«الگوی کِشت» بعد از سالها رونمایی شد
طرح الگوی کشت که دهها سال معطل بود، امروز در وزارت جهاد کشاورزی رونمایی شد که نویدبخش تقویت تولید و افزایش ضریب امنیت غذایی در کشور است.
الگوی کشت محصولات کشاورزی پس از دهها بلاتکلیفی، امروز در نخستین اجلاس سراسری به همین نام در وزارت جهاد کشاورزی رونمایی و سند کشت محصولات استانها در سال زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۲ با حضور وزیر جهاد کشاورزی ابلاغ شد.
طرح الگوی کشت برنامهای است که به کشاورزان کشور توصیه میکند که چه محصولی را در کجا و به چه میزان بکارند و پیشبینی شده است که تحول بزرگی در تولیدات کشاورزی کشور ایجاد کند.
مجتبی خیام نکویی معاون وزیر جهاد کشاورزی درباره این طرح گفت: طرح الگوی کشت موضوع فراقوهای است و نقش آفرینی قوه مقننه، اجرایی، اتحادیه ها، بخش خصوصی و غیره هم باید در اجرای این طرح دخیل باشند.
منظور وی درباره تضمین اجرای این طرح، این است که کاری کنند تا کشاورزان به سمت کشت محصولات مهمتر بروند، که از وضع قوانین و مقررات توسط قوه مقننه گرفته تا همکاری سایر نهادها در اجرا را شامل میشود.
وی گفت: این طرح برای ۱۳۳ محصول کشاورزی است، اما از آنجایی که ۱۵ محصول ۳۳ درصد در سبد تولیدات کشاورزی قرار گرفته تمرکز روی این محصولات خواهد بود.
طرح الگوی کشت امسال در بخش زراعت اجرا میشود
علیرضا مهاجر معاون زراعت هم گفت: این طرح امسال در بخش زراعت و در سال آینده بخشهای باغبانی و دیگر بخشهای کشاورزی اجرا میشود.
وی افزود: ۷۰ درصد تولیدات کشاورزی در بخش زراعت است که ۱۲ میلیون هکتار کشت دارد و غلات مهمترین رکن امنیت غذایی و نباتات علوفهای که بخش دام را تغذیه میکند در این بخش وجود دارد. تولیدات صنعتی و غیره هم در این بخش کشت میشود.
مهاجر افزود: اصلاح ساختاری دسترسی به نهادهها و کاهش مصرف نهاده از برنامه ما است، راهبرد در غلات افزایش عملکرد و کاهش سطح خواهد بود که تناوب را هم دراین بخش اجرا کنیم.
وی افزود: از سوی دیگر با روشهای به زراعی به دنبال کاهش مصرف آب، سم و کود شیمیایی در عین حال افزایش عملکرد محصولات کشاورزی هستیم که در این راستا توسعه آبیاریهای نوین را هم دردستور کار خود قرار میدهیم.
معاون زراعت تاکید کرد: در نهاده هایی مانند بذر، سم و کود به دنبال کیفیتسازی هستیم که امسال علاوه بر ۷ میلیون و ۲۰۰ هزار تن کندم، ۴۵۰ هزار تن هم بذر خریداری کردم.
وی در به کشت قرارداید هم اشاره کرد و گفت: یکی از برنامه اصلی وزارت جهاد کشاورزی است که به این روش مشکلات بخش تولید را به حداقل برسانیم که در آن پاداش بهرهوری و ارائه یارانه به بخشهای مختلف و نیز ارائه تسهیلات هم گنجانده شده است.
مهاجر تصریح کرد: ارقام زودرس را برای کاهش میزان آب را در محصولات در دستورکار داریم. و بخشی از کشت را به سمت دیم کاری میبریم.
وی اجرای تناوب را از برنامههای دیگر برای تحقق طرح الگوی کشت عنوان کرد و گفت: توسعه برخی محصولات در پاییز و زمستان هم در برنامه است که یکی از آنها کنجد است.
مهاجر تاکید کرد: ادوات کشاورزی را هم در راستای اجرای الگوی کشت تغییر میدهیم که با شرایط فعلی کشاورزان سازگار باشد.
معاون زراعت جهاد کشاورزی با بیان اینکه یکی از برنامههای راهاندازی آبیاری سطحی و نواری است درخواست کرد که برای اجرای این طرح اعتبارات ویژه تخصیص یابد.
مهاجر از برنامه افزایش تولید و خودکفایی و صادرات پنبه وزرات جهاد گفت که امیدواریم سازمان پنبه هم احیا شود و بتوانیم تولید این محصول صنتعتی را رشد دهیم.
وی انتقال کشت محصولات سبزی و صیفی از فضای باز به گلخانهها را از دیگر برنامه وزرات جهاد کشاورزی گفت: میزان صادرات محصولات سبزی و صیفی ۲۸.۵ میلیون تن در سال است که این تولیدات به زیر گلخانهها خواهد رفت.
وی همچنین به توسعه کشت برنج با آب کم با آبیاری نواری عنوان کرد و گفت: امسال با کشت قراردادی برنج افزایش تولید ۵۰۰ هزار تن را در دستور کار قرار داریم.
مهاجر با بیان اینکه اصلاح بذر هیبرید را دنبال میکنیم گفت: باتحقق آن تولید از ۴ تن شلتوک هکتار به ۱۲ تن در هکتار افزایش مییابد.
وی از نگاه جدید وزارت جهاد کشاورزی به تغذیه گیاهان خبر داد و گفت: اگر تولید پایدار میخواهیم باید در این مسئله جدی باشیم و از مجلس هم برای تخصیص اعتبار به این بخش کمک میخواهیم.
در ادامه محمد قربانی معاون امور اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی گفت: الگوی کشت بر اساس قانون اجرایی میشود و به ظرفیتهای بخش کشاورزی در داخل اعتماد شده است، یک وجه آن امنیت غذایی است و وجه دیگر آن به انتخاب مصرفکنندگان بر میگردد.
وی افزود: در الگوی کشت، وزارتخانههای کشور، نفت، نیرو، سازمان محیط زیست، بودجه، وزارت امور اقتصادی و داریی، بانک مرکزی و سازمان صدا و سیما از نقش آفرینان در اجرای الگوی کشت هسند که باید همکاری کنند.
قربانی تصریح کرد: الگوی کشت را بر اساس وضع موجود طراحی کردیم اما در سالهای آینده الگوی بهتری را طراحی خواهیم کرد.
وی در این زمینه به سه نکته هم اشاره کرد و گفت: قوانین پشتیبان باید در این زمینه باشد که موادی در قانون دیده شده است که ماده ۳۵ آن امروز رونمایی خواهد شد.
قربانی ادامه داد: در بخش دوم حمایت سازمان برنامه وبودجه و مجلس را میخواهد و در بخش سوم را وزارت جهاد کشاورزی امسال با اعمال مشوقها اعمال میکند.
وی گفت: درسال آینده برای اجرا نیاز به ۴۰ همت وجود دارد و به لحاظ ساختاری این الگوی کشت ملی، فراقوهای و چندوجهی است و پیشنهاد ما این است که طرح ملی الگوی کشت به ریاست معاون اول رئیسجمهوری تشکیل شود. در استانها استانداران این طرح را مدیریت خواهند کرد. در ارتباط باساختار قرار است الگو را در کل کشور داشته باشیم اما در ۱۱ استان مجری الگوی کشت داشته باشیم که انتظارات ما از این طرح برآورده شود.
معاون اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی افزود: یارانه نهادهها، تسهیلات، کمکهای فنی و ا عتباری و اعتبارات آب و خاک، بیمه به سمت الگوی کشت هدایت خواهیم کرد که مشوقی برای اجرای این طرح باشد.
وی افزود: هر کشاورزی که محصولات توصیه شده در الگوی کشت را بکارند از تخفیفات ویژههای برخوردار خواهند شد.
وی ادامه داد: مذاکرات فشرده با وزارت نیرو داشتیم وی بخشودگی آب بها تا ۵۰ درصد برای کشاورزانی که محصول توصیه شده را بکارند و ۵۰ درصد دیگر به ازای بهرهوری که داشته باشد اعمال میشود.
وی با بیان اینکه همکاری سازمان برنامه وبودجه هم بسیار مهم است گفت: قرار است در تبصره ۱۴ عدد مناسبی برای عملیاتی کردن الگوی کشت داشته باشند و همچنین قرار است کمیسیون کشاورزی هم در این زمینه همکاری کند.
معاون جهاد کشاورزی هم از رسانهها خواست که رسانهها هم مطالبه گری اجرای این طرح را داشته باشند.
وی افزود: مقام معظم رهبری هم تاکید کرده بودند که با همین آب و خاک میتوان امنیت غذایی کشور را تولید کرد و مسئله درجه یک کشور است، در الگوی کشت میتوان به این توصیه عمل کرد.
ارسال نظر