راهکارهای فناورانهای که روند صنعت بانکداری را دگرگون میکنند
مهدی خدابنده مدیر ارشد پروژههای زیرساخت مالی و بانکی فناپ زیرساخت

راهکارهای فناورانهای که روند صنعت بانکداری را دگرگون میکنند
اتصال تجهیزات و دستگاهها بر بستر اینترنت اشیا، از جمله فناوریهای نوپدیدی است که آینده صنایع گوناگون و ازجمله صنعت بانکداری را دگرگون میکند. تحلیل کلاندادههایی که از رهگذر اتصال تجهیزات گردآوری و تجمیع میشود، بینشهایی را در اختیار مدیران بانکها قرار میدهد که نخستین دستاورد آن، بهبود تجربه مشتریان و ارتقای محسوس کیفیت خدمات بانکی است.
در ادامه نگاهی به راهکارهای فناورانهای میاندازیم که رهاورد توسعه اینترنت اشیا در صنعت بانکداری هستند. این راهکارها نهتنها برآمده از نفوذ فناوری در بخشهای مختلف مالی هستند، بلکه مسیر آینده صنعت بانکداری و شیوههای ارائه خدمات در آن را روشن میکنند.
عابربانکهای تصویری (VTM)
مشتریان بانک با این خودپردازهای تصویری، میتوانند ارتباطی مجازی و تصویری با شعبه و کارکنان داشته باشند و همان عملیات حضوری در بانک را انجام دهند. این فناوری به بانکها و مشتریان، امکان انجام فعالیتهای بانکی خارج از شعبه بوسیله این خودپرداز را میدهد. بنابراین، بانکها میتوانند ساعات دورکاری بیشتری برای کارکنان خود تعریف کنند، در بیشتر ساعات شبانهروز به خدماترسانی بپردازند، سطح رضایت مشتری را بهبود دهند و در عین حال مدیریت منابع انسانی و داراییهای خود را بهینهسازی کنند و هزینهها را کاهش دهند.
احراز هویت بیومتریک کارتهای بانکی
زیستسنجی یا بیومتریک به بهرهگیری از ویژگیهای قابل اندازهگیری بدن انسان برای کنترل دسترسی و برقراری امنیت گفته میشود. احراز هویت بیومتریک برای کارتها باعث یکپارچهسازی فناوری حسگرهای اثرانگشت یا فناوریهای مشابه در کارتهای اعتباری و نقدی میشود تا امکان تراکنش ایمنتری برای کاربر بوجود بیاید. بنابراین، مسیرهای جدیدی در تأیید هویت پیچیده و ایمن و همزمان سریع کاربران بوجود میآید که بدون نیاز به واردکردن پین یا امضا و تنها با تأیید بیومتریک هویت، تراکنشها انجام میشود.
با این حال، این فناوری در کنار پرداخت آسان و سریعتر، چالشهایی مانند هزینههای تولید کارت، نیاز به سیستمهای پرداخت بهروز در فروشگاهها و نگرانیهای مربوط به حفظ حریم خصوصی را نیز به همراه خواهد داشت. شرکتهای ارائهدهنده خدمات مالی مانند مسترکارت (Mastercard) و ویزا (Visa) سرمایهگذاریهای زیادی در این حوزه انجام دادهاند و به دنبال دریافت آخرین مجوزهای استفاده و ایمنسازی چندلایه هستند.
بلاکچین و شبکههای اینترنت اشیا برای انجام ایمن تراکنشها
یکپارچهسازی بلاکچین و اینترنت اشیا، یک دگرگونی بزرگ در صنعت بانکداری و انجام تراکنشهای بانکی در پی دارد. هم اکنون بلاکچینها و شرکتهایی که از آنها برای فعالیتهای مالی بهره میگیرند به چالشی برای رشد صنعت بانکداری سنتی تبدیل شدهاند. با این حال، بانکهای زیادی هستند که روی بلاکچین و قابلیتهای بالای آن در مدیریت و انجام ایمن تراکنشها سرمایهگذاری کردهاند. بتازگی بانک جیپی مورگان (JPMorgan) شبکه اطلاعات بینبانکی خود را که مبتنی بر فناوری بلاکچین است با موفقیت راهاندازی کرده است؛ این شبکه به بانکهای عضو اجازه میدهد تا اطلاعات را در لحظه مبادله کنند و انجام تراکنشها را سرعت ببخشند.
دستیار هوشمند صوتی
فناوری دستیار هوشمند صوتی برپایه یکپارچهسازی فناوری تشخیص صدا و هوش مصنوعی، در شعب مجازی بانکها به مشتریان خدماترسانی خواهد کرد. این سامانهها از شبیهسازی صدای طبیعی انسان برای ایجاد ارتباط با مشتری بهره میگیرند و انواع فعالیتهای بانکی را در تعامل با مشتری انجام میدهند. در بسیاری از اپلیکیشنهای بانکی از این فناوری استفاده میشود، هرچند این استفادهها محدود و با تأییدهای چندگانه انجام میشود. برای نمونه بانک امریکا از یک دستیار هوشمند به نام اریکا بهره میبرد که مشتریان را برای بررسی موجودی، زمانبندی پرداختها و ارائه گزارشهای اعتباری لحظه به لحظه یاری میکند.
شعبههای هوشمند
با یکپارچهسازی بسیاری از این فناوریها در اتاقکهای 24 ساعته بانکی، امکان هوشمندسازی همهجانبه عملیات بانکی فراهم میشود. این شعبههای مجازی قابلیت تبدیل شدن به آینده صنعت بانکداری را دارند و از کانونهای تمرکز و توسعه در صنعت بانکداری بشمار میآیند.
ارسال نظر