فشار سنگین روی دوش مستاجران / بازار اجاره به کدام سو می رود؟
یک کارشناس بازار مسکن عنوان کرد: میتوان پیشبینی کرد که کماکان تورم در بخش اجاره بالاتر از تورم در سایر کالاهای مصرفی خواهد بود. به تبع آن، فشار اجارهبها هم بر روی خانوار و به خصوص خانوارهای کمدرآمد بیشتر خواهد بود.
فردین یزدانی معتقد است که در سال گذشته، رشد قیمت ملک تا حدی متوقف شده است، اما بازار اجارهها در حال رشد بوده و حتی نسبت به تورم بیشتر بوده است. او بر این باور است که اجارهها در چارچوب مکانیزم بازار باید به گونهای افزایش یابند که با ارزش دارایی ملک هماهنگ باشند.
وی با بیان اینکه این انطباق هنوز به صورت کامل صورت نگرفته است، افزود: بر این اساس، میتوان پیشبینی کرد که کماکان تورم در بخش اجاره بالاتر از تورم در سایر کالاهای مصرفی خواهد بود. به تبع آن، فشار اجارهبها هم بر روی خانوار و به خصوص خانوارهای کمدرآمد بیشتر خواهد بود.
این کارشناس بازار مسکن در پاسخ به این پرسش که آیا سیاستی را میتوان به کار برد که جلوی رشد قیمتها در بازار اجاره را بگیرد؟ تصریح کرد: خیر، یک مشکل بخش مسکن این است که در بخش تولید با رکود و تورم رو بهرو هستیم و در عین حال، عدم تعادل بین قیمتها و درآمد خانوار را شاهد هستیم. این عدم تعادل، بنیان اقتصاد کلان است و بنیان درونبخشی به آن شکل که میتوان گفت، ندارد.
الان خانه بخریم یا نخریم؟
رکود در بازار مسکن همچنان حکمفرماست و شرایط بهگونهای که حتی مشاوران املاک میگویند تا حدی خرید و فروش ملک متوقف شده است.
این در شرایطی است که مشاوران املاک معتقدند که قیمتهای پیشنهادی آپارتمان در تهران نسبت به اسفند حدود ۱۰ درصد تغییر کرده، ولی با این حال به دلیل نبود مشتری، قیمتها هنوز به قطعیت نرسیدهاند.
گزارشهای میدانی از بازار مسکن، عمق رکود در بازار را به خوبی نشان میدهد؛ به طوری که اغلب مراجعات منتهی به معامله نمیشود.
اغلب کارشناسان مسکن پیشبینی میکنند با توجه به اینکه حرکت مثبت و سیاست حسابشدهای تاکنون در این حوزه انجام نگرفته، در ماههای آینده نیز تغییری در روند معاملات ایجاد نخواهد شد. این در حالی است که چشمانداز افزایشی بازار مسکن، بیانگر در راه بودن رکودی تورمی است.
آرش شادفر، رییس انجمن صنعت ساختمان کرمانشاه درباره وضعیت خرید و فروش در بازار میگوید: با توجه به اینکه قدرت خرید مردم متناسب با افزایش هزینهها و قیمت مسکن بالا نرفته، به نظر میرسد امسال رونق چندانی را در بازار شاهد نباشیم و رکود تورمی بر بازار مسکن حاکم باشد.
در این میان، مهدی کرباسیان، عضو هیات رییسه اتحادیه مشاوران املاک با اشاره به رکود بازار مسکن، عنوان میکند: یکی از دلایل این کسادی، نوسانات بازار ارز است. کاهش قیمت دلار از محدوده ۶۹ هزار تومان به حدود ۶۱ هزار تومان بازار ملک را به نوعی کساد کرد؛ زیرا معتقدم بازار مسکن، دلاریزه شده و بالا و پایین رفتن قیمت دلار باعث می شود مردم برای خرید و فروش دست نگه دارند.
وی همچنین نوسانات قیمت مصالح ساختمانی را در قیمت مسکن موثر میداند و میگوید: وقتی قیمت مصالح ساختمانی، هزینه صدور پروانه، نظام مهندسی و دستمزد کارگر، حمل و نقل و غیره تغییر میکند نباید انتظار داشته باشیم قیمت مسکن تغییر نکند. حتی ممکن است در تابستان با نوساناتی در بازار مسکن مواجه شویم.
وی در خصوص پیشبینی بازار مسکن در ماههای پیش رو هم متذکر میشود: دولت اقدام خوبی را در خصوص تامین مصالح ساختمانی در طرح نهضت ملی مسکن آغاز کرده که اگر بتواند از طریق این برنامه قیمت ساخت را کنترل کند ممکن است نوسانات بازار مسکن در تابستان که فصل جابهجایی است نیز محدود شود.
ارسال نظر