|

تفاوت کندانسینگ یونیت و چیلر هوا؛ مقایسه کاربردها و هزینه [1403]

تفاوت کندانسینگ یونیت و چیلر هوا خنک در چیست؟ هر دو دستگاه برای سیستم‌های سرمایشی و تهویه مطبوع به کار می‌روند، با این حال کندانسینگ یونیت معمولا برای فضاهای کوچکتر کاربرد داشته و هزینه پایین‌تری دارد. در مقابل، چیلر هوا خنک دارای هزینه‌های اولیه بیشتری است اما کارایی سرمایشی بلند مدت دارد. ما در این مقاله، به طور جامع به مقایسه کندانسینگ یونیت و چیلر تراکمی هوا خنک خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

کندانسینگ یونیت چیست؟

کندانسینگ یونیت بخشی از سیستم‌های سرمایشی است که وظیفه دارد گرمای جذب شده توسط مبرد را به بیرون انتقال دهد. اما این به چه معناست؟ قبل از توضیح عملکرد کندانسینگ یونیت بهتر است تا با مبرد (یا refrigerant) آشنا شویم.

مبرد نوعی ماده است که در طی چرخه تبرید، گرما را از محیطی به محیطی دیگر منتقل می‌کند. به تعبیری دیگر، مبرد مایع گرمای محیط داخلی را جذب کرده و به گاز تبدیل می‌شود. سپس این گاز مبرد وارد کمپرسور می‌گردد و کمپرسور نیز فشار مبرد را افزایش می‌دهد. در نهایت توسط کندانسور، حرارت مبرد به محیط بیرون انتقال می‌یابد و مجددا به حالت مایع تبدیل می‌شود.

بنابراین می‌توان وظیفه و نقش کندانسینگ یونیت را انتقال گرمای مبرد به بیرون و خنک سازی (تقطیرمجدد مبرد دانست.

چیلر هوا چیست؟

چیلر هوا یک دستگاه سرمایشی بزرگ است که هوای گرم محیطی را جذب می‌کند و از طریق یک مبدل حرارتی، هوا مجدد خنک شده و به داخل باز می‌گردد. به تعبیری دیگر، در چیلر هوایی یا چیلر تراکمی هوا (برخلاف کندانسینگ یونیت) از مایع خنک کننده استفاده نمی‌شود و هوا به عنوان مبرد اصلی عمل می‌کند.

با توجه به اینکه چیلر هوا خنک احتیاجی مصرف آب ندارد، امروزه بسیار مورد استقبال مهندسان تاسیسات برودتی قرار گرفته است و به یکی از رایج ترین نوع چیلر تراکمی در صنعت تهویه مطبوع و برودت صنعتی تبدیل شده است.

مقایسه کندانسینگ یونیت و چیلر هوا

مقایسه قیمت: به طور کلی، چیلرها ظرفیت بیشتری دارند و هزینه اولیه آن‌ها در مقایسه با کندانسینگ یونیت‌ها بالاتر است. دلیل اصلی محبوبیت کندانسینگ یونیت نیز همین مقرون به صرفه بودن هزینه نصب و نگهداری است.

- مقایسه عملکرد: کندانسینگ یونیت بخش اصلی سیستم سرمایشی یا تهویه مطبوع است که گرمای جذب شده توسط مبرد را از فضای داخلی ساختمان به محیط بیرونی انتقال می‌دهد. بنابراین می‌توان گفت که کندانسینگ یونیت به طور غیر مستقیم هوا را خنک می‌کند اما چیلر هوایی، خود یک دستگاه سرمایشی است.

- مقایسه مصرف انرژی: در بارهای حرارتی سنگین (به عنوان مثال دیتاسنترها یا توربین‌های گازی)، کندانسینگ یونیت‌ها کارایی زیادی ندارند و استفاده از چیلرهای صنعتی مناسب‌ تر است. اما در مقیاس‌های کوچکتر (مثل آپارتمان‌ها)، کندانسینگ یونیت بسیار موثر عمل می‌کند.

- مقایسه نصب و نگهداری: نصب و راه اندازی کندانسینگ یونیت‌ها معمولا ساده تر است، هزینه تعمیر و نگهداری کمتری دارد و قطعات آن به راحتی در دسترس هستند. در مقابل، چیلرها تجهیزات گران تر و پیچیده تری دارند که سرعت نصب و سهولت نگهداری آن‌ها را کاهش می‌دهد.

- مقایسه کاربردکندانسینگ یونیت‌ها برای تهویه مطبوع و خنک سازی فضاهای نسبتا کوچک (مانند مجتمع های مسکونی و فروشگاه ها)، مقرون به صرفه تر هستند. اما در مقیاس‌های بزرگتر (مانند مجتمع های تجاری، کارخانجات و بیمارستان) چیلرها بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرند.

معرفی انواع کندانسینگ یونیت

کندانسینگ یونیت‌ها بر اساس فاکتورهایی همچون ظرفیت سرمایشی، مبرد مورد استفاده، نوع کمپرسور، کندانسور و غیره، در گروه‌های مختلفی قرار می‌گیرند. با این حال، یک نوع دسته بندی مرسوم از کندانسینگ یونیت‌ها به شرح زیر است:

A- کندانسینگ یونیت آب خنک (Water-Cooled Condensing Unit):

همانطور که پبش‌تر در مورد چرخه تبرید توضیح داده شد، مبرد در حالت مایع وارد فضای داخلی می‌شود و گرمای محیط را به خود جذب می‌کند. سپس به گاز تبدیل شده و وارد کمپرسور می‌شود. کمپرسور نیز فشار مبرد را افزایش می‌دهد و در نهایت، مبرد داغ و پرفشار را وارد کندانسور می‌کند. اگر کندانسور از آب خنک برای تقطیر مبرد استفاده کند، به عنوان کندانسینگ یونیت آب خنک شناخته می‌شود.

B- کندانسینگ یونیت هوا خنک (Air-Cooled Condensing Unit):

عملکرد کندانسینگ یونیت هوا خنک و آب خنک تا پیش از ورود مبرد داغ به کندانسور، تقریبا مشابه است. تفاوت اصلی کندانسینگ هوا خنک در این است که از طریق فن‌ها و جریان هوا، گرما از مبرد گرفته می‌شود و تقطیر مجدد مبرد رخ می‌دهد.

برندهای محبوب کندانسینگ یونیت موجود در بازار

1- گودمن (Goodman): اکثر افراد برند گودمن را با سیستم های تهویه مطبوع و سرمایشی با دوام و در عین حال اقتصادی می‌شناسند. این برند محبوب آمریکایی، بخشی از گروه صنعتی Daikin است و از سال 1975 یکی از پرچم داران و تولیدکنندگان مطرح سیستم های سرمایشی و تهویه (مانند مینی چیلر گودمن یا داکت اسپلیت گودمن) به شمار می‌رود. از جمله دلایل محبوبیت برند گودمن گلوبال:

  • کیفیت، طراحی محکم و دوام

  • اقتصادی بودن محصولات در کنار حفظ کیفیت

  • کاهش هزینه های انرژی

  • انطباق سیستم سرمایشی با تکنولوژی‌های جدید

نکته مهم: برای اطمینان از ضمانت و خدمات پس از فروش سیستم های گودمن، توصیه می‌کنیم محصولات این برند را تنها از نمایندگی های رسمی گودمن در تهران تهیه کنید.

2- کریر (Carrier): شرکت کریر نیز از جمله تولیدکنندگان برتر کندانسینگ یونیت‌های هوا خنک و آب خنک به شمار می‌رود. نکته جالب توجه اینجا است که امکان کنترل سرعت کمپرسور در سیستم های تهویه این برند وجود دارد. در نتیجه از نظر مصرف انرژی مقرون به صرفه تر است. استفاده از مبردهای سازگار با محیط زیست و ترموستات‌های هوشمند، از دیگر مزیت‌های رقابتی برند کریر به شمار می‌رود.

3- تران (Trane): محصولات سرمایشی و تهویه مطبوع برند تران به دلیل تکنولوژی‌های پیشرفته، حداقل نیاز به تعمیرات، دوام کمپرسورها، عملکرد بی صدا (کاهش نویز) و غیره، کاملا شناخته شده است. همچنین، محصولات این برند دارای یک سیستم حفاظتی است که از اجزای داخلی یونیت در برابر باران، برف و دیگر شرایط نامساعد جوی محافظت می‌کند.

 

سوالات متداول:

عملکرد و کارایی کندانسینگ یونیت هوا خنک بهتر است یا آب خنک؟

کندانسینگ یونیت‌های آب خنک، کارایی بالاتری دارند و همچنین، میزان صدایی که تولید می‌کنند کمتر است. با این حال، مواردی همچون هزینه نصب و نگهداری بالاتر نسبت به کندانسینگ هوا خنک را نیز باید در نظر گرفت.

تفاوت اصلی بین کندانسینگ یونیت و چیلر هوا چیست؟

کندانسینگ‌ها بخشی اصلی از سیستم تهویه مطبوع هستند و به طور غیر مستقیم در خنک کردن هوا نقش دارند اما چیلرها یک سیستم تبرید و سرمایش به شمار می‌روند.

برای فروشگاه ها، کندانسینگ یونیت بهتر است یا چیلر هوا خنک؟

با توجه به قیمت بالای چیلر هوا خنک، استفاده از کندانسینگ یونیت‌ برای فروشگاه ها (در مقیاس کوچک یا متوسط) مقرون به صرفه تر است. اما در مجتمع‌های تجاری بزرگ، چیلرها کارایی بهتری دارند.

نویسنده: رپورتاژ
کدخبر: 329055

ارسال نظر

 

پربازدیدترین