صفر تا صد مسیر اخذ پروانه وکالت
یکی از بهترین گزینه های شغلی برای فارغ التحصیلان رشته حقوق، وکالت است. در ادامه این مطلب صفر تا صد مسیر اخذ پروانه وکالت را بررسی خواهیم کرد.
"چگونه می توانیم وکیل شویم؟" این سوال متداولی است که از افراد مختلف حتی با مدارکی غیر از حقوق می شنویم. برای ورود به بازار حرفه ای وکالت باید مسیری طی شود که شامل مراحل و شرایط گوناگونی است.
در نهایت بعد از گذراندن تمام مراحل با موفقیت، پروانه وکالت از سوی نهاد مرجع برای افراد صادر می شود.
در حال حاضر پروانه وکالت از سوی دو نهاد به صورت مجزا صادر می شود و هر دوی این نهادها دارای اعتبار شغلی یکسانی در محاکم ایران هستند:
- کانون وکلای دادگستری (اسکودا): کانون وکلا قدیمی ترین نهاد وکالت در ایران است که به عنوان یک مرجع مستقل با برگزاری آزمون سراسری، اقدام به پذیرش کارآموز می کند و با برگزاری دوره کارآموزی برای پذیرفته شدگان و در نهایت برگزاری آزمون اختبار در پایان دوره، به نفراتی که موفق به کسب حد نصاب نمره شوند، پروانه وکالت پایه یک دادگستری اعطا می نماید.
- مرکز وکلای قوه قضاییه : مرکز وکلا در مقایسه با کانون از سابقه کمتری برخوردار است؛ این نهاد وابسته به قوه قضاییه می باشد که در زمینه صدور پروانه وکالت، بر اساس چارچوب های خاص خود ورود کرده و در این زمینه به صورت موازی با کانون وکلا عمل می نماید.
در ادامه جزییات شرایط پذیرش هریک از این دو نهاد را به صورت مجزا مورد ارزیابی قرار می دهیم.
صفر تا صد مسیر اخذ پروانه وکالت
برای اینکه بتوانید در آزمون وکالت هر یک از دو نهاد وکالت شرکت کنید و در نهایت مجوز فعالیت به عنوان وکیل را اخذ نمایید، باید یک سری شرایط عمومی و اختصاصی را احراز نمایید:
شرایط عمومی
- تابعیت جمهوری اسلامی ایران
- اعتقاد و التزام عملی به احکام و مبانی دین اسلام
- اعتقاد و تعهد به نظام جمهوری اسلامی ایران، ولایت فقیه، قانون اساسی
- نداشتن پیشینه محکومیت موثر کیفری
- نداشتن سابقه عضویت و فعالیت در گروه های الحادی، فرق ضاله و معاند با اسلام
- نداشتن سابقه عضویت در گروه هایی که مرام نامه آنها مبتنی بر نفی ادیان الهی می باشد
- عدم وابستگی به رژیم منحوس پهلوی و تحکیم پایه های رژیم طاغوت
- عدم عضویت و هواداری از گروهک های غیرقانونی و معاند با جمهوری اسلامی
- عدم اعتیاد به مواد مخدر و استعمال مشروبات الکلی
- داشتن کارت پایان خدمت یا معافیت دائم برای داوطلبان مرد
مدرک تحصیلی مورد تایید
برای شرکت در آزمون وکالت هریک از دو نهاد مرجع، دارا بودن یکی از مدارک زیر الزامی می باشد:
- دارا بودن دانشنامه لیسانس یا بالاتر حقوق (از دانشکده های حقوق داخل یا خارج کشور که مورد تایید .وزارت علوم باشد)
- دانشنامه لیسانس فقه و مبانی حقوق اسلامی
- مدرک سطح دو یا بالاتر حوزوی و دانشگاهی با تایید مراجع صالح.
تبصره: کسانی که فاقد مدرک کارشناسی حقوق، فقه و مبانی حقوق اسلامی یا معادل آن از دروس حوزوی و دانشگاهی بوده و فقط دارای مدارک بالاتر آن هستند، حق شرکت در آزمون را ندارند.
همچنین دارندگان مدارک کارشناسی ناپیوسته حقوق، با مدرک کاردانی مرتبط به شرط آن که واحدهای دروس کارشناسی حقوق را گذرانده باشند، مجاز به شرکت در آزمون هستند.
کانون وکلای دادگستری و مرکز وکلای قوه قضاییه هر سال بر اساس قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار، به واسطه سازمان سنجش، دو نوبت آزمون وکالت به صورت اختصاصی برگزار می کنند.
شرایط سنی برای شرکت در آزمون وکالت اسکودا حداکثر 40 سال برای داوطلبان استان تهران و حداکثر 50 سال برای سایر استان ها می باشد.
این شرایط برای شرکت در آزمون مرکز وکلا حداقل 24 سال تمام و حداکثر 65 سال تمام در زمان اخذ پروانه وکالت تعیین شده است.
مواد امتحانی آزمون اسکودا به شرح زیر می باشد:
- حقوق مدنی (ضریب ۳)
- آیین دادرسی مدنی (ضریب ۳)
- حقوق تجارت (ضریب ۲)
- حقوق جزا (ضریب ۲)
- آیین دادرسی کیفری (ضریب ۲)
- حقوق اساسی (ضریب 2)
- اصول استنباط اسلامی (ضریب 1)
مواد امتحانی آزمون مرکز وکلا نیز به شرح زیر می باشد:
- حقوق مدنی (ضریب ۳)
- آیین دادرسی مدنی (ضریب ۳)
- حقوق تجارت (ضریب ۲)
- حقوق جزا (ضریب ۲)
- آیین دادرسی کیفری (ضریب ۲)
- حقوق اساسی (ضریب 1)
- متون فقه (ضریب 1)
- حقوق ثبت (ضریب 1)
بعد از قبولی در آزمون وکالت، پذیرفته شدگان جهت تشکیل پرونده و آغاز فرایند کارآموزی به کانون محل قبولی خود دعوت می شوند و بعد از گذراندن دوره 18 ماهه کارآموزی، در آزمون اختبار شرکت می نمایند. کسب حد نصاب لازم از اختبار آخرین مرحله فرآیند اخذ پروانه وکالت محسوب می شود.
صفر تا صد برنامه ریزی برای قبولی در آزمون وکالت
رقابت برای قبولی در آزمون وکالت بسیار نزدیک است. این آزمون پرمتقاضی ترین آزمون تخصصی فارغ التحصیلان حقوق است؛ از همین رو موفقیت در آن، مستلزم برنامه ریزی دقیق و پشتکار زیاد است.
برخی از داوطلبان گاهاً درپی راه حلی برای قبولی تضمینی در آزمون وکالت هستند؛ تضمین قبولی در آزمونهای رقابتی مانند وکالت بی معناست. هیچ چیز و هیچ کس نمی تواند قبولی در آزمون را تضمین کند، جز برنامه ریزی، تلاش و استمرار شما در مطالعه.
برای موفقیت در آزمون وکالت می توانید از اصول و تکنیک های زیر برای افزایش بهره وری مطالعاتی خود استفاده نمایید:
- برنامه ریزی دقیق
در مسیر رسیدن به هر هدفی، داشتن برنامه ریزی مهم ترین اصل است. هر زمان که تصمیم به شرکت در آزمون گرفته اید، برنامه ریزی دقیق برای هر روز خود داشته باشید. در این برنامه، زمان مطالعه در روز و میزان مبحث از هر درس را به طور دقیق تعیین نمایید. حتما در برنامه مطالعاتی خود زمان هایی را برای مرور و جمع بندی و حل تست در نظر داشته باشید.
- منابع مطالعاتی استاندارد
انتخاب منع مطالعاتی مناسب برای موفقیت در آزمون وکالت بسیار حیاتی است. با توجه به تغییرات بسیار، اعم از تغییرات قوانین، شرایط برگزای آزمون و پذیرش، نحوه طراحی سوالات در آزمون وکالت و به روزرسانی مداوم این موارد، اطلاع از بهترین و بروزترین منابع کاری تخصصی محسوب می شود و بهتر است با مشاوران متخصص در این حوزه مشورت نمایید.
- آموزش جامع و آزمونی
این یک واقعیت ناخوشایند است که آموزش های دانشگاهی برای موفقیت در آزمون های شغلی کامل نیستند. بنابراین توصیه می شود در دوره آمادگی آزمون وکالت شرکت نمایید. در این دوره ها مواد امتحانی به صورت مجزا و جامع آموزش داده می شود و مهم ترین و پرکاربردترین نکات آزمونی هر مبحث ارائه می شود. این امر در کسب نتیجه دلخواه شما تاثیر بسیار قابل توجهی دارد.
- آزمون های آزمایشی
آزمون های آزمایشی محیط آزمونی را با شرایطی مشابه با آزمون اصلی بازسازی می کنند. شرکت در آزمونهای آزمایشی وکالت مزیت های زیادی دارد که در این میان می توان به مهم ترین این مزایا مانند مدیریت زمان، مدیریت استرس، شناخت نقاط ضعف و قوت و ... اشاره کرد.
سخن پایانی | صفر تا صد مسیر اخذ پروانه وکالت
موفقیت در آزمون وکالت و اخذ پروانه برای اشتغال حرفه ای وکالت نیازمند احراز شرایط عمومی و تخصصی و همچنین قبولی در آزمون کارآموزی وکالت است. در این نوشته به مهم ترین اصول و روش های برنامه ریزی برای موفقیت در آزمون وهمچنین مسیر بعد از قبولی در آزمون، به استناد توضیحات مندرج در سایت موسسه آموزشی سپهرسخن نمایندگی دادآفرین در کرج اشاره کردیم.
ارسال نظر