|

موج پنجم کرونا در راه است؟

رئیس مرکز تحقیقات ویروس‌شناسی کشور راهکار اصلی جلوگیری از شروع موج پنجم کرونا را تسریع واکسیناسیون عمومی دانست و تاکید کرد: تا زمانی که ۷۰ درصد مردم یعنی ۶۰ میلیون نفر به طور کامل واکسن کرونا دریافت نکنند، احتمال بروز موج‌های بعدی کرونا وجود دارد. بنابراین اگر روند کند کنونی تامین و توزیع واکسن در ایران ادامه داشته باشد، بدون شک پس از پایان موج چهارم، موج پنجم کرونا نیز آغاز خواهد شد.

سبک زندگی موج پنجم کرونا در راه است؟

شیوع موج چهارم کرونا در ایران باعث شده است که تعداد شهرهای با وضعیت قرمز و نارنجی در کشورمان از مجموع ۴۰ شهر (۳۱ شهر نارنجی و ۹ شهر قرمز) در ۲۸ اسفند به ۳۹۶ شهر (۹۵ شهر نارنجی و ۳۰۱ شهر قرمز) در ۴ اردیبهشت برسد.

از هفته دوم فروردین رفته رفته با افزایش محسوس تعداد شهرهای نارنجی و قرمز با شیوع کرونای انگلیسی در کشور، زمزمه‌های آغاز موج چهارم کرونا نیز به گوش رسید. البته مسئولان دولت و وزارت بهداشت تا هفته سوم فروردین عمدتا سعی می‌کردند از لفظ موج چهارم برای قرمز شدن پیاپی شهرهای ایران و رشد شدید آمار مبتلایان کرونایی پرهیز کنند، اما از روز ۱۶ فروردین که وضعیت کرونایی تهران نیز قرمز شد، مدیران دستگاه اجرایی به آغاز موج چهارم کرونا در سراسر ایران اذعان کردند.

در این میان موج چهارم کرونا در کشورمان تا کنون سه هفته تعطیلی گسترده برای مشاغل گروه‌های دو، سه و چهار در شهرهای قرمز و مشاغل گروه‌های سه و چهار را به همراه داشته، اما با وجود وضعیت قرمز کرونا در بسیاری از شهرهای کشور هنوز هم شلوغی شهر و ناوگان حمل و نقل عمومی و باز بودن بسیاری از ادارات و شرکت ها، هیچ نشانی از قرار گرفتن این شهرها در وضعیت بحرانی ندارد.

شهرها را قرنطینه کنید

در این شرایط سوال اصلی تمام مردم بخصوص واحدهای صنفی که بیشترین آسیب را از شیوع موج چهارم کرونا دیده اند، این است که این موج چه زمانی به پایان خواهد رسید؟ دکتر سید علیرضا ناجی، رئیس مرکز تحقیقات ویروس‌شناسی کشور در پاسخ به این سوال گفت: موج چهارم کرونا در ایران بر مبنای شیوع کرونای انگلیسی بروز پیدا کرده است و زمان تداوم این موج دقیقا بسته به عملکرد ما دارد؛ به نحوی که اگر ما اقدامات مناسبی انجام ندهیم، نمی‌توانیم نسبت به پایان زمان بروز این موج در آینده نزدیک امیدوار باشیم.

وی تاکید کرد: در شرایط کنونی موثرترین اقدام برای پایان دادن به موج چهارم کرونا قرنطینه شهرهاست و اکنون که بسیاری از بیمارستان‌های کشور از بیماران کرونایی پر شده است، برای برداشته شدن فشار از کادر درمان حتما باید این اقدام انجام شود؛ وگرنه حالا حالاها موج چهارم کرونا ادامه خواهد داشت.

موج چهارم دو تا سه ماه دیگر ادامه دارد

اکنون ۳۰۱ شهر کشور در وضعیت قرمز کرونا قرار دارند و این در حالی است که به گفته دکتر ناجی، در این شهرهای قرمز هیچ نشانی از حاد بودن وضعیت شیوع کرونا وجود ندارد. رئیس آزمایشگاه ویروس‌شناسی بیمارستان مسیح دانشوری با اشاره به این مساله هشدار داد که اگر در ماه‌های بعدی که مسافرت‌های تابستانی آغاز می‌شود و انتخابات نیز برگزار می‌شود، اگر دولت نتواند تدابیر مناسبی اتخاذ کند، احتمال اوج گیری موج چهارم کرونا وجود دارد.

وی در ادامه تصریح کرد: با توجه به این که دولت زیر بار تشدید محدودیت‌های کرونایی نمی‌رود، به نظر می‌رسد پیک فعلی کرونا دو تا سه ماه دیگر طول خواهد کشید، کما این که ما همین تجربه را نیز در موج سوم کرونا داشتیم که زمان بسیاری کشور را درگیر کرد و تازه این در شرایطی بود که در موج قبلی، ما با ویروس جهش یافته انگلیسی مواجه نبودیم.

بهبود تدابیر درمانی کشور در موج چهارم

با وجود رشد شدید تعداد مبتلایان به کرونا در ایران در موج چهارم کرونا نسبت به موج سوم، آمار مرگ و میر روزانه با وجود گذشت چهار هفته از آغاز موج چهارم است، همچنان نسبت به موج قبلی کمتر است؛ اما خوشبختانه هنوز رکورد مرگ و میر روزانه ۴۸۶ نفر در موج سوم کرونا و در تاریخ ۲۶ آبان، در موج چهارم کرونا شکسته نشده است. این مساله، این سوال را در ذهن مردم ایجاد کرده است که آیا شدت کشندگی کرونای انگلیسی از ویروس ووهان کمتر است یا خیر؟

دکتر ناجی در پاسخ به این سوال توضیح داد: علت اصلی این که آمار مرگ و میر ناشی از کرونا در موج چهارم با وجود تاثیر شیوع کرونای انگلیسی در این موج کمتر شده، این است که تدابیر درمانی ما در شرایط حاضر نسبت به موج سوم کرونا بهتر شده و البته پزشکان نیز نسبت به داروها و درمان کرونا شناخت بیشتری پیدا کرده اند؛ بنابراین به هیچ وجه نمی‌توان گفت که دلیل کمتر بودن مرگ و میرها در موج چهارم کشندگی پایین‌تر کرونای انگلیسی نسبت به کرونای ووهان است.

وی به مطالعات جهانی انجام شده درباره مقایسه موج سوم و چهارم کرونا اشاره کرد و گفت: مطالعات جهانی صرفا نشان می‌دهد که میزان سرایت‌پذیری کرونای انگلیسی از ویروس ووهان بیشتر است و البته سرعت پیشرفت بیماری در بروز التهابات ریوی نیز بالاتر است، اما شدت کشندگی کرونای انگلیسی نسبت به کرونای چینی چندان تغییر نکرده است.

رئیس مرکز تحقیقات ویروس‌شناسی کشور در ادامه تصریح کرد: نکته دیگر نیز این است که ما هنوز در اوایل موج چهارم کرونا هستیم و اگر محدودیت‌های کرونایی تشدید نشود و سرعت شیوع کرونا تا همین حد بالا بماند، ممکن است این موج چندین ماه ادامه داشته باشد. البته مسلما تشدید محدودیت‌ها باید با مقدمات دیگری همراه باشد، اما در حال حاضر برای این که فشار را از روی بیمارستان‌ها کمتر کنیم، باید شهرهای قرمز را قرنطینه کنیم.

موج پنجم کرونا چطور آغاز می‌شود؟

دکتر ناجی در بخش دیگری از صحبت‌هایش راهکار اصلی جلوگیری از موج بعدی کرونا را تسریع واکسیناسیون کرونا توصیف کرد و گفت: تا زمانی که ۷۰ درصد مردم یعنی ۶۰ میلیون نفر به طور کامل واکسن کرونا دریافت نکنند، احتمال بروز موج‌های پنجم کرونا وجود دارد؛ البته ما هرچه واکسیناسیون را جلوتر ببریم، قطعا شاهد نمود بیشتری روی کاهش آمار جان باختگان ناشی از کرونا خواهیم بود.

وی تاکید کرد: بنابراین برای جلوگیری از بروز موج پنجم کرونا یا کمتر کردن شدت اوج گیری این موج، باید واکسیناسیون عمومی کرونا را با سرعت بیشتری پیش ببریم و البته با اعمال محدودیت‌های هوشمندانه، میزان گردش ویروس را کاهش دهیم؛ اما اگر روند کند کنونی تامین و توزیع واکسن کرونا در ایران ادامه داشته باشد، بدون شک پس از پایان موج چهارم، موج پنجم کرونا نیز آغاز خواهد شد.

واکسن نزنیم، کرونا جهش پیدا می‌کند

رئیس آزمایشگاه ویروس‌شناسی بیمارستان مسیح دانشوری نسبت به احتمال بروز جهش‌های بعدی کرونا در ایران با کند پیش رفتن سرعت واکسیناسیون نیز هشدار داد و عنوان کرد: هرچه سرعت واکسیناسیون عمومی در ایران پایین‌تر باشد، طبیعتا موج‌های بعدی کرونا نیز با شدت بیشتری بروز پیدا می‌کند و حتی امکان بروز جهش‌هایی که واکسیناسیون ما را ناکارآمد کند هم بیشتر می‌شود.

ناجی واکسیناسیون عمومی کرونا را در به صفر رساندن آمار مرگ و میر ناشی موثر دانست و عنوان: واکسیناسیون عمومی نمی‌تواند لزوما جلوی شیوع کرونا را به طور کامل بگیرد؛ البته ما حتی اگر ۸۵ درصد مردم کشور را نیز علیه کووید ۱۹ واکسینه کنیم، بازهم ممکن است روزانه شاهد ابتلای ۵۰۰ نفر به این بیماری باشیم، اما در این شرایط، آمار مرگ و میر ناشی از این ویروس به صفر میل می‌کند.

وی در پایان تصریح کرد: در مجموع در سطح جهان مساله هدف اصلی واکسیناسیون عمومی کرونا، جلوگیری کردن از ابتلا به نوع شدید بیماری کرونا و صفر کردن آمار جان باختگان ناشی از ابتلا به این بیماری است که امیدواریم با تسریع سرعت واکسیناسیون کرونا در ایران هرچه سریع‌تر به این هدف دست پیدا کنیم.

 

منبع: رکنا
کدخبر: 168281

ارسال نظر

 

آخرین اخبار