اقتصاد متکی به معدن است
رشد ۳۰ تا ۲۱۰ درصدی شش شاخص مهم اقتصادی در بخش معدن و صنایع معدنی ایران در سال گذشته حاکی از ثبت رکوردهای شگفتانگیزی در این بخش است که نشان میدهد، توجه مسئولان به بخش معدن، ظرفیت بالایی در حل بسیاری از مشکلات اقتصادی کشور دارد.
بررسی برخی شاخصهای عملکردی بخش معدن و صنایع معدنی ایران، برگرفته از منابع و آمارهای سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) در سال ۹۸ از جهش و همچنین ثبت حداقل ۶ رکورد در این سال در مقایسه با سال ماقبل خبر میدهد.
طی سال گذشته در حوزه معدن و صنایع معدنی، رشد سرمایه گذاری، اشتغال، اکتشاف، تامین مالی، احیای معادن کوچک و موارد دیگر در شرایطی که بخش معدن و فلزات با تحریمهای متعددی در سال گذشته روبهرو بودند، از ۳۰ درصد تا ۲۱۰ درصد به ثبت رسیده است.
به نظر میرسد، این رشد عملکرد در سایه استراتژی اصلی ایمیدرو که همان توسعه و توانمندسازی بوده، محقق شده است. در این میان، "اکتشافات" برای نخستین بار در تاریخ کشور، ۶۵۰ هزار کیلومتر مربع از مساحت کشور را در برگرفته است که این عدد نزدیک به ۴۰درصد از مساحت ایران را شامل میشود.
در عین حال شاخص اشتغالزایی در بخش معادن از ۳ میلیون و ۶۷۰ هزار نفر با رشد بیش از ۱ میلیونی به ۴ میلیون و ۷۹۰ هزار نفر رسیده است که نشان میدهد، معدن در ایران بخش ناشناختهای است که ظرفیت بسیار بالایی برای حل بسیاری از مشکلات اقتصادی کشور از جمله بیکاری را دارد.
هدایت سود به سرمایه گذاری، احیای معادن غیرفعال
سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، در عین حال با هدایت بخشی از سود سهام شرکتهای بزرگ بورسی، روشی نوین برای تامین مالی پیادهسازی کرد که بدین ترتیب تمرکز از روی سیستم بانکی برداشته شد.
این نوع روش تامین مالی از نیمه دوم سال ۹۷ برای نخستین بار در بخش معادن ایران مطرح شد و در این زمینه در سال ۹۷ بیش از ۸۸۰۰ میلیارد تومان و در سال ۹۸ هم با رشد ۵۵ درصدی بیش از ۱۳۷۰۰ میلیارد تومان تامین مالی شد.
این در حالی است که سرمایهگذاری در حوزه معدن و صنایع معدنی هم در سال ۹۸ با رشد ۶۰ درصدی به ۳.۲ میلیارد دلار رسید.
سال گذشته همچنین برای نخستین بار ۱۴۶ معدن کوچک غیرفعال، احیا شد. از دیگر سو سرمایه صندوق بیمه سرمایهگذاری فعالیتهای معدنی نیز از ۱۴۰ میلیارد به ۳۵۰ میلیارد تومان رسید که نشان از ۱۵۰ درصد رشد دارد.
ارسال نظر