات را مهیا کرد، عزم بانکهای مرکزی برای مهار تورم با محوریت رشد نرخ بهره از سوی فدرال رزرو با ایجاد واهمه از بروز رکود اقتصادی و درعینحال جولان کرونا در چین و اعمال محدودیتهای مستمر قرنطینهای در این کشور با تضعیف تقاضا زمینه تضعیف نرخ فلزات را پدید آورد.
شاخص نرخ فلزات بورس لندن ظرف هفته ابتدایی سال ۲۰۲۳ حدود ۲ درصد کاهش داشت و در روز جمعه ششم ژانویه تا ۳ هزار و ۹۰۵ واحد عقب نشست. عمده عقبنشینی این شاخص ظرف روزهای ابتدایی هفته رقم خورد و بخشی از این زیان ظرف روز جمعه ششم دسامبر در پی سیگنالهای مثبت کاهش نظارت بازار املاک در چین و دادههای اشتغال امریکا برطرف شد.
سیگنال مثبت سقوط شاخص دلار برای فلزیها
دادههای وزارت کار امریکا نشان داد که در ماه دسامبر ۲۲۳ هزار شغل جدید در این کشور ایجادشده که این رقم بیش از برآورد ۲۰۰ هزار شغل نظرسنجی رویترز اما کمتر از ۲۶۳ هزار شغل ایجادشده در ماه نوامبر بود؛ درعینحال میزان درآمد ماهانه امریکاییها ظرف دسامبر ۲۰۲۲ تنها ۰.۳ درصد افزایش یافت که این رقم کمتر از پیشبینی و میزان رشد دستمزد برای ماه قبل بود.
تضعیف دادههای اشتغال و درآمد امریکا زمینه عقبگرد شاخص دلار را فراهم کرد که این موضوع سیگنالی افزایشی برای بازارهای کالایی به همراه داشت. درواقع کاهش رشد دستمزد و بروز نشانههای دیگر از تضعیف رشد اقتصادی امریکا، باعث امیدواری فعالان بازار به کاهش رشد نرخ بهره از سوی فدرال رزرو شد و زمینه صعود بازارهای مالی و کالایی دنیا را ظرف روز جمعه ششم ژانویه فراهم کرد. البته دادههای تورم امریکا برای ماه دسامبر ظرف روزهای پایانی هفته پیشرو منتشر میشود و نتایج آن میتواند بر تصمیمات فدرال رزرو در خصوص میزان سیاست انقباضی برای مهار تورم اثرگذار باشد.
درنهایت ظرف یک هفته ابتدایی سال ۲۰۲۳ منتهی بهروز جمعه ششم ژانویه قلع ۲.۹۹ درصد مس ۲.۷ درصد و فلز روی ۲.۲۴ درصد گران شدند؛ این در حالی بود که در این بازه زمانی نیکل ۶.۶ درصد، سرب ۴.۵ درصد و آلومینیوم ۲.۶۵ درصد از ارزش خود را در بازارهای جهانی از دست دادند.
احتمال بهبود بازار مسکن در چین به کمک فلز سرخ آمد
فلز سرخ ظرف هفته ابتدایی سال ۲۰۲۳ نوسان نرخ رفت و برگشتی فراوانی را تجربه کرد؛ درحالیکه واهمه از افزایش تعداد مبتلایان به کرونا در چین و نزدیک شدن به تعطیلات سال نوی چینی از میزان تقاضا برای مس کاست و درنتیجه این فلز تا ۳.۷ دلار به ازای پوند تا روز پنجشنبه پنجم ژانویه عقب نشست، تضعیف دلار امریکا ظرف روز جمعه و انتشار خبری مبنی بر کاهش نظارت چین بر بازار املاک از سوی بلومبرگ باعث شد تا مس به مسیر رشد نرخ بازگردد و با ثبت رشد روزانه ۲.۲ درصدی تا ۳.۹۱ دلار به ازای هر پوند معادل ۸ هزار و ۶۰۲ دلار به ازای تن در معاملات آتی کامکس امریکا صعود کند.
سرمایهگذاران امیدوارند که چین برای بازگرداندن اقتصاد این کشور به مسیر رشد حمایت بیشتری از بخش ساختوساز انجام دهد؛ این موضوع با تحریک تقاضا برای فلزات صنعتی زمینه رشد بهای این محصولات را فراهم میکند. درعینحال چین از امروز یکشنبه هشتم ژانویه پذیرای مسافران بینالمللی بدون نیاز به قرنطینه است. این خبر اگرچه واهمه شیوع گسترده کرونا در کوتاهمدت را به دنبال دارد، اما سیگنال مثبتی برای بازگشت تقاضا در میان و بلندمدت خواهد بود و بنابراین محرک تقاضا است.
درعینحال شیلی بهعنوان یکی از بزرگترین تامینکنندگان اصلی مس معدنی در دنیا از کاهش ۶.۹ درصدی تولید این فلز برای ماه نوامبر خبر داد. ظرف سال ۲۰۲۲ تولید معدنی مس با چالشهای جدی مواجه شد بهنحویکه در شرایط کنونی موجودی این فلز در انبارهای بورسی در نرخی بسیار پایین قرار دارد. این کاهش موجودی اگر همزمان با رشد تقاضا باشد، ظرفیت ایجاد جریان افزایشی در بازار فلز سرخ را دارد.
سخن پایانی
شاخص مدیران خرید تولیدی چین برای ماه دسامبر برابر ۴۷ واحد اعلام شد که این رقم کمتر از سطح واحد بهعنوان مرز رکود بود. این سومین ماه متوالی و هشتمین ماه غیر متوالی در سال ۲۰۲۲ بود که این شاخص که بیانگر بروز وضعیت رکود است در نرخی کمتر از ۵۰ واحد قرار گرفت. اگرچه دولت چین در ماه دسامبر از میزان محدودیت کرونایی کاست و محرکهایی برای حمایت از بخش ساختوساز در چین بهعنوان یکی از موتورهای محرک اقتصادی این کشور وضع کرد، اما بیاعتمادی به بازگشت تقاضا ظرف سال ۲۰۲۳ مانع از رونق فعالیت تولیدی در بزرگترین اقتصاد کالا محور جهانی شد. درعینحال فدرال رزرو در آخرین جلسه خود در سال ۲۰۲۲ که در نیمه ماه دسامبر برگزار شد از استمرار روند رشد نرخ بهره تا سطح حداقل ۵.۱ درصدی بهمنظور مهار تورم خبر داد که این موضوع نیز با تشدید احتمال بروز رکود در سال ۲۰۲۳، از افت نرخ در بازارهای کالایی حمایت کرد. در بازه یکساله منتهی بهروز پایانی سال ۲۰۲۲، در معاملات آتی کامکس، قلع افتی ۳۶ درصدی، قلع کاهشی ۱۶ درصدی، آلومینیوم افتی ۱۵.۳ درصدی، مس کاهشی ۱۴.۷ درصدی و سرب افتی ۰.۵ درصدی داشتند، این در حالی بود که در این بازه زمانی نیکل صعودی ۴۳ درصدی را در بازار جهانی به ثبت رساند.
ارسال نظر